2022. október 13., 17:43

Szovjet fegyvereket keres az Egyesült Államok. Ukrajnának.

A hétfői, 16 régiót érintő orosz rakétacsapásokat követően Ukrajna újabb nyugati fegyvereket kért az orosz megszállók elleni küzdelemhez.

szovjet ágyú
Fotó: Pinterest
Múzeumi darab lenne? Nem biztos...

Az Egyesült Államok több légvédelmi rendszert ígért, Németország is a "következő napokra" ígért új fegyvereket. Felfigyelhettünk a héten Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bejelentésére is, mely szerint addig fogják támogatni Ukrajnát Oroszország ellenében, "amíg csak kell".

A New York Times azonban észrevett egy újabb tendenciát a fegyverpiacokon: az USA egykori szovjet fegyvereket próbál szerezni.

Korábban foglalkoztunk vele, hogy bár a nyugati fegyverszállítmányok volumene nagy, a felszerelés gyakran hiányosan érkezik, pl. akkumulátorok nélkül. Olyan is van, hogy egy része eleve a feketepiacra kerül. A nyugati technika egy részét pedig az ukrán katonák, megfelelő kiképzés híján, nem tudják használni, ill. felmerülnek nyelvi gátak is, nincsenek ukrán nyelvű használati útmutatók stb. Ezekről az alábbi cikkeinkben olvashat.

A New York Times szerint Finnország adott az AK-47-es gépkarabéllyal, népszerű nevén a Kalasnyikovval kompatibilis lőszereket.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pedig a közelmúltban Kambodzsában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Ruandában, Mexikóban, Kolumbiában és Peruban próbált kilincselni, hátha maradt a raktárak mélyén valami orosz fegyver, ami megvásárolható lenne.

Ciprus is egy igazi kincsesbánya. A török-görög konfliktus miatt a megosztott sziget 35 évig amerikai fegyverembargó alatt állt, így a Szovjetuniótól, majd Oroszországtól vásárolt fegyvereket. A szigetország világossá tette, hajlandó megválni a szovjet-orosz arzenál egy részétől, de jobb minőségű helyettesítő fegyvereket szeretne cserébe – írja az amerikai lap.

Oroszországnak komoly hadiipara van, nagyrészt el tudja látni magát. Két komolyabb fegyvervásárlása került napvilágra: Észak-Koreától tüzérséget, Irántól pedig drónokat vásárolt. Ez utóbbi tranzakció részleteivel mi is részletesen foglalkoztunk.

És akkor itt vagyunk mi, egykori kelet-közép-európai szatelitállamok, akik a Varsói Szerződés tagjai "szerencséltettünk" lenni egykoron. A New York Times megjegyzi, ezek

február óta lelkesen küldik az orosz szabványnak megfelelő felszerelést Ukrajnának: harckocsikat és tüzérségi lőszereket Csehországból, tarackágyúkat Észtországból, helikoptereket Lettországból és Szlovákiából."

Az amerikai lap nem tesz említést Szlovákia egyetlen Sz 300 légvédelmi rakétarendszeréről. Úgy tűnik, ez Washingtonból nem látszik. Pedig elég nagy.

Megdicsérik viszont Lengyelországot, hogy az USA, Nagy-Britannia és az EU után Ukrajna negyedik legnagyobb támogatója.

Júliusban a Foundation of Defense of Democracies, egy washingtoni think tank készített egy tervezetet arról, hogy lehetne Ukrajna számára szovjet-orosz fegyvereket szerezni. A tanulmányban potenciálisan 23 nem NATO-tagállamot neveztek meg, akiknél komoly posztszovjet arzenál lehet.

Amelyik ország tehát még nem adta el vas árban a meglevő szovjet hadieszközeit, azt most zöldhasú dollárokat remélhet érte.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.