2022. május 17., 19:03

Sajó-szennyezés: rendkívüli helyzet kihirdetését sürgeti a minisztérium

Felszólított a Környezetvédelmi Minisztérium az illetékes járási hivatalt, hirdessen ki rendkívüli helyzetet a Sajó folyó térségében. 

2022-05-05 Sajó, szennyezés, vízszennyezés, környezeti katasztrófa
Fotó: Fábián Gergely

A folyó szennyezését februárban észlelték, a szennyezés forrása egy művelésből kivont bánya. Az azóta eltelt közel negyedév sem volt elegendő ahhoz, hogy az illetékesek bármit is tegyenek.

A minisztérium szerint a rendkívüli helyzet kihirdetése meggyorsítaná és leegyszerűsítené az intézkedést a Gazdasági Minisztérium és a bányamentők számára is. Ezt a két intézményt bízta meg a kormány a szennyezés felszámolásával.

A minisztérium levélben fordult a hivatalhoz. "A két héttel ezelőtt vett vízmintákból úgy tűnik, a bánya közvetlen közelében még mindig észlelhető a szennyezés, és néhány határérték is magasabb a megengedettnél. Ugyanakkor Magyarországon, az elszíneződés ellenére az egészségügyi határértéknek megfelelőek a mutatók" – áll a levélben.

A kormány május 4-ei ülésén 200 ezer eurót hagyott jóvá a kármentésre.

Az ügyben Magyarország is Szlovákiától várja a megoldást és az együttműködést – jelentette ki Orbán Balázs államtitkár kedden, egy parlamenti interpelláció során.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.