2022. május 10., 19:45

Folytatódik a vita Krajniak szülői bónuszáról

A parlament második olvasatra továbbutalta Milan Krajniak munkaügyi minisztert javaslatát az 1. pillér módosításáról és a szülői bónusz bevezetéséről. Krajniak a vitában azt is javasolta, hogy a második pillér hozzájárulásai legyenek önkéntesek. Erről, illetve ennek arányáról később döntenek.

Milan Krajniak
Fotó: TASR

A képviselők második olvasatra utalták át a munkakügyi miniszter, Milan Krajniak nyugdíjtörvényét, amelynek a szülői bónusz is része - Krajniak ezt tekinti a jogszabály legfontosabb pontjának. A javaslatot 140 képviselőből 90-en támogatták, 10 képviselő elutasította, 39-en pedig tartózkodtak a szavazástól.

Krajniak a javaslat második olvasatba utalásának jóváhagyása előtt késznek mutatkozott engedményekre is.

A mai szavazás azért is figyelemreméltó, mert a pénteki vitán éles szócsata bontakozott ki a munkaügyi miniszter és Peter Cmorej (SaS) képviselő közt, aki nem is támogatta a javaslat további megvitatását. A miniszter „alattomos gáncsoskodónak” nevezte Cmorejt, aki megint kitalált valamit, ami nem tetszik az SaS-nak. Cmorej ugyanis a támogatását az alkotmányos nyugdíjtörvény elfogadásától tette függővé. Az SaS azonban az utóbbi elfogadását már többször is követelte Krajniaktól.

A munkaügyi miniszter a második olvasat előtt megpróbál még meggyőzni 15 képviselőt, hogy támogassák a módosító javaslatát, amely önkéntessé tenné a befizetéseket a második pillérbe.

A 2. pillérbe való befizetések önkéntessé tétele után a Szociális Biztosító 1,1 milliárddal nagyobb többlethez jut. Jövő évtől 900 millióval több pénz lesz a nyugdíjakra”

- mondta a miniszter.

Miután a javaslatot második olvasatba utalták, Krajniak a tájékoztatón elmondta, ha jóváhagyják, mindenkinek joga lesz, hogy a 2. pillérbe fizesse a járulékait.

Ha a kötelező befizetések mellett döntünk azt is el kell dönteni, hogy hány százalék legyen kötelező.”

- fűzte hozzá.

A második pillér önkéntességéről Krajniak azóta beszél, amióta a szakmai nyilvánosság és a koalíciós képviselők rákérdeztek a javaslatának arra a részére, hogy miből fizetnék a szülői pótlékot.

A Cmorej képviselővale való vitájáról Krajniak megjegyezte, nyilván nem tudott arról a megegyezésről, hogy az adósságfék alkotmányos törvényében a fő nyugdíjparaméterek is benne lesznek.

Nem volna probléma például az sem, ha a szülői bónusz felső határa is benne volna”

- tette hozzá.

Krajniak fő programpontja a szülői bónusz

A kormány az 1. nyugdíjpillér módosításának javaslatát április elején hagyta jóvá azzal a föltétellel, hogy Krajniak alacsonyabb szülő bónuszt javasol, mint ahogy eredetileg tervezte: azaz fél milliárd euró helyett csupán negyed milliárdot. A szülői bónusz elve azt jelenti hogy a nyugdíjjárulék-fizető befizetéseinek mértékében nőne a szülei nyugdíja.

A kormány ezt a módosítást olyan észrevételekkel hagyta jóvá, hogy az eredetileg 5 %-osra tervezett illetéket 3 %-ra csökkentsék, azaz 1,5 % jutna az anyára és ugyanannyi az apára, és megszabták annak  felső határát is, hogy mennyi nyugdíjat fizethetnek ki.”

- mondta a munkaügyi miniszter a kormánytanácskozás után. A felső határ, amiből a szülői bónuszt kiszámítják, a havi átlagbér 1,2-szerese lesz.

Krajniak ehhez még hozzáfűzte, hogy a adósságfék alkotmányos törvényében benne lesz a szülői bónusz felső határa is.

A javaslat szerint a nyugdíjkorhatár is módosul

Az 1. pillér refomjának része a nyugdíjkorhatár újbóli összekötése az átlagéletkorral. A nyugdíjkorhatár tehát attól fog függeni, hogy hány évet élünk még meg átlagosan nyugdíjasként.

A munkaügyi miniszter fontosnak tartja, hogy nyugdíjba lehessen menni 40 ledolgozott év után, még ha a hivatalos nyugdíjkorhatárt az átlagos élettartam szerint magasabb lesz is. Korkedvezményes nyugdíj esetén a nyugdíj minden korábban megkezdett hónappal 0,3 %-kal csökkenne.

Krajniak azt is javasolta, hogy a nyugdíjérték ne nőjön olyan mértékben, mint az átlagbér, hanem annak növekményének csupán 95 %-ával. Ez csökkenti az 1. pillér újonnan megítélt nyugdíjait, még ha nem is azonnal. A költségvetési tanács számításai szerint 50 éves távlatban a módosítással a nyugdíj körülbelül 9 %-kal alacsonyabb lesz, mint a nélkül. A nyugdíjrendszer fenntarthatósága viszont javul.

A helyreállítási tervben elköteleztük magunkat, hogy elfogadjuk a nyugdíjreformot. Ezt az év végéig kell elfogadnunk, és jövő évtől, 2023-tól lépne életbe. Brüsszellel megegyeztünk arról is, hogy bevezetjük az automatikus nyugdíjrendszert (pl. hogy a korábbi nyugdíjbamenetellel alacsonyabb lesz a nyugdíj) és az előre választott stratégiát is fokozatosan az új nyugdíjasok és a 2. pillér takarékoskodói számára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.