2022. június 16., 17:13

LMP: Szlovákia adjon választ, mikor állítja meg a Sajó szennyezését!

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke elvárja a szlovákiai hatóságoktól, adjanak választ arra, mikor állítják le teljes mértékben a szennyező anyagok bejutását a Sajóba. 

Sajó
Fotó: TASR

Keresztes László Lóránt csütörtökön a pozsonyi parlament környezetvédelmi és mezőgazdasági bizottságának elnökénél járt, megbeszéléséről online sajtótájékoztatón számolt be.

E szerint még mindig hátráltatják a Sajó szennyezésének megállítását a szlovák kormányon belüli hatásköri viták, és továbbra sem tudható, mikor szűnik meg a folyó hónapok óta tartó szennyezése.

Keresztes László Lóránt beszámolt arról, hogy az elmúlt két hétben valóban mintegy 70-80 százalékkal csökkent a mérgező bányavíz beömlése a Sajó szlovákiai szakaszán, de ennek ellenére nagy mennyiségben jutnak veszélyes anyagok a folyóba. Az ökológiai egyensúly pedig csak akkor lesz helyreállítható, ha a szennyezés teljesen megszűnik - hangsúlyozta.

A politikus ismételten bírálta a szlovák kormányt, amiért hónapokon át csupán hatásköri vitákat folytatott, és nem tett semmit a katasztrófa ellen. Szerinte ugyanakkor a magyar kormány sem él a számára rendelkezésre álló eszközökkel, a hárítás és az udvariasság politikáját folytatta - mondta.

Mindezek miatt a szennyezés döbbenetes pusztítást okozott - jelentette ki. A beömlés után 10-15 kilométeren megszűnt az élet a folyóban, de már a magyarországi szakaszon is határérték feletti az arzén szintje.

Úgy ítélte meg, a két ország kapcsolatát is erősíteni kellene, hogy Magyarország ne a sajtóból értesüljön egy ilyen szennyezésről.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.