2022. május 4., 20:11

Kétszázezer eurót fordít a kormány a Sajóra

Az állam 200 ezer eurót különít el a Sajó szennyezésének felszámolását célzó intézkedésekre. A környezetvédelmi minisztérium javaslata alapján, amelyet a kormány tudomásul vett, az összeget a pénzügyminisztérium a gazdasági minisztérium rendelkezésére bocsátja.

2022-03-18 - Sajó, szennyezés, Pelsőc, sajtótájékoztató, Szövetség
Fotó: Fábián Gergely

A javaslat szerint Richard Sulík gazdasági miniszternek haladéktalanul olyan intézkedéseket kell foganatosítania, amelyek következtében csökken a bánya mélyebb szintjeire folyó víz mennyisége. Emellett gondoskodnia kell a bánya állapotának ellenőrzéséről, illetve a bányából kifolyó víz monitorozásáról. Ezt követően Ján Budaj környezetvédelmi miniszterrel együttműködésben további intézkedéseket kell javasolnia a Sajóba kerülő szennyezett víz tisztítására.

A dokumentum Budajnak feladatul szabja a Sajó állapotának megfigyelését, ellenőrzését a fent említett intézkedések foganatosítása után, továbbá a befolyó szennyezésmentes bányavizek mennyiségének csökkentését.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Sajó február közepén vált vörösesbarnává, rozsdaszínűvé amiatt, hogy az elhagyatott alsósajói vasércbányából szennyezett víz kerül a folyóba. A bányát 1975-ben nyitották meg, 2008-ban hirtelen, szinte egyik napról a másikra bezárták, s az érc fejtésénél használt technológia, a bányagépek a föld gyomrában maradtak. A létesítmény az Ércbányák állami vállalat fennhatósága alá került. A tizenháromszintes bányát fokozatosan ellepte a víz, amelyet 2011-ig elektromos szivattyúval távolítottak el. Ezután egy vízelvezető tárót vájtak ki, amely egyenesen a Sajóba torkollik. A bánya mostanra megtelt vízzel, amely az alsóbb szinteken szennyeződik, majd a nagy mennyiségű szennyeződéssel egyetemben a folyóba ömlik. A szennyezett víz rengeteg oldott vasat tartalmaz, amely a folyóban oxidál, vörösesbarnára festi annak vizét. Naponta körülbelül 2,5 tonna vasvegyület kerül a Sajóba, emellett más veszélyes nehézfémek, átmeneti- és félfémek, például nikkel, mangán, cink vagy arzén. A szennyezés már a szlovák-magyar határnál is látható.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.