cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. június 3., 18:24

Fico és a „Čaputová-kártya"

A szakértői kormány megalakulásával új helyzet állt elő a szlovákiai parlamentben, ugyanis a politikai pártok mind ellenzékbe kerültek. Az SaS kivételével minden párt jelezte, hogy az Ódor-kabinetnek nem szavaznak bizalmat, de a legkritikusabb véleményt a Robert Fico vezette Smer mondta ki, miszerint olyan kormányt nem támogatnak, amelyet az államfő, Zuzana Čaputová irányít.

elnoki-beiktatas-cap-fico.jpg
Fotó: TASR

Az elmúlt időszakban a Smer támogatottsága jócskán megugrott. Olyannyira, hogy a Hlast már rég maguk mögött hagyták, tehát jelenleg ők a legerősebb párt. Ez többek között annak volt köszönhető, hogy a Heger vezette kabinet kaotikus kormányzása ellen markánsan tudtak fellépni. Rámutattak a hibákra, és azt hangoztatták, hogy olyan kormány kell Szlovákiának, amely stabilitást hozhat.

A Smer tehát tudatosan azt kommunikálja, hogy ők az egyedüli stabil erő. A szakértői kormány azonban nem hiányzott Ficóéknak. A januári népszavazás utáni lendület és a kormányzati káosz egyértelmű Smer-erősödést hozott. Ám a tendencia most mintha megtört volna, hiszen az Ódor-kormány megjelenésével a Smernek is stratégiát kell váltani. A káoszt, mint politikai témát már nem húzhatják elő, mert Hegerék ideje lejárt, a pártpolitika ellenzékbe vonult, a miniszteri pozíciókat pedig a „szakértők” foglalták el.  Adódik a kérdés, mit lehet ezzel a helyzettel kezdeni?

Emlékezzünk vissza közvetlenül az orosz-ukrán háború előtti időszakra, amikor a Smer Ficóval és Blahával az élen a Szlovákia és az USA közötti védelmi megállapodás tervezete ellen vonult ki tüntetni az utcákra. A tömeget azzal „hergelték”, hogy jönnek az amerikai katonák, és majd megszálljak az országot. Többek között azt skandálták, hogy az első számú amerikai ügynök, Zuzana Čaputová az Egyesült Államoknak szolgáltatja ki Szlovákiát.

Fico és Blaha a tüntetéseken gyakran húzza elő az úgynevezett „Čaputová-kártyát“, amelyben az államfőt amerikai ügynöknek nevezik. A jelenlegi helyzetben, ha egy picit szofisztikáltabb retorikával is, de Fico ismét így reagált az Ódor kormányra. Fico tulajdonképpen ezzel talált magának egy régi-új „ellenfelet”, amelyre fel tudja építeni az új narratíváját. Vagyis, Zuzana Čaputovát behúzta a képzeletbeli politikai ringbe.

Az már más kérdés, hogy ez a konfliktus mennyire fog elmérgesedni Fico és Čaputová között, de az jól látszik, a Smer elnöke azonnal megkezdte a támadást, amelyre az államfő is reagált, jogi útra terelve az ügyet. Az államfőnek sem hiányzott ez a fajta konfrontáció Robert Ficóval szemben, de tisztában kell lennie azzal, hogy a szeptemberi választás közeledtével várhatóak majd hasonló támadások a Smertől.

Fico pedig pontosan tudja, ezzel a retorikával újra lendületbe jöhet, szavazóbázisa elkötelezettségét így tudja megerősíteni. A Smer elnöke azonban ezzel csapdába is kerülhet. A szélsőséges oldalról, a Republikától ugyan szerezhet újabb szavazókat, de ugyanúgy el is veszítheti azokat, akiket Pellegrinitől megszerzett. Izgalmas kampányidőszaknak nézünk az elébe!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.