magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. november 11., 18:11

Čaputovára is Kiskához hasonló sors vár?

Az államfő Andrej Kiska politikai nyomdokaiba lépett és pontosan úgy is fogja végezni, mint az előző elnök, ha nem képes megérteni, mi a szerepe és a feladata az államfőnek – mondta Robert Fico, a Smer-SD elnöke a közösségi hálón közzétett videóüzenetében, az államfő rádiónyilatkozatára reagálva.

Andrej Kiska, Zuzana Caputová
Fotó: TASR

„Ha úgy képzeli el a jogot és a demokráciát, ahogy azt a liberális közegből hozta magával, akkor fogja magát és térjen vissza közéjük, és adja át a helyét egy olyan államfőnek, aki ezért az országért és az emberekért cselekszik” - üzente Fico Čaputovának.


Fico szerint az államfő meghiúsította az előrehozott választásról szóló népszavazást, és mindent megtesz, hogy a következő referendumot is megakadályozza. Hozzátette, nem érti, miért támadja az államfő az ellenzéket, „amikor az csak a munkáját végzi”.

Čaputová szerint Szlovákiában politikai játszma zajlik a népszavazás körül, azonban rendkívül felelőtlen feltüzelni az embereket és indulatokat kelteni azért, hogy támadhassák az elnöki hivatalt.

Az államfő abban is kételkedik, hogy az ellenzék valódi célja a népszavazás megrendezése lenne. Ha tényleg erre törekedne, akkor alkotmányjogászokkal egyeztetne, és úgy fogalmazná meg a kérdéseket, hogy azokról népszavazást lehessen tartani.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.