2021. november 25., 09:42

Komoly érvágás lehet az iskolák számára az energiaáremelés

Az oktatásügy elmúlt másfél, lassan két éve nem egy sétagalopp. A vírus miatt az iskoláknak először a távoktatás, majd a tesztelés szakadt a nyakukba. S most úgy tűnik, újabb problémával is szembesülniük kell. Az energiaáremelés a rezsit, vagyis a működtetési költségeket is a többszörösére, akár az egekbe emelheti. Ahol nem gázzal fűtenek, ott valamivel jobb a helyzet. Mi várható, mire számítanak, segít-e az oktatási tárca? Erről iskolavezetőket és polgármestereket kérdeztünk.

Fotó: TASR
Januártól lesz nehezebb

A nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola igazgatója, Soóky Marián portálunknak elmondta, mivel nagy iskoláról van szó, ezért a rezsiemelkedést biztosan meg fogják érezni az új évtől, de a vezetőség reméli, hogy ha bármilyen nehézségük támad ezzel kapcsolatban, akkor a fenntartó – Nagymegyer Városa – kisegíti őket.

Abban is reménykedem, hogy nem lesz semmilyen problémánk, zökkenőmentesen tudjuk majd venni az akadályokat. Igaz, most sem kevés, amit a fűtésért fizetünk, mert nagy épületet kell kifűtenünk a téli időszakban. A kisiskolák nehezebb helyzetben vannak a fejkvóta miatt, hiszen ha egy-egy iskolában kevesebb lesz a tanuló, ott biztosan érzékelhetővé válik az árak megemelkedése”

– vázolta Soóky Marián.

Bartók Béla Alapiskola - Nagymegyer

A minisztérium rendelete alapján, minden iskola a tanulók után 30 euró specifikus juttatást kap, mivel az államnak sikerült némi pénzösszeget megspórolni. Ezt osztja ki az iskolák között.

Győri Angelika, a Pozsonyeperjesi Alapiskola igazgatója szerint ez a 30 euró nagy valószínűséggel az emelkedő rezsiköltségekre lesz csupán elegendő, mert a minisztérium elhúzta az iskolák vezetősége előtt a mézesmadzagot, hogy majd felújításokra és egyéb modernizációra is biztosan elégséges lesz ez az összeg, ám egy kisiskola csupán egy dologra tudja felhasználni a támogatást.

Nálunk csupán a rezsire lesz elegendő ez az összeg. Az elmúlt időszakban némileg megnövekedett ugyan a tanulóink létszáma, mert a környékről a szülők átíratták gyermekeiket a mi iskolánkba. Így szerencsére eddig mindig sikerült a fejpénzből kifizetni a költségeket, de mindenképpen örülünk a 30 eurós plusznak”

– tette hozzá Győri Angelika. (reczai)

Nagy községek nagy gondja

A magas költségvetéssel rendelkező nagyközségeknek is komoly fejtörést okoz, honnan biztosítják majd be az anyagiakat. Pered szintén nagy település, magyar, illetve szlovák iskolát, óvodákat tart fenn. Agócs Kőrösi Ildikó polgármester nem bizakodó, szerinte a durván megugró energia- és gázárak a falufejlesztés súlyos rovására mehetnek a jövőben. 

Nagyközség lévén különböző gazdasági intézményekkel, átcsoportosításokkal valahogy kinyögjük ezeket az összegeket. De keservesen. Jelentősen csökkenteni fog kelleni a fogyasztásunkat, odafigyelni a szabályozásra. A községházán már szereltettünk fel hőszabályzókat, de például az oviban régebbi rendszerek vannak. Nagyon félünk a jövő évtől. Jóval több lesz a kiadásunk, ha ekkora emelésekkel állunk szemben”

– magyarázta a polgármester. Aggódik amiatt is, hogy mennyire fognak tudni fejleszteni.

Nádszeg önkormányzata egy magyar és egy szlovák iskolát, valamint magyar és szlovák óvodát tart fenn. Kacz Éva polgármester elmondta, már idén nagyban érzékelték az év eleji tíz százalékos áremelkedést. Ráadásul gyarapodott az intézményrendszerük, egy újabb szlovák osztályt nyitottak, és a falu fenntartása alá került a valamikori Vis Vitalis étterem, amelyből a közeljövőben iskolai étkezdét alakítanak ki. Ezzel együtt a költségek is növekedtek.

Nádszegen okosan próbálunk gazdálkodni, racionalizáljuk a hiteleket, úgy néz ki, biztosan nem maradnak kifizetetlen számláink”

 – nyilatkozta a falu vezetője, hozzátette, az energia és a gázárak növekedését még nem most fogják igazán érezni, hanem jövőre. Az azonban sok spórolást jelentett minden önkormányzatnak, hogy a tavalyi fűtésszezon alatt az oktatási intézmények is zárva voltak a lockdown alatt.

Arculcsapás, avagy az állam nem segít

Királyrév kisközség révén nagyon rossz helyzetben van. A többi kis költségvetéssel rendelkező községhez hasonlóan arculcsapásként élik meg az áremelkedést. Agócs Gergely, polgármester elárulta, brutálisabb a drágulás, mint amire számítottak. Náluk most zajlik a költségvetés véglegesítése. Most nézik át az árajánlatokat, ami az energiaköltségeket illeti.

Királyrévi alapiskola
Nagyon nem lesz egy egyszerű év a következő. Én már nem tudom, hol fogjuk a nadrágszíjat még jobban meghúzni, vagy miképpen lesz. Az állam nekünk ebben egyáltalán nem partner, nem segít az önkormányzatoknak”

 – mondja feldúltan Agócs Gergely. (szomolai)

Más célok megvalósítására kevesebb pénz juthat

Czibor Angelika, a hetényi Tarczy Lajos MTNY Alapiskola igazgatója portálunknak elmondta az oktatási minisztérium hatásköre az iskolák fenntartása és a normatív támogatás biztosítása, amiből az áramfogyasztásuk és az épületük fűtési költségét is fedezik. A rezsiköltségek emelése esetén a normatíva nagyságát azzal arányosan kellene emelnie.

Tudomásom szerint a tárca rendelkezik az e célra elkülönített „vészcsomaggal“. Az iskolánk bekapcsolódott az egyeztetési eljárásába, annak keretében kérvényeztük a többletpénzt, amit a minisztérium számunkra már jóvá is hagyott. Abból vélhetően fedezni tudjuk az idei rezsiköltségeinket. Bízom abban, hogy a 2022-es évre pedig úgy szabják meg a normatívánkat, hogy az az áremelkedés ellenére egész évben elegendőnek bizonyuljon”

– fejtette ki. Hozzátette azt is: remélhetőleg nem a fenntartó önkormányzatokat terhelik majd ezzel a többletköltséggel!

Vetter János mérnök, a komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola igazgatója szerint a rezsiköltségeik eddig még sosem emelkedtek olyan nagy mértékben, mint amilyet az illetékesek nemrég beharangoztak.

komáromi ipari szakközépiskola
Ha nem változik a normatíva összege, amit a diákok után kapnak az iskolák, akkor a nagy gondot majd az jelenti, hogy az eddig kapott összegből ezentúl jóval többet kell az energiafogyasztásra költenünk. Akkor ugyanis más célok megvalósítására kevesebb pénz jutna. Azt gondolom, hogy a magasabb költségek kifizetését nem a fenntartóknak, esetünkben Nyitra megyének kellene átvállalnia, hanem az oktatási minisztériumnak kellene növelnie a normatív támogatás mértékét“

– mondta az igazgató. (nagy miskó)

Háromszoros áron

Méri Szabolcs szőgyéni polgármester portálunknak elmondta, a község minden középülete, köztük az óvoda és iskola épülete is egységesen kapcsolódik az energiaszolgáltatókhoz. Mivel az eddigi szolgáltató csődöt jelentett, az év utolsó három hónapjában kénytelenek az energiaárak tripláját fizetni, hogy nem maradjanak villany és gáz nélkül.

A kialakult helyzetet úgy oldjuk, hogy a Déli Régió községei és pár község a komáromi járásból közösen írtunk közbeszerzést. Bízunk abban, hogy közösen sikerül majd kedvezőbb energiaárakat kiharcolni. Sajnos ezt a három hónapot kénytelenek vagyunk más forrásból finanszírozni, de minden cent hiányozni fog a községi kasszából”

– tájékoztatott a polgármester.

szőgyéni alapiskola

„Mivel a Slovakia Energy megszűnt, folyamatban van, hogy más szolgáltatóhoz kerül az iskola. Egyelőre nem látom az emelkedést, majd az elszámolásnál tűnik ki” – tudtuk meg Zalaba Zsófiától az ipolyszalkai alapiskola igazgatójától.

Elmondta még, a faluban és természetesen az iskolában is szénnel fűtenek. Most váltottak beszállítót, de a szén ára meredeken emelkedik. A fűtés optimalizálását pályázat segítségével próbálják orvosolni. Geotermikus fűtési rendszerre szeretnének átállni, ami eleddig jó ötletlenek tűnt, de most felmerül a kérdés, a növekvő villamosenergia árak mellett megéri-e.

A minisztériumtól arról nincs hír, hogy kapnának valami kompenzációt a megnövekedett energiaár-költségre, arra azonban a múlt héten ígéretet kaptak, hogy fejenként 30 eurót küldenek majd, ami szabadon felhasználható, akár az energiaszámla kifizetésére is. (bokor)

Kompenzál az állam?

A csatai Baross Gábor Alapiskolában és a nagysallói alapiskolában egyelőre nem érzékelik a rezsiköltségek emelkedését. A jövő évi energiaár-emelések következményeit azonban minden bizonnyal az iskolák is megérzik majd.

Egyértelmű, hogy egy kis iskolának még a 30%-os emelkedés is nagy fejtörést okoz, nem még a 300%-os… Tulajdonképpen felesleges is azon gondolkodnom, hogy miből tudjuk majd esetleg kigazdálkodni, mert semmiből nem fogjuk tudni. Reménykedhetünk, hogy majd kapunk valamilyen kompenzációt az államtól”

 – fogalmazta meg a nagysallói oktatási intézmény igazgatója, Tóth Gábor, majd hozzáfűzte: „Természetesen igyekszünk minden olyan lehetőséget megragadni, amivel anyagi támogatáshoz juttathatjuk az iskolát – pályázati pénzek, szponzorok támogatása –, de ezeket, ha csak lehet, az oktatás színvonalának emelésére szeretnénk fordítani.”

Baross Gábor Alapiskola - Csata

Amint azt Struhár Péter, a csatai Baross Gábor Alapiskola igazgatója elmondta, januártól – a fenntartótól függetlenül – ajánlatokat kérhetnek a szolgáltatóktól. Az iskola vezetősége természetesen a fenntartóval is egyeztetni fog.

Ha nagymértékű lenne a drágulás, s ezt a minisztérium nem kompenzálná, a fenntartótól kérnénk segítséget, hiszen önerőből erre nem futná. A minisztérium egyelőre extra energiai fedezetekre semmilyen kompenzációval nem élt, a higiéniai felszereltségekre azonban gyakorta küldenek anyagi támogatást”

– tette hozzá.

Mindkét lévai járási alapiskola esetében megjegyezhetjük, bizonytalanok a jövőt illetően. (kaszmán)

Nincs nagy gáz, mert nincs gáz

A rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola is most váltott áramszolgáltatót, mivel szintén a megszűnt Slovakia Energy alá tartoztak.

„Most automatikusan visszatértünk a Közép-szlovákiai Áramszolgáltatóhoz (Stredoslovenská energetika (SSE) és egyelőre azt látom, hogy szembetűnő heti, havi szintű változást nem okoztak az energiaárak. Egész évben fizetjük a részleteket, de valós összehasonlítást csak egy pár hét múlva tudnék mondani” – közölte Orosz István, az intézmény igazgatója. Hozzátette, hogy az iskolában a fűtéssel sincs gond és mivel nem volt túl hideg az ősz, így még igyekeztek spórolni is egy kicsit.

Tompa Mihály Alapiskola - Rimaszombat
Mi pellet tüzelésű kazánnal fűtünk, gázfogyasztásunk nincs is, csak a konyha használ némi gázt, de az szinte elenyésző. Nálunk eleve inkább az okoz plusz költséget, hogy két épületet működtetünk, így a fenntartás dupla annyiba kerül, mintha egy épületben lennénk, de ez sem újdonság hiszen több mint 10 éve így működünk”

– összegezte Orosz István.

Megemelkedett költségekről egyelőre Nagy Katalin, a tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatónője sem beszélt. Elmondta, hogy szerencsés helyzetben vannak, mivel az ellátást és a villanyárat előre garantálta a szolgáltató. A gázárak emelkedése sem érinti a 830 diákkal rendelkező oktatási intézményt, mivel csak fatörmelékkel fűtenek.

A három épületünk villanyszámlája mintegy 25-27 ezer eurót tesz ki évente, de ezt a költségvetésből eddig problémamentesen ki tudtuk gazdálkodni. Azt gondolom, hogy a mi létszámunkhoz és fogyasztásunkhoz arányosan ez egy elfogadható és fenntartható összeg. Nyilván az árak emelkedése jövőre minket is érinteni fog, de bízom benne, hogy azt is ki tudjuk gazdálkodni”

– fejtette ki az igazgatónő. (virsinszky)

Vastartalékot képeznek

A megemelkedett energiaárakat illetően az ország keleti régiójában végzett gyorskutatásunk alapján egyelőre jó hírrel szolgálhatunk. A több, mint egy tucatnyi polgármestert, illetve óvoda- vagy alapiskolaigazgatót megkérdezve, mindegyikük számára ismeretlen fogalom volt az őszi hónapoktól – a nyugati régiókban tapasztalt – akár háromszorosára is duzzadt villany- vagy gázszámla. Valószínűleg ez annak tudható be, hogy egyik esetben sem volt energiaszolgáltatójuk a csődbe ment Slovakia Energy vállalat. A meglévő, hosszútávú szerződéseik jellemzően az SPP gázszolgáltatóval, illetve a Kelet-szlovákiai Villamosművekkel /VSE/ van. Az őszi hónapoktól a megszokott díjszabású számlákat kapták mindenhol.

királyhelmeci alapiskola

Több községben épp kidolgozás alatt vannak az elkövetkező évekre vonatkozó költségvetési tervezetek. Az önkormányzatok a megemelkedett energiaárakat illetően egyelőre nem kaptak még konkrét, hivatalos előrejelzéseket, ezért minden gazdasági munkatársnak komoly fejtörést okoz a minél pontosabb cash flow kiszámítása.

Természetesen, azzal mindenki számol, hogy ezek a tételek a költségvetésekben magasabbak lesznek, csak a „vajon mennyivel?“ a talány. Sok esetben inkább már most előrelátóak és a kellemetlen meglepetést elkerülendő, átszámolják az ez évi költségvetéseket, a megmaradt anyagiakat amolyan vastartalékként eleve az energiaárakra hagyják meg. (molnár)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.