2024. május 20., 17:49

Elhagytuk a valóságot - Ilyen volt a 2024-es RévFeszt

Kilencedik alkalommal került megrendezésre a Mátyusföld legnagyobb popfesztiválja, a jövőre jubiláló Révfeszt.  A felvidéki régiók segítik egymást a fesztiválszervezésben. Gömör és Mátyusföld ezúttal is erről tett tanúbizonyságot. Egy kétnapos nagyfesztivál összköltsége akár hatvanezer euró is lehet, a szervezők remélik, nullás elszámolással végeznek, vagy legalábbis nem lesz nagy veszteségük. A RévFeszt koncertjei közepette nem csak a szervezőket, de Csepregi Évát és Peter Šrámeket is szóra bírtuk.

Révfeszt 2024
Galéria
+22 kép a galériában
Ilyen volt a IX. Révfeszt
Fotó: Cséplő Ákos, Magna Festum, Papp Balázs

A Neoton Família, Peter Šrámek, Singh Viki és a WellHello sorakozott fela  hétvégén a királyrévi RévFeszt nagyfesztivál színpadán.

A szervezők, a gömöri illetőségű Magna Festum és a mátyusföldi Forzare polgári társulás, valamint Királyrév önkormányzata közel egy évtizedes töretlen együttműködésben és barátságban szervezik a fesztivált, remélve azt, hogy a felvidéki közönségnek van még igénye a magyar popkultúrára.

A RévFeszt az idén más helyszínre került, a királyrévi futballstadion terepéről áthelyeződött a futballpálya kisebbik, füves részére. Agócs Gergely polgármester, a Forzare elnöke nyugtázta, jobb helyszín ez ekkora fesztiválnak, hiszen így nem veszik, lézeng el a tömeg a nagy futballpályán, valamint a fociterület zöld mezeje sem sínyli meg a kétnapos fesztiválozást. Az időpont is szokatlannak tűnhetett a fesztiválozóknak, hiszen a hagyományokat megtörve, a RévFesztet idén nem júliusban rendezték meg, hanem májusban, elkerülve ezzel a telített nyári fesztiválszezont.

Az időjárás a pénteki napot nem kímélte, a WellHello, illetve a pénteki napra leszervezett DJ-k fellépése alatt többször eleredt az eső, és a terepen is elkelt a gumicsizma, de kárpótlásul a szombati napon már derűs időjárás fogadta a legkisebbeket a RévFeszt Junioron és családi napon, az esti Singh Viki, Peter Šrámek és a Neoton nagykoncert is élvezte az égiek kegyelmét.

A RévFeszt szerencsére évről évre jobban sikerül, már nem is tudom, mivel és hogyan tudnánk felülmúlni majd önmagunkat a jövő évi tizedik fesztiválon, de mindenképpen szeretnénk majd valami nagyszabású dologgal előállni, próbáljuk folytatni a koncepciót, de a végső tervet majd az idei fesztivál összbevétele alakítja ki. Ha belegondolok, hogy kilenc évvel ezelőtt egy napos készülődéssel egy napos fesztivált, két árust és kisszínpadot állítottunk ki, ma meg már óriási technikával, nagyszínpaddal, nagy nevekkel működünk, több mint ezer látogatóval”

– nosztalgiáztunk Agócs Gergellyel. Hozzátette, a Covid óta mindennek nagyon felment az ára, a szolgáltatók, a fellépők is sokszoros árért dolgoznak.

Igyekeztek ennek ellenére nem emelni a belépőjegyek árát. A két nagykoncertet azért tették külön napra, hogy ha valakit csak az egyik érdekel, akkor barátságos áron tudjon csak egynapos jegyet váltani, ne kelljen a kétnapos összbelépőt megfizetnie. A tavalyi RévFesztet, amelynek a Parno Graszt volt a sztárfellépője a szervezők veszteséggel zárták, bíznak abban, hogy az idén vagy kijönnek nullára a végelszámolásnál, vagy csak minimális veszteséggel zárnak.

„Ilyenkor ugye nem csak a fellépőket fizetjük. Kell a nagyszínpad, a hangtechnika, világosítás, generátorok, hűtőkocsik, biztonsági emberek, és a többi. A kétnapos RévFeszt teljes költségvetése nagyjából hatvanezer euró körül mozog” – mondta Királyrév polgármestere. A RévFesztet mindamellett Nagyszombat megye önkormányzata, a KultMinor, valamint a Bethlen Gábor Alap és helyi illetőségű cégek (NJ Stavex, Agrostaar, Farkas vendéglő) is támogatják.

Agócs Gergely mellé főszervezőként megérkezett Gömörből Cziprusz Zoltán és csapata is. A két távoli régió közt kilenc éve töretlen az együttműködés – tudtuk meg Zolitól, akinek szintén jobban tetszett a RévFeszt új helyszíne. Örült annak, hogy a RévFeszt Juniorra sok család érkezett, és a szombat esti nagykoncert alkalmából is szépen megtelt a nézőtér.

A RévFeszt testvérfesztiváljára, a JúniusFesztre két hét múlva kerül majd sor Gömörben. Zoli elmondta azt is, hogy a felvidéki fesztiválszervezők segítik egymást, a királyrévi fesztiválra a lampionokat például a gombaszögi szerevzők adták kölcsön.

A gombaszögi nagyfesztviál már összefonódott Orosz Örs nevével, akit szintén köszönthettek a RévFeszten. Ajándékot is hozott magával, a beléptető kapunál fiatal lányok osztogatták az Örs sört, amelyet az EP kampány ajándékkellékeként készítettek el Gömörben.

Ilyen fesztiválokat látva az első szó mindig legyen a köszöneté és a dicséreté a szervezők felé. Ezek a fesztiválok ugyanis segítik megélni a szülőföldön azt, hogy itt magyarként vagyunk otthon. Nyilván három héttel az EP választások előtt el kell mondani, hogy a régióink megmaradása és gyarapodása érdekében kellő képviseletre van szükség – nem csak a megyék fórumán, hanem Brüsszelben is. Fontos, hogy ilyenkor olyan embereket válasszunk, akik ismerik a régiók problémáit, és akik hajlandóak kiállni a települések érdekeiért”

– magyarázta Orosz Örs.

A RévFeszt idei koncertjein nagyot buliztak az emberek, hatalmas rajongótábora van a vágsellyei származású énekesnek, Peter Šrámeknek is. Hosszú beszélgetésünk során elmondta, sajnos nem tud annyit hazajárni a Mátyusföldre Budapestről, amennyit szeretne. Tisztelettel és alázattal tanulta meg rendesen a magyar nyelvet, hiszen úgy véli, ha Magyarország és a magyar nemzet megtisztelte őt azzal, hogy szívvel választotta őt magyar énekesnek, akkor neki kötelessége és hivatása ezen a nyelven szólnia.

Csepregi Éva a Neoton Família legendás énekesnője most is nagyot tarolt a színpadon, zenekara körében ismét kirobbanó formát hozott. Az énekesnő elmondta, soha nem kutatta azt, mi a különbség közönség és közönség között, jól ismerik a Neoton követők ízlésvilágát, tudják, melyek azok a dalok, amelyeket a koncerteken a publikum mindig hallani szeretne.

Annyira jó, hogy itt a Felvidéken is egy nyelvet beszélünk, hogy itt is értik és érzik a dalainkat, mindig szeretünk idejönni”

– magyarázta Csepregi Éva, aki évtizedek óta kirobbanó formát hoz a színpadon.

Az élet mindig hoz valamit, de a dalok maradnak, akkor is, ha telnek az évek. Persze születnek új dalok is, de általában a régi dalokat játszuk újra, de mindig vannak új terveink. Például az egész életműkoncert fent van már a YouTube-on, és hallható a Spotifyon is. Ezek a lehetőségek éltetnek minket. A legjobban azért az élőkoncertezést szeretjük. Mindig álmodunk valami újat, imádunk utazni, együtt lenni és zenélni”

– zárta le beszélgetésünket Csepregi Éva.

Révfeszt 2024
Galéria
+22 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.