2022. június 23., 14:19

Sajó-szennyezés: a bányavíz egy részét elterelték, de továbbra is folyik ki szennyezett víz

Befejezték a kármentő munkálatokat az alsósajói Gábriel-aknánál, amelyből a kifolyó szennyezett víz februártól szennyezte a Sajót. 

sajó bánya lejárat bányamentők
Fotó: TASR
Itt mennek le a bányamentők a már lezárt bányába

Emiatt a folyó élővilága egy szakaszon kipusztult.

A Központi Bányamentő Állomás a múlt héten befejezte a víz elterelését"

– nyilatkozta Peter Žitňan, az Ércbányák állami vállalat igazgatója. A mélyből feltörő bányavizet egy vastag falú acélcsövön keresztül közvetlenül vezetik a felszínre. Így a víz nem halad keresztül az elhagyott bányán, és kevesebb szennyező anyagot mos ki.

A szennyeződés így 80 százalékkal csökkent. "Tudatában vagyunk, hogy a probléma nem szűnt meg, és hogy a kiáromló 20%-nyi szennyeződés továbbra is környezeti problémát jelent. A Szlovák Tudományos Akadémia Geotechnikai Intézetével közösen dolgozunk a megoldáson" – mondta Žitňan.

A végleges megoldás azonban technikailag és anyagilag egyaránt igényes lenne, ugyanis csak az építőanyag odaszállításához a föld alatt 1,7 kilométernyi sínt kellene lefektetni.

Orosz Örsöt, a Szövetség elnökségi tagját, valamint Varga Tibort és Ján Korpát rendőrségi kihallgatásra idézték be. Az aktivisták május 28-án, figyelemfelhívó jelleggel néhány órára eltorlaszolták az alsósajói bánya kifolyóját. Az ügyben közhasznú bányamű megrongálásának gyanújával eljárás indult, melyben tanúként hallgatták ki őket.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.