magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. szeptember 9., 14:37

Herszoni offenzíva: külföldi zsoldosok vallanak az orosz fölényről

Mi a helyzet a Herszon környéki csatamezőn? Aki csak ukrán kormányzati, és a belőlük táplálkozó nyugati forrásokból tájékozódik, lassan az orosz határon látja már a kék-sárga seregeket. Az oroszok ellenben kisebbíteni igyekeznek a hadművelet jelentőségét. Az igazság, mint azt február 24. óta megszokhattuk, valahol középen van.

Orosz katonák Nova Kachovkában
Orosz katonák Nova Kachovkában

A herszoni ellentámadás kezdetben olyan volt, mint a Yeti. Előbb csak hírszerzési források lebegtették, aztán egyre nyíltabban beszéltek róla. Még egy ukrán parlamenti képviselő is kitette a Facebookjára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is bőszen hangoztatta, az offenzíva zajlik, miközben puska sem dördült Herszon környékén, legalábbis nem több, mint az offenzíva nélküli napokon.

Aztán valahogy a múlt hét elején összekapták magukat az ukránok, az előrenyomuláshoz szükséges mennyiségű felszerelést és haderőt halmoztak fel a régióban, és megkezdték az előrenyomulást, amely szerintük fényes siker, az oroszok szerint viszont az első napon elbukott.

A valós(?) helyzet illusztrálására mutatunk néhány térképet. Az oroszok irányába valószínűleg nem elfogult francia védelmi minisztérium szeptember 8-ai hadmozdulatokat bemutató térképén ezt láthatjuk.

francia térkép
Így látják a helyzetet a franciák

Ettől nem nagyon tér el ez az orosz térkép sem, legfeljebb részletgazdagabb. Ezen kivehető, a harcok Herszon várostól távol, az oroszok által elfoglalt terület határán zajlanak, ahol az ukrán félnek csak kisebb taktikai sikereket sikerült elérni.

orosz térkép
Így meg az oroszok

Ez pedig egy részletes orosz térkép, a Herszon környéki harcokról, szeptember 6-ai keltezéssel.

herszoni közelkép
Herszoni közelkép

Abból, hogy Kárpátalján a 128. hegyi dandár veszteségei miatt gyásznapot hirdettek, arra lehet következtetni, hogy az offenzíva nem annyira sikeres, mint ahogy azt az ukránok láttatni szeretnék.

A CNN megszólaltatott egy amerikai és egy angol zsoldost, akik a herszoni régióban sérültek meg a harcok során, és most az odesszai kórházban lábadoznak. Mindketten az orosz hadsereg tüzérségi és páncélos fölényéről beszéltek.

A brit Mark Ayers (48) katonaéveit az immár megboldogult királynő gyalogságában, a Royal Green Jacket kötelékében töltötte. Fehér szakálla miatt ukrán bajtársai nagypapának becézték, de az első harcok után elismerték katonai képességeit.

Otthon senki vagyok, csak egy öregember, aki szobát bérel, most viszont katona vagyok, aki a jó ügyért harcol"

– mondta, hozzátéve, hogy a fia is büszke rá. A harcokban egy szovjet gyártmányú PK géppuskát kezelt. "A harcok nagyon kemények voltak, sok-sok lövöldözéssel. Nagyon keményen harcoltunk, és elfoglaltuk azokat az orosz állásokat, amelyeket el kellett foglalnunk" – emlékezett vissza.

Ayers az ukrán ellentámadás második napján sérült meg, repesztalálat érte a bal lábán. "Lassú harc lesz, méterről méterre, pozícióról pozícióra, mert nem rendelkezünk kellő erőforrásokkal egy nagy villámháborúhoz, tüzérség és páncélosok tömegeivel" – mondta.

A kansasi, 34 éves Michael Zafer Ronin tengerészgyalogosként szolgált. Szintén repeszsérüléseket szenvedett, a fején, a hasán és a kezén. Most ő is az odesszai kórházban van, de nem a hazautazásra készül. "Amint meggyógyultam, valószínűleg három-négy hét múlva, azonnal visszamegyek a frontra" – vázolta terveit. Ayres is hasonlóan vélekedik.

Természetesen visszamegyek. Mert katona vagyok."

Ayres elmondta, az Egyesült Államok és a NATO más tagországai által szállított HIMARS-ok, tarackok és páncéltörő rendszerek jó szolgálatot tesznek, de nem érnek fel az ellenfél tűzerejével. "Állandó tüzérségi tüzet zúdítanak ránk. Ez sokkal nehezebbé teszi a dolgunkat. A tüzérség és a páncélos erő náluk jobb, mint amivel mi rendelkezünk" – értékelte a harctéri történéseket az ukrán hadsereggel hároméves szerződést aláírt angol zsoldos.

A herszoni, és az annál taktikai szinten valamivel talán sikeresebb harkivi ellentámadást többek a csütörtöki ramsteini Ukrajna önvédelmét szolgáló nemzetközi kapcsolattartó csoport (Ukraine Defense Contact Group) csütörtöki ülésével hozták összefüggésbe. Az ukránoknak ideje volt végre valami teljesítményt felmutatni, mellyel igazolhatják a nyugati pénz- és fegyveradományok hasznosulását. A térképeken láthatjuk, ez néhány falu elfoglalását jelentette, tehát messze nem ár-érték arányos. De a támogatóknak ez is elég volt.

Az Egyesült Államok további 675 millió dollár értékben támogatja katonai felszereléssel az "illegális, imperialista és igazolhatatlan" orosz támadás ellen védekező Ukrajnát - jelentette be Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter csütörtökön a németországi Ramstein légitámaszponton.

A Joe Biden amerikai elnök által szerdán engedélyezett újabb támogatási csomaggal a többi között tarackokkal, tüzérségi lőszerrel, harcjárművekkel és páncéltörő rakétarendszerekkel segítik a védekezést - mondta.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere csütörtökön Kijevben bejelentette, hogy Washington több mint kétmilliárd dollár értékben nyújt katonai segítséget Ukrajnának és 18 másik európai országnak.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.