2021. július 31., 14:14

Jöhet a szülői bónusz! Hogy változik az anyák nyugdíja?

2023-tól kisebbfajta forradalom mehet végbe a nyugdíjrendszerben, legalábbis ezt tervezi a jelenlegi szociális, munka- és családügyi miniszter, Milan Krajniak. Jobban járhatnak azok az nők, akik több gyermeket vállaltak.

anya - család
Fotó: pixabay.com

A legfontosabb változás, hogy megszűnne az ún. nyugdíjkorhatár-plafon és aszerint fog emelkedni a nyugdíjkorhatár, ahogy nő a várható élettartam. Újdonság lesz az is, hogy a gyermekek hozzájárulhatnak szüleik nyugdíjához, mégpedig úgy, hogy ez nekik semmibe sem fáj. A változás azokat érinti, akik 2023 januárja után vonulnak nyugdíjba.

„A jelenlegi rendszer úgy van beállítva, hogy felnevelik a gyermekeiket, akik dolgoznak, az állam ezért önöket alacsonyabb nyugdíjjal „jutalmazza”. Ezért fejről talpra fordítjuk a rendszert és így fog működni: gyermekeket nevelt, akik most dolgoznak? Akkor magasabb lesz a nyugdíja – magyarázza a szülői bónusz lényegét a miniszter.

Szlovákia nyugdíjrendszerében abszolút újdonságról van szó, a bruttó kereset 2,5 százalékáról, amit az aktív keresők amúgy sem látnának, hiszen az elvezetésekbe kerül. Ennyivel emelkedhet a szülők nyugdíja.

Mi változik a nyugdíjaknál?

- megszűnik a 64 éves nyugdíjplafon

- ismét a várható élettartamhoz kötik a nyugdíjkorhatárt

- minden évben 2 hónappal emelkedik

- a változások az 1966 után (1967+) születetteket érintik, akiknek a nyugdíját egy konkrét képlet szerint fogják kiszámítani

- nők esetében minden felnevelt gyermek után fél évvel csökken a nyugdíjkorhatár, de maximálisan 18 hónappal

- bevezetésre kerül az egyéni nyugdíjazás – mindenki nyugdíjba mehet, aki legalább 40 évet ledolgozott –, ide beleszámítódik a tanulmányokkal folytatott évek és a munkaügyi hivatalban regisztrált időszak egy része is

- a korkedvezményes nyugdíjba vonulás minden egyes hónapja után 0,3 százalékkal csökken a nyugdíj összege

Újdonság: szülői bónusz

- a gyermeknek Szlovákiában kell dolgoznia

- mindkét szülője számára bruttó bére 2,5 százalékát vezetheti el, vagyis összesen 5 százalékot „irányíthat át” bruttó keresetéből, amit amúgy sem kapna kézhez

- a szülők nyugdíja a bónusz beszámítása után emelkedik

- ha a gyermekek az átlagfizetés szintjén keresnének, akkor egy 4 gyermekes anyának több mint 110 euróval emelkedne a nyugdíja. Háromgyermekes nő esetében az emelkedés 85 euró lenne.

Mi az a várható élettartam? 

Azoknak az éveknek az átlagos száma, amelyet egy x korban lévő ember nagy valószínűséggel megél, feltételezve, hogy a halálozási arányok nem változnak.

Amennyiben a szülői bónusz valóban bevezetésre kerül, akkor egy konkrét családpolitikai lépésről beszélhetünk. Persze ahhoz, hogy a fiatalok több gyermeket vállaljanak és a népességfogyás megálljon, még rengeteg egyéb, rendszerszintű intézkedésre, ösztönzőre van szükség. Ráadásul ezek eredménye nem néhány éven, hanem sokszor csak évtizedek után mérhető.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.