lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2022. augusztus 17., 18:34

Finn aknavetőket kaptak lencsevégre Ukrajnában

Finn gyártmányú Krh 85 92 aknavetőket fotóztak le az ukrán hadsereg állományában. Az eset azért érdekes, mert korábban nem kapott nyilvánosságot az a tény, hogy Finnország ilyen fegyvereket is szállít Ukrajnának.

Krh 85 92
Krh 85 92, az aknavető finn, a kezelője talán ukrán. Vagy ki tudja...
Fotó: Forpost

Finnország keserű tapasztalatokkal rendelkezik arról, mi történik, ha Oroszország, illetve a Szovjetunió elszabadul, így február 24. óta aggodalommal figyeli a keleti szomszédja által folytatott háború. Évtizedekig fenntartott semlegességét sutba dobva a NATO-ba is felvételét kérte, mert úgy gondolta, a védelmi szövetségen belül nagyobb biztonságban lesz.

Krh 85 92
Krh 85 92
Fotó:  Forpost

Finnország támogatja Ukrajnát, de nem tartozik a legnagyobb, és főképp nem a leghangosabb donorok közé. A fegyveradományokról, a katonai és egyéb segítségnyújtásról több cikkünkben is írtunk.

Ez utóbbi cikkben a Kieli Világgazdasági Intézet elemzői megjegyzik, nem minden állam hozza nyilvánosságra a katonai segítségnyújtás mértékét, így a valós adatok a sajtóban látottaktól eltérők lehetnek.

Finnország nem veri nagy dobra, de igyekszik támogatni Ukrajna küzdelmét Oroszország ellen. 2022. július 4-éig 88 millió euró értékű adományt juttatott Ukrajnába.

2000 golyóálló mellényt,

2000 rohamsisakot,

100 hordágyat,

2500 gépkarabélyt,

150 ezer töltényt,

1500 hordozható páncéltörő fegyvert,

70 ezer adag katonai élelmiszercsomagot küldtek csak februárban.

Krh 85 92
Krh 85 92
Fotó:  Forpost
Március 24-én, április 19-én, május 5-én, június 10-én és július 4-én újabb adományokat küldtek, ezek tartalmát azonban biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra. Valószínű tehát, hogy ezen küldemények valamelyikében lehettek az aknavetők is.
Krh 85 92
Krh 85 92
Fotó:  Forpost

Augusztus 8-án a finn védelmi minisztérium honlapján közzétettek egy sajtónyilatkozatot, mely szerint Finnország 20 kiképzőt küld Nagy-Britanniába, hogy ott részt vegyenek az ukrán katonák kiképzésében. A Nagy-Britannia által koordinált, év végéig tartó kiképzési programba 10 ezer ukrajnai kapcsolódhat be.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.