2023. július 10., 20:05

A Kreml megerősítette, hogy Putyin találkozott Prigozsinnal a lázadás után

A Kreml hétfőn megerősítette azokat a lapjelentéseket, amelyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozott a Wagner magán zsoldoshadsereg vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal a Wagner vezetésének júniusi lázadása után.

Központot nyitottak
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook

"Valóban, az elnök tartott egy ilyen találkozót, amelyre harmincöt embert hívott meg - a cég valamennyi egységének a parancsnokát, közöttük magát Prigozsint" - jelentette ki hétfőn Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője az Interfax orosz hírügynökség szerint.

A találkozóról elsőként a Libération című francia napilap számolt be pénteken nyugati hírszerzési forrásokra hivatkozva, és ezek szerint Vlagyimir Putyin Viktor Zolotovnak, a Nemzeti Gárda parancsnokának és Szergej Nariskinnak, a külföldi hírszerzés (SZVR) vezetőjének jelenlétében találkozott a Wagner alapítójával és parancsnokaival.

Nemzetközi szakértők napokig találgatták, mi történik Prigozsinnal és a Wagner fegyvereseivel, akik igen fontosak a Kreml számára Afrikában és a Közel-Keleten is - írták a hírügynökségek.
Dmitrij Peszkov hétfőn újságírókkal közölte, hogy a megbeszélés csaknem három órán át tartott, és június 29-én volt, öt nappal azután, hogy kudarcba fulladt Prigozsinnak a hadsereg vezetésével szembeni lázadása.

A találkozón Putyin értékelte a Wagner tevékenységét az ukrajnai fonton, elmondta a véleményét a június 24-i lázadásról, valamint meghallgatta a Wagner parancsnokainak a lázadással kapcsolatos verzióját. Ez utóbbiak közölték, hogy továbbra is támogatói és katonái a hadsereg főparancsnokának és készek a hazát szolgálni.

Miután azzal vádolta meg Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy a hadsereg megtámadta az ő magánhadserege táborát, Prigozsin egységei több órára elfoglalták a dél-oroszországi Doni Rosztov várost, közben pedig egy hadoszlop elindult Moszkva felé. Előrenyomulásuk során a Wagner fegyveresei több helikoptert és egy repülőgépet lelőttek, több katona meghalt. Az esti órákban - miután Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök közvetítésével tárgyalt a Kremllel -, Prigozsin kiadta a parancsot a visszavonulásra.

Míg Putyin hazaárulásról beszélt a lázadás alatt, a Kreml később megerősítette, hogy kompromisszum született, amelynek értelmében Prigozsin vállalta, hogy a fegyvereseivel együtt Fehéroroszországba emigrál.

Jevgenyij Prigozsin a találkozón közölte, hogy nem a hatalmat akarta megdönteni, hanem a Wagnert megmenteni attól, hogy az orosz hadsereg vezérkara - amelyet hónapok át az ukrajnai konfliktusban tanúsított inkompetenciája miatt bírált - feloszlassa.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.