2023. október 1., 15:05

Berényi József: Végképp nem gondolom, hogy az etnikai politizálást temetni kéne

A Szövetség MKP platformjának elnökét a szeptember 30-i választások eredményeinek gyorsértékelésére kértük.

dsc07937-4004
Fotó: ma7.sk/yb

„Ugyan nem jutott be a parlamentbe, de történelmi eredményt ért el a Szövetség, hiszen magyar listára ennyien 2010 óta nem szavaztak. 130 ezer szavazattal 2010-ben és valószínűleg 2012-ben is a magyar párt átlépte volna a parlamenti küszöböt” – hangsúlyozta lapunknak Berényi József.

Az MKP platform elnöke szerint a Szövetség mostani eredménye, az ötszázalékos küszöb alatti szavazatarány egyrészt azzal magyarázható, hogy északon magasabb volt a részvétel, mint a magyarlakta régiókban. Ez annak is köszönhető, hogy a „szlovmagy” média a PS felé igyekezett terelni a magyar választókat – hangsúlyozta Berényi. Emellett okként nevezte meg, hogy „a „szlovmagy” neoliberális média a kampány során végig három hasonló erejű magyar pártról beszélt.

A választások eredménye ugyanakkor megmutatta, egyetlen releváns magyar párt van, és ez a Szövetség. Berényi szerint kiderült, hogy a Szövetség riválisai jelentéktelen törpepártok, a kampányban mégis egyenrangú felekként próbálták bemutatni őket. Megítélése szerint annak is hatása lehetetett, ahogy a magyarországi médiában markánsan megjelent Robert Fico és pártja, a Smer-SD.

Bár az etnikai politizálás már 2010-ben megkérdőjeleződött, amikor az MKP nem jutott be a törvényhozásba, azóta is a porondon van a magyar párt, amit most is bizonyított – szögezte le Berényi.

Végképp nem gondolom, hogy az etnikai politizálást temetni kéne. Amennyiben egységesek maradunk, a Szövetséget külső erők és a szükséges választások utáni tisztújítás nem feszítik szét, akkor az előttünk álló európai parlamenti, köztársasági elnöki, majd megyei és önkormányzati választásokon újra sikeresek lehetünk. Egyedüli nagy kérdés, hogy legközelebb képesek leszünk-e önállóan bejutni a parlamentbe, ez még azonban nagyon messze van”

– emelte ki az MKP platform elnöke.

Berényi leszögezte, Forró Krisztián elképesztő mennyiségű preferenciaszavazatot kapott. „Listavezetőként, pártelnökként sem Csáky Pál, sem én, sem Menyhárt József, sem pedig Bárdos Gyula nem tudott ennyi karikát összegyűjteni. Ez a támogatottság kötelez, Krisztiánnak folytatnia kell”. A Szövetség MKP platformjának elnöke hozzátette, „Gyimesi György a lista utolsó helyéről tiszteletre méltó eredményt ért el. Remélem, ez az egyéni siker nem szédíti őt meg, két lábbal a földön marad, és tovább erősíti a Szövetséget és a magyar politizálást Felvidéken”.

„Ami fontos, hogy konstruktívan folyjon le a tisztújítás, meghatározzuk, milyen szerkezeti felépítéssel folytatja a Szövetség: van-e létjogosultsága a platformoknak, vagy sem. Hogyan tudjuk a helyi beágyazottságunkat erősíteni.

A Szövetség, mint magyar párt 2023-tól magyar konkurencia, ellenpárt nélkül működhet, a Híd és a Magyar Fórum gyakorlatilag megsemmisültek. Ma már a kihívóink a szlovák pártok és a magyar etnikai politizálással szembehelyezkedő szlovákul vagy éppen magyarul megjelenő neoliberális média”

– húzta alá Berényi.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.