2023. március 21., 19:02

Húszezer gyermek nem kíván segíteni a szüleinek!

Közel húszezer gyermek nem szeretne fizetéséből segíteni a szüleit a szülői bónusz nyújtotta lehetőségen keresztül - tájékoztatott a munkaügyi minisztérium.

nyugdíj
Fotó: pixabay.com

Az idei évtől ugyanis minden dolgozó gyermek hozzájárulhat szülei nyugdíjához, befizetett járulékaik 1,5+1,5 százalékát juttathatják szüleiknek. A kiindulási alapot a gyermek két évvel ezelőtti jövedelme adja. A szülői bónusz összegét maximálják, legfeljebb a szlovákiai átlagkereset 1,2-szeresében számítják ki. A 2021-es bruttó átlagbér 1211 euró és ebből idén 21,80 eurót kap mindkét szülő havi szinten, a kifizetés viszont idén csak egy összegben várható.

Ilyen szülői bónusszal azok a gyerekek járulhatnak hozzá a szüleik nyugdíjához ezzel az összeggel, akiknek a bruttó fizetése vagy a kivetési alapja eléri vagy meghaladja az 1453,60 eurót.

A minisztérium tájékoztatásából kiderült, több mint 19 200 gyermek nem kíván szülői bónusszal segíteni szüleinek 2023-ban. Ezzel kapcsolatban 2023. február 28-ig kellett a gyermeknek nyilatkozatot tennie. Ebben a jogszabályi időszakban 19 531 személy nyújtott be nyilatkozatot, akik összesen 20 248 kérvényt adtak le (egyesek többször is nyújtottak be ilyen jellegű dokumentumot).

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.