magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. április 6., 08:16

Berényi: Simon szerint még a reggeli fagyokért is az MKP felelős

Nem lesz választási együttműködés a Szövetség és a Magyar Fórum között – hangzott el a Simon Zsolt által vezetett törpepárt keddi sajtótájékoztatóján. A Magyar Fórum visszatáncolásának lehetséges okairól és várható következményeiről kérdeztük Berényi Józsefet, a Szövetség Magyar Konzervatív Platformjának elnökét.

berényi
Berényi József
Fotó: Katona Tamás

Meglepte, hogy Simon Zsolt azzal állt elő, a választási együttműködés a Szövetség és a Magyar Fórum között az MKP miatt hiúsult meg? Ha jól tudom, nem is az MKP platform tárgyalt Simonékkal…

Szerintem lassan ott tartunk, Simon Zsolt a reggeli fagyokért is az MKP-t teszi felelőssé. Miután az MKP elnöksége megszavazta, hogy a Szövetség a megegyezés érdekében változtassa meg a nevét Szövetség-Magyar Fórumra, aligha kell bizonygatnom, mi maximális nyitottságot mutattunk. A Szövetség legutóbbi elnökségi ülésén a két kisebb platform, a Híd és az Összefogás elmondták, ők kínálják fel a helyeket a fórumos jelölteknek.

Semmilyen formában nem hangzott el sem a múlt heti elnökségi ülésen, sem előtte, hogy az MKP-nak is helyeket kellene kínálnia a megegyezés érdekében. Személyesen felajánlottam, ha a megegyezést segíti, hogy platformelnökként jelen legyek a tárgyalásokon, akkor ezt szívesen megteszem – de erre sem volt tényleges igény.

Előre elmondtuk azt is, hogy az MKP tiszteletben fogja tartani, ha bármilyen megállapodás születik a Híd, az Összefogás és a Fórum között. Ezek után minket hibáztatni a kudarcért elég nagy manipulációt és kétségbeesést feltételez a Fórum részéről.

Volt egyáltalán komolyan vehető szándék Simonék részéről a megegyezésre?

Nem tudom, milyen motivációi voltak a fórumosoknak. Tény és való, nem velünk tárgyaltak. Ahogy említettem, bár felajánlottam, hogy részt veszek a tárgyalásokon, erre nem volt igény… Ha megengedi, még egy gondolat az előbbi kérdéséhez.

Simon Zsolt a sajtótájékoztatón arról beszélt, állítólag a Szövetség a 7-es és a 16-os helyet ajánlotta fel a fórumos jelölteknek. Ha ez így van, elég furcsa, hiszen ezek a helyek a megegyezés szerint az MKP-t illetik, a helyeket pedig a Hídnak és az Összefogásnak kellett felkínálnia.

Nem értem, hogy ezeken a tárgyalásokon mi zajlott valójában.

Vagyis a Szövetségen belül is lesz mit tisztázni… Még visszatérve a keddi sajtótájékoztatóhoz, csak a margóra mondjuk, Simon Zsolt meglehetősen magyartalanul, de aligha félreérthetően radikalizálódással vádolta meg az MKP-t? Mire gondolhatott?

Ha a magyarság megmaradása és a régiók fejlesztése valamiféle radikális cél Simon Zsolt számára, akkor nem sok szavazóra számíthat.

Szlovákia államhatárait tiszteletben tartva, mi a közösségünk megmaradásának és gyarapodásának intézményes hátteréért fogunk küzdeni és természetesen a régióinkért.

Egyes vélemények szerint azzal, hogy meghiúsult a választási együttműködés a Fórummal, vagyis várhatóan ismét több magyar lista közül választhatunk szeptemberben, a Szövetségnek nincs esélye bejutni a parlamentbe. Ön ezt hogyan látja?

Az őszi megyei és önkormányzati választások eredményei nem azt mutatják, hogy nem lenne esélyünk bejutni a parlamentbe. Én nem hiszem, hogy egyébként a Fórum olyan nagy erőt képvisel, amely ránk nézve komolyabb veszélyt jelentene.

Persze jobb lett volna, ha mindenki egy listán van – én ezt támogattam a tárgyalások kezdetétől fogva. Sajnos nem tudott megegyezni a két kisebb platform és a Fórum, ezt tudomásul kell venni.

Ha már így alakult, elképzelhető, hogy Gyimesi György szívesebben jön a Szövetség listájára, amelyen nem lesznek ott a fórumosok. Felgyorsíthatja ez a tárgyalásokat?

Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy a megbeszélések zajlanak. Nyilván most jön a húsvéti szünet, ez egy időre megszakítja a folyamatot, de az ünnepek után a platformon belül is visszatérünk ehhez a témához.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.