magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. április 12., 08:00

Berényi a ta3-ban: A választók és a választói igények is változnak

Berényi József, a Szövetség MKP platformjának elnöke volt a ta3 hírtelevízió A nap témája (Téma dňa) című műsorának vendége.

ta3
Fotó: Berényi József Fb-oldala
Miért hiúsult meg az együttműködés Simonékkal? Rajta lesz-e a Szövetség listáján Gyimesi?

A műsorvezető, Peter Bielik a Szövetség választási előkészületeiről kérdezte a magyar politikust, elsősorban a Magyar Fórummal (MF) kilátásba helyezett együttműködés kútba estének okairól. A továbbiakban a műsorvezető azt firtatta, az OĽaNO magyar ügyekben egyedül aktív parlamenti képviselője, Gyimesi György a Szövetség listáján indul-e az őszi parlamenti választásokon.

Berényi szerint az első lehetőség az MF irreális követelései miatt futott zátonyra. A politikus megjegyezte, rendkívül csodálkozik, hogy szokatlanul rövid idő múltán a Simon Zsolt vezette MF már a mérhetetlen támogatottságú szlovák párttal, az ODS-szel tartott közös sajtótájékoztatót.

Véleménye szerint Simon a Szövetségnek szabott feltételekkel csak indokot keresett arra, hogy felállhasson a tárgyalóasztaltól. Berényi hozzátette, a Gyimesi Györggyel megkezdett tárgyalások még folyamatban vannak, ennek részleteiről nem akart bővebben nyilatkozni, mert elmondása szerint, amíg mindenben nem egyeztek meg, az olyan, mintha nem egyeztek volna meg semmiben sem.
Aktív politikus-e még Bugár? Előkerülhet-e a kampányban a magyar kártya?

Ezek után a műsorvezető alig titkoltan borsot akart törni a vendége orra alá, amikor néhány veterán magyar politikusról érdeklődve felvetette Bugár Béla Most-Híd projektjének sikereit, főképpen az MKP legutóbbi parlamenti választási eredményeivel összevetve.

Berényi nem engedte magát kihozni a tárgyilagos kommunikáció medréből, és konstatálta, a közelmúlt minden választását (önkormányzati, megyei, európai uniós) az MKP nyert meg a Most-Híddal szemben, Bugár pártjának sikere egyedül csak a parlamenti választásokra korlátozódott.

Azt viszont hangsúlyozta, az idő múltával egyrészt a magyar közösséget fenyegető veszélyek is átalakultak, illetve a választói preferenciák is változtak.

Felháborodásának adott hangot, amikor Rastislav Káčer jelenlegi külügyminiszter magyarellenes kirohanásairól szólt, hangsúlyozva, hogy az Ukrajnának szánt támogatást ne rajtunk, a magyarokon keresztültaposva akarja elérni.

Kijelentette, sem a szlovákiai magyarságnak, sem a magyar kormánynak nincsenek Szlovákiával kapcsolatosan területei igényei, s hozzátette, a magyar kormány viszonylatában ezt még a magyarországi ellenzék is elismeri.

berényi
Fotó:  Berényi József Fb-oldala
Vannak-e erős témái a magyar pártnak?

A megváltozott választói preferenciákat illetően Berényi elmondta, az infrastruktúra kiépítetlensége alapjaiban határozza meg a dél-szlovákiai települések körülményeit, főképpen a megoldatlan észak-déli irányú teherforgalom. Ezzel kapcsolatosan az egyik legégetőbb problémának a Nagyszombat-Győr vonalat tartja.

Kiemelte, ezek a problémák nemcsak az itt élő magyarok problémái, hanem egész Dél-Szlovákia lakosságáé, s ezért az itt élő nem magyar polgárok is azzal tudnak legtöbbet tenni körülményeik jobbra fordulásáért, ha a Szövetség pártra szavaznak, hiszen náluk jobban senki sem törődik a régió gondjaival.

A jelenlegi kormány politikáját, pontosabban a kormányprogram kisebbségi részét kritikával illette, elmondva, hogy abból semmilyen lényeges elem nem valósult meg, azt viszont hozzátette, hogy két részeredmény, a Csemadoknak megszavazott éves támogatás, valamint a táblatörvénynek a magyarság számára kedvező módosítása szóra érdemes, s ez egyrészt Gyimesi György munkáját, valamint a képviselőnek a Szövetséggel való együttműködését dicséri.

Berényi fontosnak nevezte a kisebbségek jogállásáról szóló törvény mielőbbi megalkotását, amely országos, megyei és települési szinten is megfelelő kompetenciákat biztosítana az egyes nemzeti közösségeknek.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.