2021. július 31., 14:14

Jöhet a szülői bónusz! Hogy változik az anyák nyugdíja?

2023-tól kisebbfajta forradalom mehet végbe a nyugdíjrendszerben, legalábbis ezt tervezi a jelenlegi szociális, munka- és családügyi miniszter, Milan Krajniak. Jobban járhatnak azok az nők, akik több gyermeket vállaltak.

anya - család
Fotó: pixabay.com

A legfontosabb változás, hogy megszűnne az ún. nyugdíjkorhatár-plafon és aszerint fog emelkedni a nyugdíjkorhatár, ahogy nő a várható élettartam. Újdonság lesz az is, hogy a gyermekek hozzájárulhatnak szüleik nyugdíjához, mégpedig úgy, hogy ez nekik semmibe sem fáj. A változás azokat érinti, akik 2023 januárja után vonulnak nyugdíjba.

„A jelenlegi rendszer úgy van beállítva, hogy felnevelik a gyermekeiket, akik dolgoznak, az állam ezért önöket alacsonyabb nyugdíjjal „jutalmazza”. Ezért fejről talpra fordítjuk a rendszert és így fog működni: gyermekeket nevelt, akik most dolgoznak? Akkor magasabb lesz a nyugdíja – magyarázza a szülői bónusz lényegét a miniszter.

Szlovákia nyugdíjrendszerében abszolút újdonságról van szó, a bruttó kereset 2,5 százalékáról, amit az aktív keresők amúgy sem látnának, hiszen az elvezetésekbe kerül. Ennyivel emelkedhet a szülők nyugdíja.

Mi változik a nyugdíjaknál?

- megszűnik a 64 éves nyugdíjplafon

- ismét a várható élettartamhoz kötik a nyugdíjkorhatárt

- minden évben 2 hónappal emelkedik

- a változások az 1966 után (1967+) születetteket érintik, akiknek a nyugdíját egy konkrét képlet szerint fogják kiszámítani

- nők esetében minden felnevelt gyermek után fél évvel csökken a nyugdíjkorhatár, de maximálisan 18 hónappal

- bevezetésre kerül az egyéni nyugdíjazás – mindenki nyugdíjba mehet, aki legalább 40 évet ledolgozott –, ide beleszámítódik a tanulmányokkal folytatott évek és a munkaügyi hivatalban regisztrált időszak egy része is

- a korkedvezményes nyugdíjba vonulás minden egyes hónapja után 0,3 százalékkal csökken a nyugdíj összege

Újdonság: szülői bónusz

- a gyermeknek Szlovákiában kell dolgoznia

- mindkét szülője számára bruttó bére 2,5 százalékát vezetheti el, vagyis összesen 5 százalékot „irányíthat át” bruttó keresetéből, amit amúgy sem kapna kézhez

- a szülők nyugdíja a bónusz beszámítása után emelkedik

- ha a gyermekek az átlagfizetés szintjén keresnének, akkor egy 4 gyermekes anyának több mint 110 euróval emelkedne a nyugdíja. Háromgyermekes nő esetében az emelkedés 85 euró lenne.

Mi az a várható élettartam? 

Azoknak az éveknek az átlagos száma, amelyet egy x korban lévő ember nagy valószínűséggel megél, feltételezve, hogy a halálozási arányok nem változnak.

Amennyiben a szülői bónusz valóban bevezetésre kerül, akkor egy konkrét családpolitikai lépésről beszélhetünk. Persze ahhoz, hogy a fiatalok több gyermeket vállaljanak és a népességfogyás megálljon, még rengeteg egyéb, rendszerszintű intézkedésre, ösztönzőre van szükség. Ráadásul ezek eredménye nem néhány éven, hanem sokszor csak évtizedek után mérhető.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.