cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. május 30., 14:12

Több gond is van Krajniak szülői bónuszával

Most fizetik ki az első szülői bónuszokat, amelyeket Milan Krajniak volt munkaügyi miniszter minden politikai súlyát latba vette nyomott be az Alkotmányba, de úgy tűnik, komoly problémák vannak vele.

nyugdíjas - idős
Fotó: pixabay.com

Az intézkedés alapgondolata, hogy a dolgozó gyerekek a befizetéseik egy részét közvetlenül a nyugdíjas korú szüleiknek utalhassák. A módosítás keresztülvitele a Sme rodina mozgalom egyik zászlóshajója lett, de már most komoly kritikák is érik. Többen ugyanis azt állítják, hogy a szülői bónusz diszkriminatív, ráadásul a gyakorlati működése nem teljesen világos a személyes adatok védelmét illetően.

Nemcsak azokat a nyugdíjasokat sérti, akiknek a gyermekei már maguk is nyugdíjas korúak vagy már nem élnek, illetve súlyosan fogyatékosak.

Több ezer hibás döntést hozó nyugdíjas és azok gyermekei is ráfizetnek erre, akiknek visszaéltek a személyes adataival. És nem feledkezhetünk meg a Szociális Biztosító, illetve az anyakönyvi hivatalok dolgozóiról sem, akik ezekben a napokban rendkívül túlterheltek emiatt az értelmetlenség miatt” – fogalmazott Peter Cmorej (Saska)  a pravda.sk portál szerint

A szülői bónusz jelenleg több mint 850 ezer nyugdíjast és azok gyermekit érinti.

A személyes adatokkal kapcsolatban az is gond, hogy a Szociális Biztosító ezzel elárulja a nyugdíjasoknak, hogy gyermekeik mennyit keresnek. A szülői nyugdíj adataiból az is kideríthető, hogy melyik gyerek döntött úgy, nem szeretné, hogy a befizetéseiből a szüleihez kerüljön a pénz. A vitákat arról, hogy a szülői nyugdíj megfelelő eszköz-e a nyugdíjasok támogatására, felváltották a gyakorlati problémák, amelyek akkoriban kerültek felszínre, amikor a társadalombiztosítási rendszerben elindult ennek az új intézménynek az érvényesítése.

De mekkora is a szülői nyugdíj nagysága?

A szülői nyugdíj összege a gyermek két évvel ezelőtti teljes kivetési alapja egytizenkettedének legfeljebb 1,5 százaléka. 2023-ban ez az érték legfeljebb havi 21,80 euró lesz egy szülő esetében. Ha valaki bruttó ezer eurót keresett, a szülő havi 15 eurót, azaz évi 180 euró szülői nyugdíjat kap.

A nyugdíjas szülőknek nem kell a szülői nyugdíj folyósítását kérvényezniük. A rendszer úgy van beállítva, hogy a szülői nyugdíjra jogosult szülők automatikusan megkapják azt.

Amennyiben a gyerek nem szeretné, hogy a befizetéseiből pénzt utaljanak a szüleinek a szülői nyugdíjra, azt be kell jelentenie egy nyilatkozat formájában a Szociális Biztosítóba. A nyilatkozat benyújtására évente csak egy alkalommal van lehetőség, és a szülői nyugdíjra való jogosultság keletkezésétől a következő öt évig tart.

„Ha például Ön 2024 augusztus végéig nyilatkozatot nyújt be a Szociális Biztosítónak, hogy nem kívánja az egyik vagy mindkét szülőjének a szülői nyugdíjat folyósítani, és ezek a szülők 2023. január 1-jétől automatikusan jogosulttá váltak, a szülői nyugdíjra való jogosultság 2028. január 1-jével jár le” – tájékoztat a Szociális Biztosító.
Megtudja a szülő, mennyit keres a gyereke?

Igen. A Szociális Biztosító ugyanis egy adott gyermekhez rendeli hozzá a kivetési alapját, amelyből a szülő a szülői nyugdíjat megkapja. A Szociális Biztosító azt állítja, hogy így kell eljárnia, más lehetősége nincs. „A Szociális Biztosítónak ezeket az adatokat a szülői nyugdíj megállapításáról szóló határozatában szerepeltetnie kell, hogy a szülői nyugdíj összegének kiszámításakor egyértelmű legyen, milyen adatok alapján ítélte meg az igényt, és milyen adatokból indult ki” – fogalmaz a Szociális Biztosító.

Nem egyértelmű azonban, hogy a szülői nyugdíj intézménye megsérti-e a személyes adatok védelmének alapelveit.

Ez ügyben a Saska párt az Adatvédelmi Hivatalhoz fordult, mondván, Szlovákiát magas bírság fenyegeti. „A személyes adatok védelméhez való jogokba való beavatkozás, amely a gyermekek bérének nyilvánosságra hozatalával jár, végső soron akár 20 millió eurós bírságot is jelenthet Szlovákia számára” – mutatnak rá az SaS képviselői hozzáfűzve, a személyes adatok védelmének megsértésével kapcsolatban csoportos keresetet készülnek beadni.

Gyakorlati kérdések

Az sem lehetséges, hogy az egyik szülőnek járó bónuszt is a másik szülőnek küldjük el. Viszont dönthet úgy a gyermek, hogy az egyik szülőnek nem fizet szülői nyugdíjat.

A nyugdíj kifizetése idén indul, és a felfutás egyszeri lesz, de ez változni fog. „Először több mint 850 000 szlovákiai öregségi nyugdíjas kapja meg a szülői bónusszal feljavított nyugdíját.

A pénzt idén egy részletben fizetik ki, következőleg pedig a szülői bónusz a havi nyugdíj része lesz”

– mondta Milan Krajniak volt munkaügyi miniszter.

Azt is fontos tudni, hogy nem minden gyermek vesz részt ebben. Egyrészt, mert úgy döntött, hogy nem akarja a bónuszt elküldeni a szüleinek. Másrészt azért, mert, 2021-ben nem volt nyugdíjbiztosítása, mondjuk, ha például nem dolgozott vagy külföldön dolgozott, s ezért nincs olyan kivetési alap, amelyből a szülői bónuszt kiszámíthatnák.

A harmadik oka pedig lehet az adminisztratív hiba. A Szociális Biztosító a Belügyminisztérium által vezetett természetes személyek nyilvántartását használja.

Ha a gyerek nem szerepel ebben a nyilvántartásban, a Szociális Biztosító nem utalja ki a nevében a szülői nyugdíjat. Ilyen helyzetben a Szociális Biztosítóhoz kell fordulni.

Ha hiba történt, a szülők hónapokat várhatnak a szülői nyugdíj kifizetésére. „A Szociális Biztosító megvizsgálja a szülői nyugdíjra való jogosultságot, és a lehető leghamarabb kifizeti azt. A Biztosítónak 60 napja van a felülvizsgálatra, illetve 120 napja a rendkívül összetett eljárások során” – részletezi a Szociális Biztosító.

Nemcsak a biológiai szülő kaphatja meg a szülői bónuszt

Nem a vér szerinti szülő az egyetlen, aki jogosult lehet szülői nyugdíjra. Az igény a gyermek örökbefogadóját és azt a természetes személyt is megilleti, akire a gyermek gondozását a szülők helyett bízták. „Ha több nyugdíjas személy is jogosult egy gyermek esetében a szülői nyugdíjra, a szülői nyugdíj maximális összege a gyermek kivetési alapjainak a három százaléka.

Az így megállapított összeg ugyanakkor nem lehet magasabb havi 43,60 eurónál, ami a 2021-es naptári évben érvényes általános kivetési alap 1,2-szerese egytizenkettedének a három százaléka”

– írja a Szociális Biztosító.

Ha a gyerek elveszíti a munkáját, a szülői bónusz utalását leállítják. Ha a szülő 2023-ban kap szülői nyugdíjat, az azt jelenti, hogy a gyermek 2021-ben fizetett járulékot.

Ha például ugyanez a gyermek nem dolgozik egész 2024-ben, az azt jelenti, hogy a szülő 2026-ban nem kap szülői nyugdíjat. Ugyan jogosult lesz rá, de az összeg, amelyből fizetik, nulla lesz. A szülői nyugdíj összege minden évben újraértékelésre kerül a kivetési alap nagyságának megfelelően.

Ha még nem érkezett döntés a szülői nyugdíjról, annak az az oka, hogy fokozatosan dolgozzák fel az adatokat, és a későbbiekben érkezik meg majd az értesítés. „2023-ban a szülői nyugdíjra való jogosultság elbírálásának törvényi határideje 2023. szeptember 30. Ha legkésőbb 2023. október közepéig nem érkezik meg a szülői nyugdíj megállapításáról szóló határozat, javasoljuk, hogy forduljon a Szociális Biztosítóhoz vagy az Információs és Tanácsadó Központhoz” – mondja a Biztosító.

A bírálói szerint diszkriminatív

Ez az érv két alapvető pilléren nyugszik. Az első az, hogy az intézkedés nem teszi lehetővé szülői nyugdíj folyósítását azoknak a szülőknek, akiknek a gyermekei külföldön dolgoznak. A második érv az, hogy a járulék mértéke attól függ, hogy a gyermek mennyit keres.

Ez azt jelenti, hogy az állam szemében kevesebbet érdemel az a szülő, akinek a gyermeke olyan pályát választott, ahol jellemzően alacsonyabbak a bérek.

A szülői nyugdíjat keresztülnyomó Milan Krajniak azonban visszautasítja ezt a kritikát. „Az én javaslatomra bevettük az Alkotmányba azt a jogot, hogy minden dolgozó gyermek dönthet úgy, hogy befizetett járulékának egy részét közvetlenül a szülőjének akarja utalni. Ha ezek a dolgozó gyerekek úgy döntöttek, hogy gyakorolják ezt a jogot, akkor ez egyszerűen egy olyan jog, amivel élnek. Nem értem, mi ebben az igazságtalanság” – mondta a Pravda napilapnak adott interjúban Krajniak.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.