2023. február 19., 10:27

Miért érdemes lakberendezőhöz fordulnunk?

Rohamosan fejlődő világunkban, az egyre bővülő kínálatok sokaságában jól jön egy szakember, aki tudásával, szakmai ismereteivel segítségünkre van egy olyan otthon megteremtésében, ahol jól érezzük magunkat. Nem mindegy, hova megyünk haza, nem lehet közömbös, hogy az otthonunkban feltöltődünk-e egy nehéz nap után.

lakberendezés
Fotó: Pixabay

Nem mindenkinek van szüksége lakberendezőre, de mindenkinek érdemes átgondolni a szolgáltatás előnyeit.

Mielőtt azt mérlegelnénk, miért érdemes lakberendezőhöz fordulnunk, és eldöntjük, hogy valóban szükségünk van-e ilyen szakemberre, nézzük meg, mit is csinál egy lakberendező.

Röviden: zárt tereket tervez, lakások, házak – valamint középületek – éttermek, kávézók, üzlethelyiségek, irodák, gyógyszertárak belterét, és igény szerint közreműködik a beszerzésben és a kivitelezésben is.

A lakberendezési tervezés során kitalálja a teljes átfogó koncepciót, hogy a tér szép, praktikus és élhető legyen. Ezt megelőzi egy részletes megbízói igényfelmérés az életviteli szokásokról, ízlésekről, preferenciákról és fontos a helyszíni felmérés is. Az alapkoncepció kidolgozása, a színek, az anyagok, a burkolatok kiválasztása és összehangolása, valamint a megbízóval való konzultálás után elkészíti a 3D látványtervet, műszaki terveket, egyedi bútorterveket, burkolat-kiosztási tervet és a színterveket.

A tervezés szorosan összefügg a beszerzési fázissal, hisz egy lakberendező konkrét, alaposan átgondolt és kiválasztott anyagokat, bútorokat tervez.

A lakberendező a kivitelezés egyes fázisaitól függően tervezői művezetést is vállal(hat) a tervek pontos megvalósítása érdekében. Az egyes fázisok egymásra épülnek és igen szorosan összefonódnak.

Miért előnyös ez a szolgáltatás?

Elsősorban azért, mert a lakberendezőnek megfelelő a szakmai tudása. Első ránézésre úgy tűnhet, egy lakás berendezése nem túl bonyolult, valójában azonban rengeteg olyan döntést kell meghoznunk, ami később majd csak nehezen megváltoztatható, ráadásul jelentős hatással lehet arra, mennyire érezzük jól magunkat leendő otthonunkban. Például egy konyha tervezésénél figyelembe kell venni az ott élők főzési szokásait, és a konyhát a megfelelő technológiai sorrendet követve, ergonomikusan kell összeállítani, hogy minden kéznél legyen és öröm legyen a főzés.

Akkor is segítségünkre lehet egy lakberendező, ha sok minden tetszik, de nem igazán tudjuk, hogyan kombináljuk össze az egyes elemeket, úgy, hogy összhangban legyen az egész.

Van, amikor pedig éppen azért jó egy lakberendezővel összedolgozni, mert egyedi ötletei vannak, amire a megbízó nem is gondolt volna, avagy javasolhat, tervezhet színvilágban, stílusban, berendezésben merészebb megoldásokat, amibe a megbízó magától nem ment volna bele, holott pont ezzel válik az otthona egyedivé.

Egy lakberendező segíthet ötvözni az aktuális trendeket a kortalan klasszikusokkal, figyelembe véve a megbízó stílusát, igényeit, hogy a megtervezett otthonunk hosszú távon örömöt szerezzen, ahová jó hazamenni.

A beszerzés jelenti a tervezés legnagyobb részét, a megfelelő anyagok, tárgyak kiválasztása, az alternatív beszerzési lehetőség keresése, a legjobb opciók kiválasztása, elkészítése időigényes része a lakberendezői munkának, amivel ugyanakkor a szakember rengeteg időt és pénzt takarít meg a megbízó számára.

Előnye az is, hogy egy lakberendező a napi munkája révén folyamatosan kapcsolatban áll szaküzletekkel, kereskedésekkel, ismeri az aktuális kínálatot. Ezek az üzletek, kereskedések nem csak szakmailag segítik és támogatják a munkáját. Hosszabb távú együttműködés esetén a lakberendező kedvezményeket, avagy kedvező lehetőségeket is ki tud alkudni megbízója számára.

Fontos az is, hogy kiépített a kapcsolatrendszere, ezért hatalmas segítséget jelent (ha nincs saját burkolód, gipszkartonosod, villanyszerelőd, festőd, asztalosod stb.), tud jó szakembert ajánlani, egyeztet a szakemberekkel, kikéri az árajánlatot. Ez esetben nem kérdés, hogy az említett szakemberek megbízhatóak-e, és a lakberendezők általában kedvezőbb határidőben tudnak velük megegyezni.
Inkább hamarabb, mint későn

Felmerülhet a kérdés, mikor keressük fel a lakberendezőt, az építkezés vagy a felújítás melyik fázisában. Sosincs túl korán, sőt, az a jó, ha már az építészeti tervek készítésekor bevonjuk a lakberendezőt, ugyanis rengeteg döntésben segíthet a tényleges használati szempontok figyelembevétele.

Lakberendezővel terveztetni otthonunkat pluszköltséggel jár, ami végső soron azonban egy hosszú távú, megtérülő befektetés. Egyrészt a fent említett szakmai tudás és kapcsolatrendszer, a legjobb beszerzési opciók kiválasztása (stb.) által, másrészt azért, mert nemcsak széppé varázsolja az otthont, hanem olyan környezetet tervez és alakít ki a megrendelő számára, amelyben az életstílusa, a napi rutinja már tudatosan kialakított, amelyben az ízlés, a praktikum, a trendek és a minőség együttesen szolgálja majd a tulajdonost hosszú éveken át.

Kíváncsi voltam az ügyfeleim személyes tapasztalatára a témával kapcsolatban, ezért megkérdeztem néhányukat, ők hogy látják, miért érdemes lakberendezőhöz fordulni, nekik ez mit hozott?

„Szerintem azért érdemes szakemberhez fordulni a szobák berendezésekor, mert a szakmai tudás olyan technikai, funkcionális és esztétikai lehetőségeket vet fel a bútorok kapcsán, ami egy átlagos embernek nem jut eszébe. A lakberendező tud professzionálisan kommunikálni a kivitelezőkkel, így leveszi ezt a terhet a kliens válláról. Ismeri a bútorüzletek kínálatát, céltudatosan irányíthatja a megrendelőt a megfelelő kanapék, székek, asztalok, fotelek kiválasztásakor.” Bíró Huszár Ágnes
„Régebben úgy gondoltam, teljesen felesleges lakberendezőhöz fordulni, hiszen a bútorokat mindenki össze tudja válogatni a maga ízlése szerint, aztán a barátokkal, rokonokkal majd kedve szerint tologatja a lakásban. Hatalmasat tévedtem. A jó lakberendező teljesen más szemmel nézi a beépíthető teret: egyrészt rendelkezik egy különleges látásmóddal, amelynek köszönhetően a legkisebb sarkot, minden egyes négyzetcentimétert kreatívan ki tud használni, másrészt a tapasztalata révén olyan megoldások is a kisujjában lehetnek, amik nekünk eszünkbe sem jutnak. A tervezést megelőző konzultációnak köszönhetően teljesen alkalmazkodik a megrendelő stílusához, ízlésvilágához, az egyedi tervezésnek köszönhetően pedig gyakorlatilag semennyit nem kell engednünk abból, amit megálmodtunk magunknak – szemben például egy bútorüzlettel, ahol talán meg sem találjuk a számunkra legmegfelelőbb darabot, így rögtön kompromisszumot kell kötni.” Bíró Szabolcs
„Az a véleményem, hogy ugyanazért érdemes lakberendezőhöz fordulni, mint orvoshoz, kertészhez vagy villanyszerelőhöz. Ő is egy szakember, aki tisztában van minden részlet fontosságával, és ezekre oda is figyel, korszerű megoldásokat tud ajánlani. Nemcsak a dizájn kiválasztásában segít, hanem a technikai problémákat is megoldja. Mivel már kiépített kapcsolatrendszere van, nagyon sok időt takarít meg. Nem kell bútort, lámpát... keresni, ezt mind megoldja. Ha szükséges, elkészítteti a legegyedibb, és főleg méretre szabott darabokat is. A végeredmény egy egészet alkot, nem kell apránként összevásárolni az egyes kiegészítőket, amelyek azután úgysem passzolnak majd. Aki teheti, hogy egyszerre finalizálja otthona belső terét, annak kifejezetten ajánlom, hogy forduljon lakberendezőhöz. A jó szakember mindig figyel arra, hogy mik az elvárásaink. Tehát nem egy saját stílussal dolgozik, hanem velünk, a megrendelőkkel közösen hoz létre egy olyan otthont, amilyent elképzeltünk, csak mi nem tudtuk volna létrehozni.” Bugár György

Megjelent a Magyar7 2023/7. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.