2022. szeptember 10., 15:13

Szemétügyek a régiókban - polgármestereket kérdeztünk

A hulladékgazdálkodás, a tiszta környezet biztosítása minden településen nagy kihívás. Négy magyarlakta város polgármesterét kérdeztük, hogyan birkóznak meg a feladattal.

hulladék
Fotó: Rózsár Vince
Orosz Csaba: A felső-csallóközi települések hulladékgazdálkodási társulást alapítottak
orosz
Fotó:  samorin.sk
Orosz Csaba

Somorja része a felső-csallóközi települések hulladékgazdálkodási társulásának - hangsúlyozza Orosz Csaba polgármester. A társulás közösen végzi például a fahulladék feldolgozását.

A városvezető kiemeli, Somorján két gyűjtőudvar működik, ahol utólagosan osztályozzák a hulladékot, majd ezt követően szállítják el a környező településekkel közösen használt szeméttárolóba.

Az egyik gyűjtőudvaron autógumi gyűjtőpontot is kialakítottak. Arra törekszenek, hogy a gyűjtőudvarra már eleve osztályozott hulladék kerüljön, minimalizálva a vegyes kommunális hulladék arányát.

A koronavírus-járvány idején a környező településeken létesített gyűjtőudvarok vagy bezártak, vagy csak korlátozottan működnek, ami oda vezetett, hogy a szomszédos községekből is Somorjára hordták a szemetet, ami mintegy ezer tonnával növelte meg a somorjai gyűjtőudvarokban felgyülemlett hulladékot.

Ezért szigorították a hulladék lerakását, a gyűjtőudvar bejáratában kamerarendszert szereltek fel sorompóval, kizárólag azok léphetnek be, akik Somorján fizetik a hulladékilletéket.

A hulladékgazdálkodással a somorjai önkormányzat külsős céget bízott meg, amely biztosítja a kommunális és az osztályozott hulladék elszállítását a családi házas övezetekből és a lakótelepekről - hangsúlyozza Orosz, aláhúzva, hogy a céggel jó az együttműködés.

A lakótelepeken bevezették a biológialag lebomló hulladék osztályozott gyűjtését, a családi házas övezetekben pedig házi komposztálókat osztottak szét

- mondja Orosz, hozzátéve, hogy a jövőben szeretnék elektronikusan nyomon követni a háztartások által kihelyezett hulladék mennyiségét. Az ehhez szükséges fejlesztéseket tervbe vették.

Hájos Zoltán: A dunaszerdahelyiek egyre nagyobb arányban osztályozzák a hulladékot
Fotó:  Rózsár Vince
Hájos Zoltán

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere hangsúlyozza, igyekeznek ösztönözni a város lakosait, hogy a keletkező kommunális hulladékot minél nagyobb arányban osztályozzák. Ennek köszönhetően a lakótelepeken és a családi házakban lakók is egyre nagyobb arányban szelektálják a hulladékot - emelte ki a városvezető.

A kommunális és az osztályozott hulladék elszállítását az önkormányzat által megbízott külső cég végzi, a biológiailag lebomló hulladék begyűjtését pedig egy városi fenntartású kft. oldja meg - emeli ki Hájos.

A lakótelepeken sokszor problémát jelent, hogy például a papírnak fenntartott szelektív tárolókba vegyes hulladék kerül - hangsúlyozza Hájos, hozzáfűzve, hogy így hiábavalóvá válik a tudatos polgárok igyekezete is. Az osztályozott hulladék elszállítására megadott ütemterv szerint havi rendszerességgel kerül sor. 

A polgármester kiemeli, tervben van, hogy a kihelyezett zsákok helyett a családi házakban lakó polgárok két egyenként 120 literes szeméttárolót kapjanak az osztályozott hulladék elhelyezésére.

Ezzel elkerülhetővé válik, hogy a szél kiforgassa a zsákok tartalmát - teszi hozzá Hájos. A családi házas övezetekben hetente gyűjtik össze a háztartások által kihelyezett biológiailag lebomló hulladékot - egészíti ki a polgármester.

Problémát jelent, hogy a lakótelepi hulladékgyűjtőkbe a környező falvakból, ahol bevezették a mennyiségalapú elszámolást, többen behozzák a szemetüket, hogy kevesebbet kelljen fizetniük. Ezzel jócskán megnövekszik a városban keletkező kommunális hulladék mennyisége - emlékeztet Hájos. Gondot okoznak a guberálók is, a szeméttárolók környékén sokszor szétdobálják a hulladékot.

Ennek elkerülésére földalatti szeméttárolókat létesítenek - mondja Hájos, hozzátéve, hogy a vonatkozó közbeszerzést már sikerült lezárniuk.

Ezzel egyidejűleg minden háztartás kapni fog egy elektronikus azonosítót, ezáltal követhetővé válik a családok által megtermelt hulladék - tette hozzá a polgármester.

Az önkormányzat már évekkel ezelőtt megvásárolt egy területet a gyűjtőudvar kialakítására, de az elmúlt években többször sikertelenül pályáztak az ehhez szükséges forrásokra.

A polgármester hozzáteszi, a pályázatok az elbíráló szerint is szakmailag kifogástalanok voltak, pénzt mégsem kaptak. A közeli kisebb települések eközben sikeresen pályáztak, a megépült gyűjtőudvarokat azonban csak korlátozottan tudják kihasználni, a 25 ezres járási székhelyen pedig erre nagyobb igény mutatkozik - tette hozzá Hájos.

Horváth Árpád: Aki osztályozza a szemetet, kevesebbet fizet
Horváth Árpád, Gúta
Fotó:  Szalai Erika
Horváth Árpád

Horváth Árpád, Gúta polgármestere abban a szerencsés helyzetben volt, amikor 16 évvel ezelőtt átvette a város irányítását, hogy addigra már kiépült egy gyűjtőudvar. Igaz - teszi hozzá a polgármester, volt mit rajta fejleszteni.

Mivel a gyűjtőudvar megfelel minden előírásnak, az összes hulladéktípus gyűjtésére a papírtól a vegyszerig engedélyük van.

Eleinte a háztartásoktól kéthetente zsákokban gyűjtöttük be az osztályozott hulladékot, ezt megmértük, s ennek arányában tudtak a lakosok a hulladékilletékükön csökkenteni. Ezt még a mai napig is végezzük, de ezzel párhuzamosan a tavalyi évtől a széles régióban úttörőként vezettük be a tömeges mérést - húzza alá Horváth.

Pályázati forrásokból és részben önerőből sikerült megvásárolniuk egy kukásautót, amelybe egy olyan rendszer van beépítve, amely megméri a szeméttárolóban lévő hulladékot. A háztartások egy elektronikus azonosítót kapnak, ami alapján nyomon követhető a hulladék kihelyezése.

Ennek alapján a hulladékilleték megállapítása jóval igazságosabb lesz a korábbinál, hiszen aki több hulladékot helyez ki, annak növekednek a költségei, aki pedig kevesebbet, annak értelemszerűen csökkennek.

Mindez egyelőre próbaüzemben működik - tette hozzá Horváth, de az első tapasztalatok kedvezőek. 

Mivel továbbra is ingyenesen szállítják el a szelektált hulladékot, ez még inkább arra sarkallja a háztartásokat, hogy osztályozzák a felgyülemlett szemetet.

A polgármester hozzáteszi, öt éve minden gútai háztartás kapott egy barna szeméttárolót, amiben a biológiailag lebomló hulladékot gyűjthetik össze, amelyet kéthetenként szállítanak el, ezzel is csökkentve a kommunális hulladék mennyiségét.

Nem azt mondom, hogy a fogadtatás kizárólagosan pozitív, hiszen akik sok hulladékot termelnek, tudják, hogy többet kell majd fizetniük, de a rendszer bevezetése óta érzékelhetően csökkent az elszállított kommunális hulladék mennyisége - teszi hozzá Horváth, kiemelve, hogy Gútán az osztályozott hulladék aránya eléri a negyven százalékot. Ezen az arányon némileg módosíthat, hogy a kihelyezett üdítős flakonok száma az idei évtől szinte a nullára csökkent, miután azokat átveszik a boltokban. Az osztályozott szemét nagy részét jelenleg a zöldhulladék és a papír teszi ki - egészíti ki a polgármester.

Horváth kiemeli, a hulladékgazdálkodással kapcsolatos összes tevékenységet saját önkormányzati cégük végzi. A rendszer bevált, s ezen a jövőben sem akarnak változtatni - teszi hozzá a városvezető.

Agócs Attila: Saját céggel végezzük a hulladékgazdálkodást, munkát adva a helyieknek
Agócs Attila
Fotó:  Agócs Attila, Facebook
Agócs Attila

Agócs Attila, Fülek polgármestere elmondta, Gútához hasonlóan a szemételszállítást szintén saját önkormányzati cég végzi. Agócs hozzáteszi, ez segít alacsonyan tartani a hulladékilletéket, és munkahelyeket biztosít a helyieknek.

A polgármester kiemeli, az elmúlt nyolc-tíz év fejlesztései arra irányultak, hogy növelni lehessen a városban keletkező kommunális hulladék minél nagyobb arányú osztályozását.

Nyolc évvel ezelőtt épült meg a gyűjtőudvar, ahol elvégzik az alapvető hulladéktípusok szelektálását. Agócs hozzáteszi, a nagy munkanélküliséggel küzdő régióban fontos eredmény, hogy a gyűjtőudvarban sikerült munkát adni több korábban tartósan munkanélküli helybélinek.

2018-ban a gyűjtőudvart kibővítettük egy komposztteleppel - teszi hozzá Agócs, a lakótelepeken pedig negyven gyűjtőszigetet létesítettünk, ahonnan begyűjtik a hulladékot, amelyet a gyűjtőudvarban utóválogatnak.

Ezek a fejlesztések uniós forrásból valósulhattak meg, a város az egyik közeli bazaltbányában önerőből létesített építkezési törmelék-lerakót - egészíti ki a polgármester. Ez a lehetőség nyitott a háztartások előtt is, de elsősorban a helyi cégek veszik igénybe - mondja Agócs.

Amivel más városokhoz hasonlóan küszködünk, a biológiailag lebomló hulladék elszállítása. Fülek ugyan egy tízezres kisváros, de a lakosság kétharmada lakótelepeken él - emlékeztet a polgármester.

A lebomló hulladék gyűjtését egyelőre a magánházak esetében tudjuk megoldani: saját forrásból vettünk komposztálókat, amelyeket szétosztottunk a lakosság körében.

Ennek köszönhetően jelenleg már a családi házas övezetekben lévő háztartások mintegy fele rendelkezik házi komposztálóval - hangsúlyozza a városvezető.

Agócs kiemeli, a hulladék osztályozását tekintve a fejlesztéseknek köszönhetően nem állnak rosszul, de még mindig van tennivaló.

A polgármester hozzáteszi, bár távlatosan gondolni kell a háztartások által megtermelt hulladék elektronikus követésére, a kiadások egyelőre nem állnak arányban a várható hatékonysággal és a város lehetőségeivel.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.