2023. április 1., 11:04

Már úton van a gyermekek segítsége a nyugdíjas szülőknek

Elkezdődött a szülői bónusz folyósítása. Az elkövetkező hónapokban 800 ezer nyugdíjas kaphat akár több száz eurós segítséget. A Szlovákiában adózók bruttó bérük 1,5 százalékának erejéig hozzájárulhatnak öregségi vagy rokkantsági nyugdíjban részesülő szüleik járandóságához. Más kérdés, hogy mi lesz a sorsa a szülői bónusznak a szeptemberi választások után.

pénz euró
Fotó: unsplash.com

A szülői nyugdíj, vagy bónusz hatalmas vitákat gerjesztett az elmúlt évben a parlamentben és szakmai körökben egyaránt. 

A Sme rodina elképzelését Milan Krajniak munkaügyi miniszter öntötte törvény formájába. Parlamenti benyújtásakor azzal érvelt a miniszter, hogy megalapozottnak tartja a korábban gyermeket vállaló, immár nyugdíjas szülők plusztámogatását, mert ők évekig gyermekeik nevelésével voltak elfoglalva, ezalatt nem, vagy kevesebb volt a keresetük, így a nyugdíjuk is alacsonyabb lett, mint azoknak, akiknek nem kellett megszakítaniuk a munkát a gyerekek miatt. Arról nem is beszélve, mondta a miniszter, hogy ha a társadalmi igazságosság elvét is figyelembe vesszük, különösen indokolt a szülői bónusz, hiszen éppen a gyermekvállalók biztosították a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát. A helyzet ugyanis az, hogy a mai nyugdíjasok dolgozó gyerekeinek befizetéseiből folyósítják napjainkban a nyugdíjakat.

Kifogások keresése

A látszólag egyszerű magyarázat nagyon sok kérdést vetett fel, és tegyük hozzá, sok ellenérzést keltett elsősorban liberális körökben, amelyek a család szerepét előszeretettel relativizálják. Ettől függetlenül persze, a modell nem hibátlan, mert abból első körben kimaradtak például a rendőrök, akiknek a nyugdíját nem a szociális biztosító kezeli. Annak kapcsán is támadható a tervezet, hogy a bónuszt azok a ma már nyugdíjas apák is megkapják, akik nem maradtak otthon a gyermekeikkel, így – persze ez nagyon leegyszerűsített megfogalmazás – jövedelmüket, a későbbiekben pedig nyugdíjukat nem befolyásolta szülői szerepük.

Természetesen lehet további kifogásokat is keresni és találni, de ahogy más támogatási modellek, ez sem tökéletes (azok a szülők sem kapnak szülői bónuszt, akiknek a gyermeke időközben elhunyt), de a család és a munkavállalási kedv erősítésének összekapcsolása mindenképpen dicséretes.

A tavaly még éppen működő parlament megszavazta a javaslatot, (igaz, különböző módosításokkal), amely elsősorban a havonta utalt maximális összeget érinti. 

Többet kaptak volna

Ez azt jelenti, hogy idén minden dolgozó gyerek hozzájárulhat szülei nyugdíjához, mégpedig a 2021-es bruttó bére 1,5 százalékával. A kiindulási alapot tehát a munkavállaló két évvel ezelőtti jövedelme adja. A szülői bónusz összege a szlovákiai átlagkereset 1,2-szereséhez kötődik, vagyis, ha 3000 ezer eurót is keres a gyermek, a bónuszt csak a szlovákiai átlagkereset 1,2-szereséből számítják ki.

A 2021-es bruttó átlagbér 1211 euró volt, ezek alapján idén legfeljebb 21,80 eurót kaphat a szülő. Jó hír, hogy a 2023-ra eső teljes összeget egyszerre fizetik ki, sőt már nem is kell rá sokat várni, hiszen a múlt héten elkezdődött a folyósítása a friss nyugdíjasoknak, azoknak, akiknek a járandóságát február 28-a után állapította meg a Szociális Biztosító. 

A legfontosabb információk a szülői bónusz kapcsán:

  • idén fizetik ki első alkalommal;
  • akkor jogosult rá valaki, ha Szlovákiában dolgozó gyermeke 2021-ben fizetett nyugdíjbiztosítást; 
  • szeptemberig mindenki értesítést kap a bónusz nagyságáról;
  • idén egyszerre kerül kifizetésre, jövő évtől havonta;
  • nem kellett kérvényezni;
  • nem kap bónuszt a nyugdíjas, ha a gyereke nem járul hozzá, csaknem 20 ezer ilyen kérvény érkezett a Szociális Biztosítóhoz;
  • csak az egyik szülőnek is kérhették a szülői bónusz kifizetését, nem kell mindkettőnek, de ezt is kérvényezni kellett;
  • a havi összeg a munkavállaló két évvel ezelőtti éves bruttó jövedelmének az 1,5 százaléka;
  • a maximális összege 2023-ban 21,80 euró havonta egy szülőnek egy gyerek után, jövőre az átlagjövedelemmel együtt ez az összeg is emelkedni fog.

A szaktárca arról is tájékoztatott, hogy a nyugdíjasokat levélben értesítik, milyen összegű bónusz jár nekik idén, amelyben a miniszter is megszólítja az időseket. 

Az időzítés feltehetően nem véletlen, közeledik a parlamenti választás. A levél, s a bónusz kifizetésének időzítése is vélhetően szeptemberben, közvetlenül a választások előtt várható. A munkavállalók ugyanis február végéig nyilatkozhattak arról, hogy valamilyen okból nem akarják szüleiket támogatni. Tegyük hozzá, ez a támogatás nekik, vagyis a munkavállalóknak nem kerül semmibe, nyugdíjuk ezzel az összeggel a későbbiekben nem lesz kevesebb. Nyilván csak azok vonták meg szüleiktől a bónusz lehetőségét, akik között komoly ellentét van, és még véletlenül sem akarják, hogy nekik köszönhetően jobb anyagi helyzetbe kerüljenek nyugdíjas szüleik.

Ez egyúttal erőteljes társadalmi szintű felmérés is volt, hiszen kiderült, hány olyan dolgozó van, akinek súlyos problémái vannak a szüleivel, s hajlandó is tenni azért, hogy közvetve se segítse őket. Számuk nem egészen 20 ezer, a 800 ezer érintett nyugdíjas szülőhöz képest nem sok, de ha azt vesszük, hogy minden negyvenedik csemete, vagy 100-ból ketten megtagadták a nekik semmibe sem kerülő segítséget a szüleiknek, elgondolkodtató.

Mikor érkezik?

800 ezer nyugdíjas tehát várhatja a szülői nyugdíj-kiegészítésről, vagyis a bónusz összegéről az értesítést. Ezt szeptember végéig kellene kiküldenie a Szociális Biztosítónak, és utána fizetik ki a pénzt, egy összegben. Egy gyerek esetében 261,60 euró lehet a maximális összeg, amelyet mindkét szülő megkap.

A jelenlegi nyugdíjakhoz viszonyítva nem kis összegről van szó, s az sem elhanyagolható, hogy az infláció miatt a pénz vásárlóereje hónapról hónapra csökken, tehát nem mindegy, mikor kapják meg a nyugdíjasok a bónuszt. Nagy valószínűséggel még a választások előtt megjön a pénz, hiszen a kormány és főleg a Sme rodina ezzel kampányolhat. 

A jövő évtől havonta fizetik a bónuszt, ha a választások után felálló kormány megtartja, vagyis vállalja a több mint 250 millió eurós számlát.

Megjelent a Magyar7 2023/13.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.