2023. július 16., 19:23

Festés, ragasztás vagy burkolás?

A falburkolat a falfelület védelmét és díszítését szolgálja. A legegyszerűbb a festés, ám rengeteg falburkolat létezik, amely átalakítja és öltözteti a falakat. Manapság a természetes fa, a kő, a kerámia, illetve a vinyl burkolatok a legnépszerűbbek.   

Tapáta
A tapéta is jó megoldás lehet
Faburkolatok

A fa az örök klasszikus, hiszen emberemlékezet óta használjuk a lakberendezésben. Korszerű és időtálló, természetes anyag. Míg régebben általában bútoralapanyagként vagy padlóburkolatként használtuk, ma már határozottan az egyik legkeresettebb falburkolat a piacon. Ha meleg és kellemes terek létrehozása a cél, használjuk a hálószobában, a nappaliban, az étkezőben, sőt a külső homlokzaton is. Ha a lakás belső, központi fala faburkolatot kap, máris barátságossá, otthonosabbá válik az egyébként hatalmas, nyitott tér, emellett modern és karakteres lesz az otthonunk. Nem utolsó szempont, hogy a faburkolat tompítja a zajokat.

Az sem számít, milyen stílusú az otthonunk, a fa ugyanis számtalan formában lehet része a térnek, és mindig garantált a melegséget sugárzó hatása. Ha például fával burkoljuk a kandalló körüli falrészt, az még kuckósabbá, meghittebbé varázsolja a helyiséget, a fürdőszobában alkalmazva pedig hamisítatlan wellness élményt kölcsönöz.

Minél természetesebb a fa, annál jobb. A csillogó, kemény lakkozás már a múlté, a fa eredeti szépsége, természetes felülete, rajzolata került a középpontba. Napjainkban a viasszal vagy olajjal kezelt anyagokat keresik a legtöbben. 

A maszkulinabb vagy természetesebb atmoszférát árasztó térhez válasszunk rusztikus, sötét árnyalatú fát, míg a modern, letisztult terekhez csiszolt, lakkozott, világosabb alapanyagot.

Kő a falon

Csakúgy, mint a fa, a kő is évszázadok óta díszíti és szigeteli otthonunk külső és belső falait. Mint minden természetes anyag, a természetes kő is maga a tökéletes tökéletlenség. Nincs két teljesen egyforma kőlap, ez adja a különlegességét, a megismételhetetlenségét, az időtlen értékét. Ez nem anyaghiba, hanem egyedi szépség. 

A kőburkolat nagyon elegáns és rusztikus egyszerre. Népszerű a márvány, amely a luxus érzetét kelti. Gazdaságos alternatívája a természetes kőburkolat utánzata.

Vakolás és festés

Ez az egyik leggyakoribb falburkolat, amely időről időre könnyen változtatható. Nagyon népszerű manapság a díszfestés. Míg egy sima, homogén falfesték rendszerint további dekorálást igényel, képek és egyéb fali dekorációk formájában, addig a díszfestés már önmagában „öltözteti” a falat. A díszfestésnél nemcsak a színek, hanem a különböző festési technikák közül is választhatunk. 

Tapéta

A festés mellett a tapéta az egyik legismertebb falburkolat. Az unalmassá vált otthon megváltoztatásának egyik leggyorsabb megoldása a tapéta használata. Olcsó, könnyen telepíthető, sokoldalú, és az új dizájnok, stílusok miatt ismét népszerű ennek a falburkolatnak a használata.

Persze másképpen, hiszen régebben az egész helyiséget tapétáztuk, tehát az összes falra ugyanaz a tapéta került, ma már inkább csak a központi falra alkalmazzuk, így érhetünk el vele erőteljesebb ugyanakkor letisztultabb hatást. 

Kerámiák és csempék

A csempe a konyha és a fürdőszoba bevett falburkolata, és nem véletlenül: könnyen tisztítható és jól tűri a nedvességet, valamint a hőnek is ellenáll. Tehát leggyakrabban nedves helyiségekben használjuk. Emellett a belsőépítészet új trendjeivel összhangban, a színek és a minták sokféleségének köszönhetően már a belső falburkolatok opciójának is tekintik a csempét. Így hát a nappaliban is remekül mutathat egy csempézett falfelület, bár ebben a térben inkább dekorációs célokat szolgál, mintsem funkcionálist.

PVC fali panelek

Megjelenésében a vinyl természetes hatású, hiszen mintázhat követ, fát vagy keltheti a kerámia képzetét is. Alapanyaga a PVC, de ne gondoljunk a régről ismert linóleumra! Annál sokkal jobb minőségű, hiszen felülete nem puha, hanem kemény.  

A PVC-burkolat amellett, hogy dekoratív, kiváló hő- és hangszigetelő, és nagyon hasznos az otthonunk falaiban idővel megtalálható hibák elfedésére is.

Bármilyen típusú felületre alkalmas. Mivel vízre nem érzékeny, gyakran használják nedves helyiségekben. Ugyanakkor a gyerekszobában is remekül funkcionálhat, hiszen jól viseli a szennyeződést, könnyen tisztítható és nem ragad meg egykönnyen rajta a zsírkréta vagy a ceruza sem.

Egyéb falburkolatok

A felsorolt, legismertebb falburkolatok mellett népszerű még a beton, amely időtálló, strapabíró alapanyag, remekül kiegészíti a fát, a modern és luxus keverékét kölcsönzi a nappalinak, a fürdőszobának vagy a konyhának. 

A tégla hatása indusztriális, de vidéki otthonosságot áraszt. 

Reneszánszukat élik a faliszőnyegek. Amellett, hogy esztétikusak, praktikusak is, hiszen visszatartják a fal hidegét.

A tükör optikailag tágítja a teret, és elegáns hatást is kölcsönöz a térnek.

Merész, de garantáltan hatásos megoldás a bőr falburkolat.

Megjelent a MAGYAR7 27. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.