2022. augusztus 30., 16:32

Ki látta a déli offenzívát Ukrajnában?

Mindenki tudja, hogy van, de senki sem látta, mi az? Erre a találós kérdésre általában azt szokták válaszolni, hogy a Jeti, vagy Columbo felesége. Harmadikként felsorakozhat a Herszon környéki déli offenzíva, melyről az ukránok állítják, hogy dübörög, de még amerikai szövetségeseik sem látják.

orosz tüzérség
Orosz tüzérek munka közben
Fotó: Twitter

Két hete írtunk róla: Sergey Khlan ukrán parlamenti képviselő közösségi oldalán arról értekezett, az elkövetkező két hét meghatározó lesz a herszoni régió lakosai számára. Az eredeti cikket itt olvashatja.

Két hete minden nap feszülten vártuk, hátha majd a mai nap lesz meghatározó. Történtek kisebb diverzáns akciók, de hadműveleti szempontból bizony csak az Ukrajna keleti felén található "piros kifli" lett naponta a valóságban kilométereket jelentő milliméterekkel nagyobb a mindkét fél által közreadott térképeken. Az ukrán kommunikációs játszmát az oroszok is komolyan vették, a régióba diszlokálták ugyanis a nagy harcértékű 4. gárda harckocsi hadosztályt, biztos, ami biztos.

Nova Kahovkát, az ottani vízművet és polgári célpontokat találatok érték. Emiatt a lakosság egy részét evakuálták, a vízműt pedig elhagyták a dolgozók.

Az Izvesztyija videója a polgári célpontok elleni csapás következményeit mutatja be.

https://t.me/izvestia/101955

Illetve a Herszonban található antonovszki híd időszakos lövetéséről érkeznek fotók és videók.  Erről itt egy kissé távoli felvétel.

https://t.me/vorposte/26404

A híd az ukrán támadások rendszeres célpontja. Hogy a háborúnak egy kevésbé véres oldalát is megmutassuk, az ukránok egy mémet is készítettek róla. A képen Vlagyimir Putyin kérdezi Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy hol van az a bizonyos asztala, mire Sojgu azt válaszolja, újra javítani kellett a hidat. 

herszonihíd putyin
Háborús humor

Szintén lőtték a mikolajivi inguli hidat, itt egy drámai felvétel arról, hogy a találat az előtt éri a pillért, hogy egy autóbusz ráhajtana.

https://t.me/vorposte/26374

Az ukrán offenzíva a nyugati lapokban is zajlik. Ha véletlenszerűen megnyitunk egyet-egyet, azt olvashatjuk: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és más ukrán tisztségviselők megerősítették a déli offenzíva tényét. Itt egy random cikk erről, most éppen az US News & World Report hasábjairól, de hasonlót bárhol találni.

Az ukránok arra kérik a lakosságot, ésszel posztoljanak a közösségi médiában, a posztokat ugyanis az ellenség is figyeli, és ezzel veszélybe sodorhatják a hadműveletet.

Herszon térségében kétségkívül zajlanak harcok. Ezek állását a mellékelt térkép segítségével próbálhatjuk meg értelmezni, földrajz szakos olvasóinkon kívül valószínűleg kevesen ismerik a szükséges alapossággal a Herszoni régió földrajzát.

Herszon környéke
Harcok Herszon környékén

A műveletek három irányban bontakoztak ki, Luparevótól Alexandrovkáig, Poszad-Pokrivszkitól Pravdinóig és Herszogi, de az ukán offenzíva háromból két irányban megszakadt.

A luparevói irányban az ukránok visszavonultak, miután kilőtték három harckocsijukat.

Pravdinót az ukránoknak sikerült ideiglenesen ellenőrzés alá vonni száz fővel és 20 páncélozott járművel, de az oroszok részben kiszorították őket. A harcok itt még folytatódnak.

Az éjszaka folyamán az ukránok egy pontonhídon felszerelést összpontosítottak Andrejevka térségébe.

A harcok ma délelőtt Szuhoj Sztavok környékén zajlottak, amely mellett az erdős terület lehetővé teszi nagy mennyiségű páncélozott jármű összevonását, így az ellenőrzés megszerzése a mindössze 800 méter hosszú falu felett mindkét fél érdeke.

Mindezt nagy déli offenzívának nevezni azért túlzásnak tűnik, bár a CNN is beszámolt róla, hogy Herszon környékén az ukránok felszabadítottak négy falut, Novodmitriavkát, Arkhangelszkét, Tomina Balkát és Pravdinót, de ez utóbbit, ahogy fentebb írtuk, az oroszok már részben visszafoglalták...

Erről beszélt Danny Davis nyugalmazott vezérezredes is a Fox News amerikai hírcsatorna stúdiójában.

Az oroszok lassan haladnak előre, de az előrehaladás módszeres és könyörtelen. Ha az oroszok megszereznek egy területet, relatíve ritkán adják fel"

– mondta a Fox katonai szakértője.

Davis egyértelműen kimondta, amit az ukránok, és amerikai támogatóik valószínűleg nem szívesen hallanak: az ukránok már hónapok óta beszélnek egy nagy déli offenzíváról, melynek során kiszorítják az oroszokat, és újra elfoglalják Herszont, de ez egyelőre még nem történt meg, sőt, a térségben az orosz csapatok előrenyomulása érzékelhető. Davis meg is indokolja, miért: "az ukránoknak erre nincs kapacitásuk."  A teljes videó itt tekinthető meg (a második része Afganisztánról szól, ahonnan egy éve vonultak ki az amerikaiak).

Természetesen a harcmező még így az orosz fegyverek hatósugarán túli kényelmes fotelunkból szemlélve is olyan terep, ahol percről percre változ(hat)nak az események. Ez alól Délkelet-Ukrajna sem kivétel, de a nagy herszoni offenzíva továbbra is inkább csak az ukrán vágyak kivetülése, mint hadműveleti valóság.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.