magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. szeptember 27., 20:00

Fico egyeztetni akar Čaputovával

Robert Fico, a Smer-SD elnöke hétfőn Zuzana Čaputová államfő tudomására hozta, hogy a pártja egy újabb petíciós akcióra készül, de még előtte elküldi neki a petíció két kérdését, és megvárja a reakcióját. Fico ezt egy közösségi hálón közzétett videoüzenetben jelentette be, miután személyesen találkozott az elnök asszonnyal. 

Robert Fico
Fotó: TASR

"Ha kijelenti, hogy a kérdéseket nem terjeszti az Alkotmánybíróság elé, megkezdjük az aláírásgyűjtést. Ha viszont úgy dönt, hogy megint beadvánnyal fordul az alkotmánybírósághoz, és ismét megpróbálja ellehetetleníteni a népszavazást, annak beláthatatlan következményei lesznek az egész politikai rendszerre és az elnöki hivatal tekintélyére nézve" - figyelmeztetett Fico, akinek szilárd meggyőződése, hogy a fokozódó társadalmi feszültség enyhítésének egyedüli módja  biztosítani az embereknek az ahhoz való jogot, hogy népszavazás útján dönthessenek az előrehozott választásokról.

Bevallása szerint erről az államfőt is tájékoztatta.

Hangsúlyoztam, hogy a szlovák társadalmon egyre inkább eluralkodik a frusztráció és a harag, az elnöki hivatalnak pedig határozottabban kellene reagálnia, ha a kormánykoalíció támadásokat indít a szociális állam ellen, vagy ha képtelen megoldani a legakutabb szociális problémákat"

- tette hozzá.    

Fico emellett felhívta Čaputová figyelmét a büntetőeljárások manipulálására, a hatósági visszaélésekre, a bejelentők korrumpálására és egyéb igazságtalanságokra. Az államfő állítólagos tétlenségét a jogállam leépítésével és a büntetőjoggal való durva visszaélésekkel összefüggésben a Smer-SD elnöke úgy értékelte, hogy az elnök asszony "szemet huny a valóság felett".

Egyben az államfő tudomására hozta azt is, hogy a Smer-SD októberben és novemberben is tüntetéseket készül szervezni. Čaputová hétfőn Eduard Heger (OĽANO) kormányfővel is tárgyalt  a biztonsági szervek aktuális helyzetéről, valamint a járványhelyzet alakulásáról.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.