lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2023. március 9., 16:47

Saját pecsenyéjét sütögeti a Wagner-csoport Bahmutnál?

Utcáról utcára küzdenek a harcoló felek Bahmutért. A szovjet időkben csak a sóról és a pezsgőről ismert, hetven ezres iparváros Mariupol után a háborús pusztítás újabb szimbóluma lett.

Bahmuti állapotok 2023 márciusában
Bahmuti állapotok 2023 márciusában
Fotó: Pravgyivosztyi Telegram-csatorna

Az elmúlt napokban az orosz és ukrán milbloggerek Telegram-csatornáin egyre több a Bahmuttal kapcsolatos bejegyzés, videó. Jevgenyij Prigorzsin, a Wagner zsoldoshadsereg vezetője a közelmúltban bejelentette a város körülzárását.

Azonban hétfőn, katonai vezetőkkel folytatott tanácskozást követően Volodimir Zelenszkij ukrán államfő Bahmut megtartása mellett tett hitet. Korábban a Telegramon visszavonuló katonákról láthattunk videókat, akik körében valószínűleg nem aratott osztatlan tetszést az elnöki bejelentés.

A bahmuti helyzettel a Washington Post is terjedelmes cikkben foglalkozik, ám szerintük leginkább a Wagner-csoport túlfűtött ambíciói miatt tart már nyolc hónapja a küzdelem.

Szerdán, az Európai Unió védelmi minisztereinek ülését követően Jens Stoltenbert NATO-főtitkár is megengedte Bahmut elestének lehetőségét. Stoltenberg szerint, ha ez bekövetkezne, az nem tükrözné a háború fordulópontját, csak arra világítana rá, hogy nem szabad alábecsülni Oroszországot.

https://t.me/vorposte/36692

Karolina Hird, az Institute for the Study of War Oroszország-szakértője szerint Bahmut eredetileg nem volt szimbolikus vagy stratégiai jelentőségű város, mely a legközelebbi nagyvárosoktól, az erődökkel körülvett Kramatorszktól és Szlovjanszktól közel 50 kilométerre fekszik.

Hird úgy véli, Prigozsin azért vezényelte zsoldosik tízezreit Bahmutba, hogy Európában is prezentálja az afrikai és szíriai konfliktusokban már bizonyított Wagner-csoport harcképességét. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Bahmutban bevetett wagneriták egy része börtönből a szabadság reményében toborzott rab volt, akikre viszont a harctéren sima ágyútöltelékként tekintettek.

A heves harcokat követően a városnak mindkét fél számára politikai jelentősége lett. Zelenszkij például egy washingtoni útja során Bahmut zászlaját vitte magával, és mutatta be a Kongresszusban.

Az orosz védelmi miniszterrel személyes konfliktusban álló, a hivatalos orosz hadvezetést gyakorta bíráló Prigozsin pedig több lőszert kért harcosai számára, melyet, ha nem kapnak meg időben, az a város elvesztéséhez is vezethet.

Hird szerint a bahmuti csata alapvetően a Wagner-csoport felőrlő városi konfliktusává vált,  háztömbről háztömbre próbálják beküzdeni magukat a város központjába. A küzdő felek nem ritkán kézitusát is folytatnak, ami 2023-ban azért eléggé megdöbbentő.

A CNN Wolf Blitzer című műsorának adott interjújában Zelenszkij visszautasította azt az elképzelést, hogy Bahmut jelentősége nagyrészt szimbolikus. A város elvesztése esetén az oroszok tovább tudnának nyomulni az ország belseje felé. Igaz, Szlovjanszk és Kramatorszk 2014 óta kiépített erődítményei megdolgoztatnák őket...

A Washington Post megjegyzi, ha az orosz erők kiűznék az ukrán csapatokat Bahmutból, az ritka katonai győzelmet jelentene számukra az elmúlt hónapokban, és szimbolikus győzelmet jelentene a Kreml számára. Egyben alaposan felértékelné a Wagner-csoport és Prigozsin jelentőségét.

A veszteségek és az elköltött források pedig megnehezíthetik Moszkva hatékony védekezését délen, ahol Ukrajna valószínűleg tavaszi ellentámadásra készül.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.