cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. május 20., 17:47

Prigozsin szerint az oroszok teljesen bevették Bahmutot, az ukránok ezt tagadják

Jevgenyij Prigozsin, a bahmuti ostromban kulcsszerepet játszó Wagner orosz magánhadsereg alapítója bejelentette szombaton, hogy teljesen sikerült ellenőrzésük alá vonni a kelet-ukrajnai várost, de az ukrán hadsereg szerint ez nem igaz.

Bahmut
Lebombázott épület Bahmutban.
Fotó: TASR/AP

Más források nem erősítették meg eddig Prigozsin bejelentését. Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta: a hír nem igaz, az ukrán erők továbbra is harcban állnak Bahmutban.

A Wagner alapítója egy videoüzenetben közölte: szombaton délben teljesen elfoglalták Bahmutot. "Teljes egészében, házról házra bevettük az egész várost" - fogalmazott.

Hozzátette, hogy zsoldoshadseregének tagjai május 25. után kivonulnak a városból, hogy kipihenjék magukat és további kiképzéseken vegyenek részt, Bahmutot pedig átadják az orosz hadseregnek.

Míg kedden Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka azt mondta, Bahmut "patkányfogó" az orosz csapatok számára, Prigozsin akkor már azt állította, hogy csak néhány utca van az ukránok kezén.

Az egykor hetvenezer lakosú Bahmut a kelet-ukrajnai Donyeck megyében található. A stratégiailag fontos városért hónapok óta véres harcok dúlnak.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.