2021. február 5., 13:34

Egységes tavaszi szünet kellett volna és utána nyitás

Sokhetes járvány miatti kényszerszünet után a kormány az alapiskolák alsó tagozatainak, valamint a középiskolák végzős osztályainak megnyitása mellett döntött. Február 8-án ülhetnek vissza a diákok az iskolapadokba, a legtöbb intézményben már nagyban folyik a készülődés. Az öröm azonban nem felhőtlen, hiszen a járványmutatók most sem jók. Körülnéztünk a Felvidéken, iskolavezetőket kérdeztünk arról, hogy fogadták a döntést, miként oldják meg a tesztelést, jó ötletnek tartják-e a február 8-ai nyitást. Nézzünk most körül Komáromban, Köbölkúton, Ipolyságon, Füleken, Rimaszombatban és Kisgéresen!

Középiskolák újranyitása, zárva tartó kollégiumokkal?!

A komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskolában éppen folyamatban van azoknak a végzős diákoknak az összeírása, akik február 8-án visszatérnének az intézménybe. Mivel azonban a kollégiumot még zárva kell tartani, e döntésüket az is befolyásolja, hogy a világjárvány idején másutt megoldható lesz-e az elszállásolásuk.

„Éppen felmérjük az újranyitás iránti érdeklődést. A tantermi oktatás folytatásának egyik előfeltétele az, hogy a diákok hétnaponta hajlandóak legyenek teszteltetni magukat.”

Továbbá nagy gondot okoz az, hogy a kollégiumokat még nem lehet kinyitni, pedig a 133 végzős diákunknak közel fele más járásokból való kollégista. A távolabbi településeken lakóknak nagyon fárasztó lenne a napi oda-visszautazgatás.”

„Az osztályfőnöküknek kell jelezniük, hogy hétfőn visszajönnének-e a tantermekbe. Eddig pro és kontra visszajelzések is érkeztek tőlük. Úgy tűnik, hogy a többségük már visszatérne a hagyományos oktatáshoz“ – tájékoztatta a Ma7.sk-t Szalai Erika mérnök, az „Ipari“ igazgató-helyettese.

komáromi ipari

Tudomása szerint a Nyitra megyei fenntartású iskolájuk is csatlakozhat a Komárom város által alapiskolai és óvópedagógusoknak biztosított Covid-19 szűrés-sorozathoz.

Úgy tudom, hogy a városvezetés a pedagógusok után a végzős középiskolák hétvégi tesztelését is tervezi. Örvendetes, hogy e segítségre mi is számíthatunk, így mindez nekünk nem jelent többletköltséget. Nyitra megyétől pedig a fertőtlenítőszerekre és a további segédeszközökre eddig is kaptunk pénzt, s azokat mindannyiunk érdekében ezentúl is biztosítani tudjuk“

– fejtette ki.

Mivel gyakorlati képzést is nyújtó iskoláról van szó, adódott a kérdés, hogy például a laboratóriumi és műhelymunka miként valósulhat meg a távoktatás alatt, s a végzősök munkapiaci elhelyezkedéshez szükséges gyakorlati tudása majd elegendőnek bizonyul-e.

„A tanítási órák 90 százaléka online módon is megvalósult. Lehet, hogy majd némileg módosítani kell az érettségi vizsgakérdéseket, kihagyva azokat, amelyekkel nem lehetett foglalkozni. Az érettségi vizsgák részét képezik bizonyos mérési gyakorlatok és a gépészeti szakon a műhelyben is képesnek kell lenni egyes termékek előállítására, amire már a korábbi évfolyamokban jól felkészítettük a diákokat. Az elektrotechnikai szakon elmaradt laboratóriumi gyakorlat megtartása a végzősök esetében is csak helyben lehetséges, de remélhetőleg bepótolható lesz  – magyarázta.

Végül leszögezte: „Bár az elővigyázatosság híve vagyok, de jó lenne már visszatérni az oktatás rendes menetéhez, hiszen a pedagógusoknak és a diákoknak is nagyon megterhelő a távoktatás“. (nagy-miskó)

Az iskolában könnyebb a tanulás, mint online

„Éppen megtudtam a polgármester úrtól, szombaton lesz tesztelés a faluban és nyomban értesítem is a szülőket erről a lehetőségről, hiszen hétfőtől csak az a gyerek jöhet iskolába, akinek a szülője tesztelteti magát és magával hozza a becsületbeli nyilatkozatot, hogy a családban senki se beteg és le volt tesztelve” – mondta el Czibor Katalin, a köbölkúti Stampay János alapiskola igazgatója.

Félek, a vidékiek nem jönnek vissza, mert már ősszel is voltak szülők, akik nem engedték a gyerekeket buszon közlekedni”

– emelte ki. Hozzátette, bár a szülő már hétfőtől nem írathatja ki magát a gyermeke mellé, az iskola azonban köteles igazolni a diák hiányzását, ha szülője a fenti okokra hivatkozik. Hogy a tanítás mellett tartanak-e az otthon maradó gyerekeknek pótórákat, vagy az edupage oldalon küldi-e nekik a feladatokat és a tananyagot, azt az iskola döntheti el.

köbölkúti alapiskola

Az igazgatónő kifejtette, semmi hivatalos útmutatás nem érkezett, a minisztérium oldalán is csak általános tudnivalók vannak. Kicsit tartanak is a nyitástól, mert beért a járvány a faluba és halálesetek is előfordultak. A takarítónők ma és holnap újra fertőtlenítik a tantermeket, az iskola is készült törlőkendőkkel, tisztítószerekkel, lázmérőkkel. A napköziben pedig csak azok a kisiskolások maradhatnak, akik elhelyezésére szüleik nem találnak más megoldást.

Azt vallom, az online oktatás nem egyenértékű az iskolai oktatással, bár vannak olyan képességű gyerekek, akik ezt szeretik, a kicsik mindenképpen igénylik úgy társaik, mint a tanító néni fizikai jelenlétét. Legutóbb negyedikeseket kérdeztem, mi a véleményük a visszatérésről. 13 gyerekből 4-5-en dicsérték az online oktatást, de nekik az iskolában is könnyebben megy a tanulás”

– fogalmazott Czibor Katalin. (bokor)

Az érettségizők október 12-e után most térhetnek vissza

Az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskolába február 8-ától a 28 óvodáson és a 80 alsó tagozatos kisdiákon kívül végre a gimnazisták is visszatérhetnek.

„Nagyon vártuk már, úgyhogy mindenképpen örömmel fogadtuk az iskolanyitás hírét” – kezdte portálunk tájékoztatását az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola igazgatója, Pálffy Dezső.

A tizennyolc érettségizőnk október 12-e után ülhet vissza az iskolapadokba. Az óvodások és az alsó tagozatosok december 20-áig járhattak óvodába, illetve iskolába, a távoktatás azonban az esetükben sokkal nehézkesebben megvalósítható, mint az idősebb korosztályoknál”

– részletezte.

ipolysági alapiskola

Ipolyságon a helyi önkormányzat égisze alatt zajlik majd a szülőknek, a már nagykorú gimnazistáknak és az iskola alkalmazottainak a tesztelése. Az intézményvezető elmondta, hogy a januárban elvégzett előzetes felmérés szerint a szülők 80-90 százaléka támogatná az intézmény újbóli megnyitását.

Az iskola alkalmazottainak száma jelenleg 53. Közülük huszonöten fogják leteszteltetni magukat a hétfői induláshoz, a további alkalmazottak egyelőre otthonról dolgoznak”

– tette hozzá Pálffy Dezső, aki szerint intézményük pillanatnyilag el van látva a szükséges egészségügyi eszközökkel, fertőtlenítőszerekkel. Mint mondta, mivel 2020 márciusától nem tudtak szakköröket tartani, a működésükre kapott pénzcsomagot ezen eszközökre tudták fordítani. Ezzel együtt minden bizonnyal néhány száz eurót felemészt majd az újranyitás. (kaszmán)

Hétfőtől újra nyitnak az iskolák

A füleki Mocsáry Lajos Alapiskola igazgatója, Kotlár Ildikó örömét fejezte ki, hogy a gyerekek és a pedagógusok ismét visszatérhetnek a megszokott iskolai környezetbe. Az intézményben gőzerővel készülnek az újranyitásra, jelenleg is zajlik az épület teljes fertőtlenítése. Fertőtlenítőszereket és maszkokat korábban már vásároltak, abból maradt készleten. Ehhez az állam nyújtott anyagi támogatást, amit a gyermekek létszáma alapján határozott meg a minisztérium minden intézmény számára.

Az igazgató elmondta, február 5-én tesztelik a pedagógusokat és az iskolai alkalmazottakat. Az önkormányzat bebiztosította a helyszínt és a szükséges egészségügyi személyzetet.

„A szülőket szintén tájékoztattuk a kötelező tesztelésről, amit a Füleken működő két mintavételi pont valamelyikében el tudnak végezni. Gond viszont, hogy mi nem kérhetjük számon őket, hogy valóban részt vettek-e a tesztelésen, erről nyilatkozatot kell aláírnia minden szülőnek. De ettől függetlenül benne van a pakliban, hogy nem megy el mindenki, és így fennállhat a fertőzésveszély”

- nyilatkozta, hozzátéve: tartanak attól is, hogy a gyermekek egy része nem jelenik meg az iskolában.

Tanulóink nagy része szociálisan hátrányos helyzetű, szegény családból származik. Mivel hónapok teltek el klasszikus oktatás nélkül, nem biztos, hogy kellőképpen felkészültek az iskolába járásra. Gondolok itt a megfelelő ruházatra, a tízórai bebiztosítására és hasonlókra”

– fűzte hozzá.

füleki alapiskola

Az igazgatónő zárásként hangsúlyozta, bár az online oktatást igyekeztek mindenki számára elérhetővé tenni, valaki elektronikusan, valaki papíralapon kapta meg a leckét, de még így is vannak olyan diákok, akik nem tanultak következetesen, napról-napra. 

„Az első és a második osztály csak minimálisan tudott bekapcsolódni a tanításba. Nekik különösen fontos a tanárral való személyes kapcsolat. Ezért az elkövetkező hetek a felzárkóztatásról és a visszaszoktatásról fognak szólni”- zárta. (szvorák)

Egy hét iskola, aztán megint szünet

Orosz István, a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatója portálunknak elmondta, hogy a pedagógusok és a gyerekek egyaránt nagyon várják, hogy visszatérhessenek az iskolába. Mint hangsúlyozta, az újranyitás kapcsán semmiféle nehézségbe nem ütköznek, de nem számít arra, hogy az alsós diákok 100%-a megjelenik az iskolában.

Az alsó tagozat minden egyes osztálya nyit, és aki teljesíti a feltételeket, az jöhet iskolába. Sajnos az 5-9. osztályosokról még nincs szó, pedig nekik sokszor nagyobb szükségük lenne rá, mint az alsósoknak – véli Orosz, aki bízik benne, hogy hétfőtől az 1-4. osztályos tanulók legalább 80 százaléka belép az intézmény ajtaján.

rimaszombati alapiskola

„Egyedül abban látok némi problémát, hogy a közép-szlovákiai régió, beleértve a Besztercebányai kerület összes iskoláját, az időzítés miatt egy nagyon rossz helyzetbe került, mert most visszamegyünk egy hétre és a következő héten pedig megkezdődik a tavaszi szünidő. Ez egy óriási nagy badarság, nem tartom normálisnak, hogy egy ilyen kis országban, mint Szlovákia három részre osszák a tavaszi szünidőt. Ezt már régen meg kellett volna változtatni.”

Most a koronavírus-járvány alatt, legalább egyszeri esetben azt mondhatta volna a minisztérium, hogy mindenkinek legyen még egy hét szünet és ezt követően egyszerre léptek volna be a diákok az iskolába az egész országban. Vagy pedig visszamentünk volna legalább 2-3 hétre, és aztán a nyugati régióval együtt lett volna a szünet Közép- és Kelet-Szlovákiában is. Ennek így, hogy egy hétre megnyitjuk az iskolát, majd újra bezárjuk, nincs sok értelme”

– mutatott rá a Tompa Mihály Alapiskola igazgatója.

Orosz István szerint felháborító, hogy - miközben mindenki az iskolák megnyitásáról beszél - az elfogadott oltási stratégia szerint csak a 9. fázisban kapnák meg a vakcinát a pedagógusok.

Az oltásról mindenki saját belátása szerint dönthet, de hogy a lehetőséget is csak az utolsók között kapja meg a pedagógus, az nincs összhangban az iskolák újranyitásával. Nem tudok ezzel egyetérteni”

– hangsúlyozta Orosz, aki szerint az iskolákat újra kell nyitni, viszont mivel rengeteg esetben a gyerekek a vírushordozók, ezért a tanárok nagy része komoly veszélynek lesz kitéve. (virsinszky)

Nincsenek lemaradások, olajozottan működik az online oktatás
A gyerekek már nagyon várják, hogy újból találkozhassanak egymással, mi, pedagógusok ugyanakkor vegyes érzelmekkel fogadtuk a nyitás hírét, hiszen falunkban is egyre több a fertőzött személy, és ez néhány gyerekünk családját is érinti. Ezért úgy határoztunk, hogy minden gyerektől és azok mindkét szülőjétől kérjük hétfőn a negatív tesztet”

– tájékoztatta portálunkat Asszonyi Zsuzsa, a kigéresi alsótagozatos alapiskola igazgatója.

kisgéresi alapiskolások

Ami a tananyagot illeti, nincs különösebb lemaradásunk, hiszen szorosan együttműködnek a szülőkkel, akikkel mindent meg tudnak beszélni, és akik maximálisan segítik gyerekeiket az online oktatás során.

„Az iskola újranyitásához szükséges fertőtlenítést elvégezzük, pillanatnyilag számszerűsíteni nem tudnám, hogy ez mennyibe fog kerülni. Az viszont sokat segített a tanév során, hogy az államtól erre a célra már kaptunk egyszer 500 eurót” – tette hozzá az intézményvezető. (zsebik)

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.