magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. szeptember 30., 12:31

Amikor egy Berényi először választ

Berényi József, Nagyszombat megye első alelnöke családjával együtt szavazott Alsószeli első számú választási körzetében. A szavazóhelyiségben örömmel köszöntötték a családot, a megye alelnök kisebbik fia, Mátyás ugyanis elsőválasztó. Érdekes történeteket tudtunk meg a régi idők választási szokásairól.

Berényi választ
Galéria
+3 kép a galériában
Közösen választott Alsószeliben a Berényi család. Elsőválasztójuk is van otthon.
Fotó: Szomolai Andrea

Berényi József délelőtt tízkor érkezett meg családjával az alsószeli kultúrházban kialakított választókörzetbe, hogy közösen éljenek alkotmányos jogukkal és adják le a voksukat. A választóhelyiségben örömmel fogadták a Berényi családot, a megye alelnök és felesége az előre elkészített mintanyomtatványok segítségével magyarázták el kisebbik fiuknak, Mátyásnak, mi a teendője az elkövetkező percekben.

A választási bizottság idősebb tagjai elmesélték, a szocializmus alatt volt egy kedves szokás:

az első választókat szegfűvel köszöntötték. Közösen gyülekeztek a községi hivatalban és együtt mentek választani, minden szervezetnek megvolt a maga kis csoportja. A szegfű színére pontosan nem emlékeztek, de úgy vélik, piros lehetett, hiszen a régi május elsejei ünnepségek szimbóluma is a piros szegfű volt.

Berényi József is visszaemlékezett azokra az időkre, mikor ő volt elsőválasztó. Bár a szegfűre nem emlékezett, arra igen, hogy közösségben, együtt választottak.

Ez még az 1989 előtti egypártrendszerben volt, gyakorlatilag nem nagyon volt „miből” választani, ugyanis két párt volt csak – a komunisták és a szocialisták – ha jól emlékszem. Kérdeztem a szüleimet, hogy akkor most miből lehet választani, mondták, hogy hát ebből – ami előtted van. Én meg értetlenkedtem, hogy ez azért nem nagy választási lehetőség. Most pedig komoly paletta van. Mindig azt szokták mondani, hogy a választások a demokrácia ünnepe. Bízom benne, hogy sokan részt vesznek majd a választásokon és egy demokratikus döntés születik majd, a magyarság és a régiónk szempontjából is”

– nyilatkozta Nagyszombat megye első alelnöke.

Berényi választ
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.