magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. szeptember 13., 15:46

Čaputová beperli Ficót

Személyiségi jogi pert indít Zuzana Čaputová köztársasági elnök Robert Fico, a Smer elnöke ellen.

Vajon mikor kerül a végére pont?
Zuzana Čaputová - Robert Fico
Fotó: TASR/ma7

Martin Strižinec, az államfő szóvivője elmondta, Fico durva hazugságokat és kitalált vádakat terjeszt az államfőről.

Fico szerint a köztársasági elnök ezzel belefolyik a választási kampányba.

Az államfő tudja, hogy közszereplőként több bírálatot kell elviselnie. De ne köteles elviselni a növekvő nyilvános zaklatást, az oktalan vádaskodást amiatt, hogy megsértette az Alkotmányt, vagy idegen hatalmakat szolgál. Az ilyen alaptalan retorika tudatos visszaélés a szólásszabadsággal, és gyűlöletkeltés"

– fejtette ki a szóvivő.

Čaputovának meggyőződése, hogy Fico durva hazugságaival oly mértékben avatkozik be a személyiségi jogaiba, amely ellen az egyedüli hatásos eszköz a bírósági per.

Ha ugyanis a társadalom továbbra is tolerálni fogja a gyűlöletbeszédet, és az alaptalan vádaskodást, félő, hogy Fico és követői között olyan hangulat alakulhat ki, ahol a szóbeli támadások tettlegességig fajulnak.

A per hírére reagálva a Smer elnöke elmondta: az államfő polgári pert indít a legerősebb ellenzéki párt elnöke ellen, két héttel a választás előtt. "Csak indítson polgári pert az államfő, megint nagyon világosan beavatkozik a választási kampányba. Ezzel egyértelművé teszi, hogy a Progresívne Slovensko mögött áll" – mondta Fico.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.