2022. május 2., 11:02

A Környezetvédelmi Alapból oldanák meg a Sajó szennyezésének problémáját

A Környezetvédelmi Alap segítségével szüntetnék meg a Sajó szennyezését – közölte a Környezetvédelmi Minisztérium sajtóosztálya. 

2022-03-18 - Sajó, szennyezés, Pelsőc, sajtótájékoztató, Szövetség
Fotó: Fábián Gergely

Az alap forrásai korábbi bányaművelés okozta veszélyek felszámolására is fordíthatók.

A gömöri folyó szennyezése legalább február óta tart. 

Sajó február közepén vált vörösesbarnává, rozsdaszínűvé amiatt, hogy az elhagyatott alsósajói vasércbányából szennyezett víz kerül a folyóba. A bányát 1975-ben nyitották meg, 2008-ban hirtelen, szinte egyik napról a másikra bezárták, s az érc fejtésénél használt technológia, a bányagépek a föld gyomrában maradtak. A létesítmény az Ércbányák állami vállalat fennhatósága alá került. A tizenháromszintes bányát fokozatosan ellepte a víz, amelyet 2011-ig elektromos szivattyúval távolítottak el. Ezután egy vízelvezető tárót vájtak ki, amely egyenesen a Sajóba torkollik. A bánya mostanra megtelt vízzel, amely az alsóbb szinteken szennyeződik, majd a nagy mennyiségű szennyeződéssel egyetemben a folyóba ömlik. A szennyezett víz rengeteg oldott vasat tartalmaz, amely a folyóban oxidál, vörösesbarnára festi annak vizét. Naponta körülbelül 2,5 tonna vasvegyület kerül a Sajóba, emellett más veszélyes nehézfémek, átmeneti- és félfémek, például nikkel, mangán, cink vagy arzén.

A minisztérium hangsúlyozta, Az Ércbányák nem forrása, és nem is felelőse a szennyezésnek.

Sem ez az állami vállalat, sem a Gazdasági Minisztérium nem rendelkezik olyan anyagi eszközökkel, amelyeket a károk felszámolására szánhatnának"

– közölte a környezetvédelmi tárca.

Az Ércbányák állami vállalat igazgatója, Peter Žitňan a TASR hírügynökségnek elmondta, intenzív tárcaközi egyeztetés zajlik a károk felszámolásának finanszírozásáról, és a további munkálatokról.

A Bányamentő Szolgálat azt javasolta, a föld alatt tereljék el a víz útját, és vezessék másfelé, ez azonban nem tekinthető végleges megoldásnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.