2023. május 5., 12:43

A nap jó híre: Májusban megkapják a nyugdíjasok a szülői bónuszt

Az öregségi nyugdíjra jogosultak már májusban megkapják az úgynevezett szülői bónuszt.

nyugdíjas
Képünk illusztráció
Fotó: pixabay.com

850 ezer nyugdíjasnak összesen 260 millió eurót fizet ki az állam – tájékoztatott Milan Krajniak (Sme rodina) megbízott munkaügyi miniszter és Michal Ilka, a Szociális Biztosító vezérigazgatója.

„Májusban 852 ezer öregségi nyugdíjra jogosult kapja meg ezt a juttatást. 240 ezer öregségi nyugdíjas nem jogosult rá, 60 ezer esetet pedig még egyénileg kell elbírálni” – mondta Krajniak. Összesen 1,15 millió nyugdíjas jogosultságát bírálták el.

Már májusban kifizetünk 260 millió eurót, 637 ezer nyugdíjasnak számlára, 214 ezernek postai úton” – tette hozzá.

201 ezren már meg is kapták az összeget, május 2-án, május 4-én, illetve ma, a május 6-i kézbesítés helyett”

– fűzte hozzá a Szociális Biztosító vezérigazgatója.

Krajniak elismételte, hogy a gyerekeik által fizetett járulék 3%-át kapják a szülők, 1,5%-ot az anya, 1,5%-ot az apa, ha öregségi nyugdíjra jogosultak.

Az egyik ok, amiért a szülői bónuszt bevezettük, hogy mérsékeljük a több gyereket felnevelő anyák diszkriminálását, ha a gyerekeiknek van munkaviszonyuk. Ugyanis amíg a gyerekeiket nevelték, jóval kevesebb járulékot fizettek be a nyugdíjrendszerbe, ezért alacsonyabb a nyugdíjuk”

- magyarázta.

„2023-ban a 2021-ben befizetett járulékok alapján folyósítjuk a szülői bónuszt. Azok alapján az egy gyerektől kapott szülői bónusz maximális összege idén 261,60 euró. Az összeget idén egyszerre fizetjük ki” – húzta alá Krajniak. Jövőre már havi részletekben kapják meg az összeget a jogosultak, a nyugdíjjal együtt.

Krajniak leszögezte, a szülői bónusz nincs semmilyen hatással a munkavállaló gyerekek adózására, és nem csökkenti a saját majdani nyugdíjuk összegét.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.