2022. július 22., 19:01

Jön a szülői bónusz! Minden aktív kereső hozzájárulhat szülei nyugdíjához

A szülők nemzetközi napja július utolsó vasárnapjára esik és ennek apropóján a szociális minisztérium emlékeztet a műhelyében készült törvénymódosításra, ami már csak arra vár, hogy a parlament is megtárgyalja. Ha a honatyák elfogadják, akkor mindenki, aki dolgozik, elvezetéseiből hozzájárulhat szülei nyugdíjához, magyarán: néhány euróval növelheti azok időskori járandóságát.

nyugdíjasok
Fotó: freepik.com

A gyermektelenekhez képest érezhetően alacsonyabb a nyugdíja azoknak, akik gyermekeket vállalnak.

A nyugdíj összegére negatívan hat a gyermekgondozási szabadságon töltött idő és az is, ha a szülő a karrier építése helyett inkább a csemetéivel tölti az idejét. Ebben hozna változást a szülői bónusz.

A tervek szerint ezt a Szociális Biztosító automatikusan fizetné ki a biológiai szülőknek, vagy a nevelőszülőknek. Ha valaki úgy dönt, hogy vér szerinti szülei helyett inkább a nevelőszüleinek szánja a pénz, ezt megteheti, értesítenie kell róla a biztosítót. Ha pedig valaki nem kívánja a bónusszal támogatni a szüleit, arra is van mód.

A tervezet szerint mindenki, aki dolgozik, vagyis aktív kereső, szüleinek juttathatja befizetett járulékainak 1,5 % + 1,5 %-kát. Ezzel nem nő az elvezetések összege és nem is lesz hatással a kereső későbbi nyugdíjának nagyságára.

A nyugdíjas szülők számlájára viszont emelt összegű nyugdíj érkezik, ami ezekben a nehéz időkben nagy segítség lehet. 

Ha a módosítást a parlament megszavazza, több mint 800 ezer nyugdíjas nyugdíja emelkedik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.