2021. február 5., 10:48

Öröm és aggodalom – vegyes érzésekkel készülnek az iskolák az újranyitásra

Sokhetes járvány miatti kényszerszünet után a kormány az alapiskolák alsó tagozatainak, valamint a középiskolák végzős osztályainak megnyitása mellett döntött. Február 8-án ülhetnek vissza a diákok az iskolapadokba, a legtöbb intézményben már nagyban folyik a készülődés. Az öröm azonban nem felhőtlen, hiszen a járványmutatók most sem jók. Körülnéztünk a Felvidéken, iskolavezetőket kérdeztünk arról, hogy fogadták a döntést, miként oldják meg a tesztelést, jó ötletnek tartják-e a február 8-ai nyitást. Lássuk, hogy fest a helyzet Pozsonyban, Szencen, Dunaszerdahelyen, Galántán és Tallóson!

Az éremnek két oldala van

Maurský Nagy Mónika, a Pozsonypüspöki Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvoda igazgatónője portálunknak elmondta, iskolájuk két épületét nyitják meg hétfőtől az alsó tagozatosok és az óvodások számára. Mind a két épület fertőtlenítve, kitakarítva várja a gyerekeket.

„Természetesen aggodalmaink vannak, ami a gyerekek és alkalmazottak egészségét illeti. Számomra érthetetlen, hogy miért akkor nyitják meg az intézményeket, amikor a legtöbb fertőzött van az országban, és a kórházak sem bírnak új betegeket fogadni”

– tesz hozzá az igazgatónő. Véleménye szerint a tavaszi szünetet egységesen kellett volna egész Szlovákiára kiadni, nem pedig régiónként.

Az éremnek két oldala van. Egyrészt nagyon sok a beteg és mi sem örülünk a hétfői kezdésnek. Viszont a másik oldalon a gyerekeknek már nagy szükségük van az iskolai életre. A megoldást talán az oltásban látom. Sajnos a tanárok oltását nem sikerült előrehozni, pedig, ha egy tanár megbetegszik, akkor az egész osztály, vagy az egész iskola újra bezár. Erre gondolni kellett volna, mielőtt nyitjuk az intézményeket”

– mondta Maurský Nagy Mónika.

A püspöki iskola a szülők tesztelését nem tudja vállalni, viszont ígéretet kaptak, hogy az alkalmazottaknak ezt biztosítja fenntartójuk a hétvége folyamán.

Maurský Nagy Mónika szerint a legnagyobb problémát az idő rövidsége, a naponta, sőt óránként változó előírások, határozatok okozzák számukra és tagadhatatlan, hogy van lemaradás is.

Sajnos, ezeket a kiesett hónapokat még évekig fogjuk orvosolni, és itt nem elsősorban a tudásra gondolok, hanem inkább a szociális kapcsolatokra, a kommunikációs készségekre, a kreatív gondolkodásra, a praktikus készségekre, nagy mozgásokra, a finom motorika fejlődésére és még sorolhatnám. Ezeket monitoron keresztül nem tudjuk fejleszteni, a szülők pedig már elfáradtak. Örülnek, ha van munkájuk”

– nyilatkozta az igazgatónő.

Mi lesz a pedagógusokkal?

Matus Mónika, a Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatónője úgy tájékoztatott,  minden feltételt biztosítottak az iskolába való visszatéréshez, mert november elején megkapták azt a pályázati összeget, amelyet még májusban pályáztak meg a koronavírus költségeire. Megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszerrel és szájmaszkkal is rendelkeznek, ugyanakkor, ha reszpirátorokat kellene vásárolni, arra pillanatnyilag nincs pénzügyi keretük.

Aggódunk a koronavírus brit változata miatt, mert egyre több diák betegedhet meg – ettől ősszel nem kellett ennyire tartanunk. Féltjük a pedagógusokat, hiszen sokan súlyos betegséggel küszködnek, az ő oltási körük még el sem érkezett, de a többi pedagógusunkért is aggódunk, hiszen ők a saját családjaikat is veszélyeztetik, ha megbetegednek”

– tette hozzá.

szenci magyar alapiskola

A Szenczi Molnár Albert Alapiskola nevelőtestületének és személyzetének, a 10 évnél idősebb gyerekeknek, illetve a szülőknek a tesztelését a város biztosítja. Előzetes felméréseik szerint tanulóik 88,46 százaléka ül vissza az iskolapadokba.

Az igazgatónő elmondta, a legnagyobb problémát az étkeztetés megoldása jelenti számukra, hiszen egyszerre csak egy osztály tartózkodhat az ebédlőben. Nagy gond, hogy nincs pénzügyi keretük minden osztálynak külön napközis csoportot fenntartani, ezért a szülők választhatnak a délutáni évfolyam-összevonás vagy az ebéd utáni hazaszállítás között.

 Külön oda kell majd figyelni a jelenléti oktatás mellett az otthon maradó diákjaik további fejlődésére, fejlesztésére is, nem beszélve arról, hogy a speciális nevelési igényű vagy integrált tanulók miatt az asszisztenseknek, a speciális pedagógusnak is az iskolában kell tartózkodnia.

A messzebbről járók valószínűleg otthon maradnak

Morvay Katalin, a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium igazgatónője arról tájékoztatott, a fertőtlenítőszerek, maszkok, kesztyűk, egyhasználatos törlőkendők kellő mennyiségét még tavaly novemberben és decemberben megvásárolták, ami nagyjából 1400 euróba került.

Elmondta azt is, természetesen féltik pedagógusaikat, és vannak aggodalmaik. Teljesen egyértelmű, hogy a gyerekeknek az iskolában a helyük, de most a járványügyi helyzet miatt ez kicsit bonyolultabb. A gyerekeket nem kell letesztelni, így nem tudni, hogy nem ők lesznek-e a fertőzés okozói.

A Duna utcai alapiskola és gimnázium tantestületében vannak olyan pedagógusok, akiknek olyan betegségeik vannak (pl. autoimmun vagy onkológiai betegségek), amelyek egyébként nem akadályoznák a munkavégzést, de a covid-helyzet már igenis veszélyt jelent egészségükre. Ha az illető pedagógus nem tud bejönni a munkahelyre, ilyen esetekben az orvosi igazolás vagy fizetetlen szabadság törvény adta lehetőségeit tudja igénybe venni.

pozsonyi magyar iskola

Pozsony megye önkormányzata, az iskola fenntartója, a pénteki, szombati és vasárnapi napra biztosított egy teszthelyet a megyei hivatal nagy parkolójában. Ez a mintavételi hely online regisztrációhoz van kötve.

Hétfőtől az alapiskola alsó tagozatát, illetve a középiskolák és gimnáziumok negyedik évfolyamát nyitják meg, így a végzős évfolyamok tanulói is bejöhetnek az iskolába, ha rendelkeznek negatív koronavírustesztet igazoló bizonylattal.

Morvay Katalin elmondta, iskolájukban elég sok beutazó negyedikes van, illetve olyanok, akik kollégiumban laknak, így az is gondot okoz, hogy a kollégiumokat viszont nem nyithatják meg a középiskolák részére (ez alól kivételek az egészségügyi középiskolák). Valószínű, hogy emiatt a kollégisták nem is fognak tudni bejönni az iskolába.

Problémát jelent az is, hogy azok az autóbuszok, amelyekkel a diákok jártak iskolába, jelenleg ünnepi üzemmódban működnek, tehát sokkal kevesebb a buszjárat. (radi)

Még kivártak volna

A dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola igazgatója, Masszi János portálunknak elmondta, hogy az iskola vezetősége teljes mértékben felkészült az újranyitásra, azonban vannak tényezők, amelyek befolyásolhatják a sikeres iskolakezdést. A pedagógushiány – ha éppen betegségben szenvednek a tanárok – leginkább a kisebb iskolákat érintheti, hiszen meggátolhatja az újraindulást egy-egy intézmény esetében. A pedagógusok oltását nagy előrelépésnek tartaná Masszi, de ez még várat magára.

A ma7.sk-nak úgy nyilatkozott, hogy a kollégák eddig is a maximumot nyújtották, most is arra törekednek majd, hogy még hatékonyabbak legyenek.

A pedagógusok, a szülők és a gyerekek is örülnek az iskolanyitásnak. A távoktatás csak bizonyos rendszert vitt a mindennapokba, azonban az érdemi munka a falak között van. A diákok 70-80%-a a  készül visszatérni az intézménybe, ami azt is mutatja, hogy már igény van az iskolák újraindítására.

Dunaszerdahely- Vámbéry alapiskola

,,A mi iskolánk szombaton teszteltetné le az alkalmazottait, hiszen hétnaponta egyébként is újra kell tesztelni mindenkit. Ugyanezen a napon tesztelnének azon diákok szülei, akiket hétfőn már a szüleik iskolába küldenének. Vasárnap pedig minden bizonnyal – a város engedélyezésével – a nyilvánosságnak lenne nyitva az iskola épülete, hogy újra részt vehessenek a mintavételen a polgárok. Persze, ez még a napokban változhat, mert semmiben sem lehetünk biztosak“ – mondja az iskolavezető.

Sok falu önkormányzata a dunaszerdahelyi alapiskola égisze alatt végzi a hétvégi teszteléseket, szerződésük van az iskolával.

Mindenki készül az alapiskolák és óvodák megnyitására, de a helyzet még mindig rossz, és Masszi János még egy hétig várt volna az intézmény megnyitásával, mert a pedagógusok is a frontvonalba kerülnek az iskolanyitásnak köszönhetően. (reczai)

Most nyitni olyan, mintha orosz rulettet játszanánk

A galántai Kodály Zoltán Gimnázium igazgatója, Marsall János szerint járványügyileg nem éppen most van a legjobb helyzet arra, hogy megnyissák az iskolákat, félti tanárait, hiszen köztük vannak idősebb kollégák is, és abban sem biztos, hogy a fiatalabbak vállalják-e azt, hogy a tomboló járvány kellős közepén napi szinten találkozzanak egy csapatnyi fiatal felnőttel az iskolában.

Mint mondta, van olyan tanára is, akinek egy-egy óra miatt kellene naponta beutaznia Dunaszerdahelyről Galántára, így még az sem világos senkinek, munkajogilag hogyan fogják lefedni a nyitást.

Erről csütörtök délután gyűléseztek a fenntartóval, Nagyszombat megyével.

Az igazgató hozzátette, számukra nem okoz gondot letesztelni a szülőket, a diákokat és iskola alkalmazottait, hiszen az iskola épülete mintavételi pontként szolgál Galántán, az alkalmazottaknak pedig lehetőségük van külön nekik kijelölt időpontban teszteltetni. E hét péntekjén is kapnak erre lehetőséget, szombaton pedig egész nap tesztel a város az iskolában.

galántai magyar gimnázium
A gond az, hogy Szlovákiában nagyon hamar zártuk az iskolákat, gyakorlatilag tavaly márciustól csak távoktatás formájában működnek a középiskolák, én megértem a nagy nyomást, de most nyitni olyan, mint az orosz rulett. Személy szerint soha nem kaptam még ennyi rossz hírt, ennyi elhalálozásról szóló értesítést, mint mostanában”

 – csóválja a fejét az intézményvezető, és hozzáteszi, papíron csütörtök délig nem érkezett pontos utasítás számukra arról, mit és hogyan kellene cselekedniük.

A lemaradás mértékét csak a nyitás után lehet felmérni

Horváth Anitát, a tallósi magyar alapiskola igazgatóját épp a pedagógusaival való online egyeztetés előtt sikerült felhívnunk. A tallósi alapiskolát a közeli romatelepről, Jegenyésről származó gyerekek is látogatják.

Az igazgatónő elmondta, náluk a távoktatás két fronton zajlott, azokkal, akik rendelkeztek a megfelelő elektronikai felszereltséggel, online formában, akiknek nem volt lehetőségük videóhívásos-órákon részt venni, azoknak feladatlapokat juttattak el.

Azt, hogy ennek a formának mekkora sikeressége volt, csak a nyitás után szeretnék felmérni. így azt, mennyire lehetnek ezek a diákok lemaradva, az igazgatónő még nem láthatja át.

Az intézményvezető hozzátette, a decemberi minisztériumi támogatásból meg tudtak vásárolni minden szükséges fertőtlenítőt, gépeket, maszkokat, kesztyűket, ezért erre most nem lesz külön gondjuk. Igaz, azt nem tudta bizton állítani, hogy FFP2-es reszpirátorokat is be tud tudja-e teremteni a nyitásig.

Bízik abban, hogy a pedagógusok és a gyerekek is várják már az iskolanyitást, hiszen úgy tartja, az online oktatást el lehet végezni, de azzal biztos nem lehet a dolgok és a tudás mélyére hatolni.

Tallós falujában is lesz tesztelés szombaton, a szülőknek, az alkalmazottaknak és a diákoknak is lesz lehetőségük teszteltetni magukat úgy, mint mindenki másnak, akinek erre szüksége van. (szomolai)

Megosztás
Címkék