magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. augusztus 23., 19:32
Frissítve: 2023. aug. 24. 11:01

Lezuhant a repülőgép, amely Jevgenyij Prigozsint, a Wagner-csoport vezetőjét is szállította, meghalt a zsoldosvezér

Repülőgép-balesetben  életét vesztette Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsapat vezetője. 

Jevgenyij Prigozsin
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport tulajdonosa, Putyin közeli embere
Fotó: The Hill

Oroszországban lezuhant egy repülőgép, fedélzetén 10 ember utazott, valamennyien életüket vesztették.

Az utaslista szerint a fedélzeten volt Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsapat vezetője is. Prigozsin Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli embere volt, még a szentpétervári időkből. A Wagner Szíriában és számos afrikai országban "képviselte" az orosz érdekeket.

2023. június 23-24-én azonban kiélesedett Prigozsin és a reguláris orosz hadvezetés konfliktusa. A zsoldosvezér seregei élén Moszkva ellen indult. Elfoglalták Rosztov-na-Donu és a Déli Katonai Körzet főhadiszállását, és páncélos oszlopban Moszkva felé haladtak.

wagner prigozsin
Fotó:  TASR/AP

Alexander Lukasenko belarusz elnök közvetítésével Prigozsint sikerült lebeszélni az orosz főváros elleni támadásról.

Az orosz hatóságok ejtették a Prigozsin és a zsoldosok elleni vádakat. A zsoldosok Fehéroroszországba tették át székhelyüket.

A Wagnerhez köthető Gray Zone Telegram csatorna arról számolt be, hogy a repülőgépet a légvédelem lőtte le a Moszkvától északra fekvő Tver régióban.

A Patron Telegram csatorna azt írja, egyes források szerint Jevgenyij Prigozsin halálát nem erősítették meg, sorsa ismeretlen.
A haláláról, valamint a Wagner-csoport parancsnoka, Dmitrij Utkin haláláról szóló híreket jelenleg nem lehet ellenőrizni. 
Egyes, szintén meg nem erősített információk szerint Prigozsin nem arra a gépre szállt fel, amelyikre bejelentkezett. 

Szintén a Patron szerint ez a feltételezett másik gép Moszkvában sikeresen landolt. Információik szerint a Wagner teljes parancsnoki állománya Afrikába repült. 

Prigozsin másik gépe
Az állítólagos másik gép útvonala
Fotó:  Patron Telegram csatorna

A Pravgyivosztyi Telegram csatorna egy videót is közöl a gép lezuhanásáról, melyen az látszik, hogy annak hiányzik az egyik szárnya. Ez egy zárt csatorna, a videót nem lehet belőle nyilvánosan megosztani, de akit érdekel, van Telegramja, és belép a csoportba, az itt tudja megnézni

Szemtanúk fotókat és videókat tettek közzé a lezuhant gépről.

prigozsin gépe
Fotó:  Telegram

A Telegramot, és részben a Twitter ruszofil részét is pillanatokon belül elborították a legváltozatosabb összeesküvés-elméletek, és névtelen "megbízható forrásra" hivatkozó biztos információk. Nehéz ebben a harci ködben tisztán látni. Az Izvesztyija, ami legalább újság, egy videót is közöl a gépről. Azt írják, a tetemek a felismerhetetlenségig összeégtek, a személyazonosság megállapításhoz igazságügyi orvosszakértői vizsgálatra lesz szükség. 

https://t.me/izvestia/140628

Újabb két felvétel, melyet azok az emberek készítettek, akiknek a háza közelében lezuhant a repülőgép. 

https://t.me/izvestia/140631

Büntetőeljárás indul a tveri régióban történt repülőgép-szerencsétlenség miatt, írja az Izvesztyija az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottságára hivatkozva.
Az előzetes adatok szerint a bizottság tisztázta, hogy a fedélzeten mind a tíz ember életét vesztette.
Vannak olyan orosz Telegram csatornák is, ahol arról írnak, hogy csak 8 holttestet találtak. Ezt az információt jelenleg nem lehet ellenőrizni.  

A Vobyla Telegram csatorna óvatosságra int. Beszámol róla, hogy az amerikai sajtó felkapta a hírt, hogy Prigozsin meghalt. Azonban emlékeztet, hogy repülőgép-balesetek esetében csak órák múlva szokták megerősíteni az áldozatok személyazonosságát. 

A Ria Novosztyi hírügynökség közli a Szövetségi Léiközlekedési Hatóság nyilatkozatát az esettel kapcsolatban:

- Egy speciálisan létrehozott bizottság kezdte meg az Embraer-135 (EBM-135BJ) repülőgép-baleset körülményeik kivizsgálását.
- A repülőgép az üzleti fuvarozásra szakosodott MNT-Aero LLC flottájához tartozott.
- A repülőgép Moszkva-Szentpétervár viszonylatban közlekedett, fedélzetén 3 fps személyzet és 7 utas volt.
- A bizottság megkezdte a tényanyagok gyűjtését a személyzet képzettségéről, a gép műszaki állapotáról, a repülési útvonalon tapasztalt meteorológiai helyzetről, a diszpécserszolgálatok munkájáról, és a földi rádióberendezésekről.
- Ebben a szakaszban a szakembereknek a fekete dobozt is meg kell találni, ami közelebb vihet a megoldáshoz. 

https://t.me/rian_ru/213007

A Gilza Telegram csatorna képeket tett közzé a repülőgép szárnyáról, amely máshova zuhant, és nem gyulladt ki. 

prigozsin gépének szárnya
Fotó:  Gilza
A Rosszija 24 hírtelevízió bemondta, hogy Jevgenyij Prigozsin repülőgép-balesetben életét vesztette. 

Ha Prigozsin halála bebizonyosodik, a Kreml elveszik – írja a Forposzt Telegram csatorna, a Wagnerhez közeli forrásokra hivatkozva. 

Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai régió közigazgatásának vezetője Telegram csatornáján azt írja, hogy Jevgenyij Prigozsin és Dmitrij Utkin repülőgép-balesetben életét vesztette. 

https://t.me/vrogov/11767

A Wagner Telegram csatornája, a Reverse Side of the Medal azt írja,

Ha az információ beigazolódik, Oroszország ma elvesztette katonai elitjét. Nem azt amely címet és pozíciókat vásárol magának, hanem azt, melynek nincs párja a csatatéren. Nagy veszteség ez minden hazafi számára." 
https://t.me/rsotmdivision/10263

 

A Bologovszkij körzet diszpécserszolgálata azt jelentette, hét ember holttestét találták meg. "1 fő nincs jelen. Van rá esély" – írja a Vobyla Telegram csatorna. 

Bizakodik a Grey Zone Telegram csatorna is. "Pillanatnyilag azt kell szem előtt tartani, hogy azokat kivéve, akik látták Jevgenyij Prigozsint és Dmitrij Utkint felszállni a gépre, nincs információja. Akinek pedig van, az nem szól, amíg nem tisztázódik a helyzet."

https://t.me/grey_zone/20174

Roman Szaponkov haditudósító azt írja Telegram csatornáján: "Prigozsin meggyilkolása katasztrofális következményekkel járna. Az emberek, akik erre parancsot adtak, egyáltalán nem értik a a hadseregen belül uralkodó hangulatot és morált."

https://t.me/RSaponkov/5819

 

A Fehér Ház hallott a Tver melletti repülőgép-balesetről, és nem lepődne meg, ha bebizonyosodna Jevgenyij Prigozsin halála – mondta Adrian Watson, az USA Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

A Tveri régió kormányzója vette át a vizsgálat irányítását.

A repülőgép-szerencsétlenség helyszínét lezárták, folyik a helyszíni szemle – jelentette a helyszínről az Izvesztyija tudósítója. 

https://t.me/izvestia/140643

A Grey Zone Telegram csatorna megerősítette Jevgenyij Prigozsin halálát.
"A Wagner-csoport vezetője, Oroszország hőse, igazi hazafim Jevgenyij Viktorovics Prigozsin az orosz árulók cselekedeteinek következtében halt meg.
De még a pokolban is ő lesz a legjobb. Dicsőség Oroszországnak!" – írják. 

https://t.me/grey_zone/20178

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.