2023. február 15., 17:17

Jól habzó magyarellenesség, generációkon átívelő traumák és eketalpbetegség – megjelent a Magyar7 legújabb száma

Már kapható a Magyar7 hetilap legújabb, idei hetedik száma. Mutatjuk, miért érdemes megvásárolni a felvidéki magyarság egyetlen közéleti hetilapját.

Magyar7
Fotó: Magyar7

Ül a szír ember a romhalmazon. Körülötte por, törmelék, pusztulás, Rázza a sírás. A férfikönnyek amúgy is megindítóak, hiszen férfiemberben ritkán fakad el a jóság, annak már nagy okának kell lenni - írja e heti vezércikkében Kövesdi Károly, lapunk főmunkatársa, a Törökországot és Szíriát sújtó földrengés kapcsán, arra is keresve a választ, hogy embargóra hivatkozva miért tesz különbséget a Nyugat embere, ha a segítségnyújtásról van szó. A megindító írás lapunk 7. oldalán olvasható.

Magyar7
Fotó:  Magyar7

Jól hangzó magyarellenesség és ginbe fojtott munkahelyi stressz, csak két címszó Kolek Zsolt e heti publicisztikájából, melyben Rastislav Káčer külügyminiszter magyarellenes uszító szavait, azok utóéletét, és a magyar kártya természetrajzát veszi górcső alá, felhívva a figyelmet arra is, hogy milyen veszélyeket rejt magában, ha engedjük, hogy a magyargyűlölet bennünket is megosszon. Egy pontos látlelet arról, hol tart a felvidéki magyar politika 2023 kora tavaszán. Külpolitikai írásunk témája is a török és szír természeti katasztrófa, Hajtman Gábor tollából.

Nagyon tehetséges nemzet a magyar, mégsem tud kiteljesedni! Ezt a mondatot Kassai Lajos, a modern kori lovasíjászat megteremtője nyilatkozta lapunknak.

A remekbe szabott beszélgetésben Pomichal Krisztián kérdéseivel arra is keresi a választ, ha valóban beteg a magyar néplélek, mi lehet a gyógyír, hogyan lehetne átjárhatóvá tenni a kettészakadt társadalmat, van-e esély a párbeszédre a modernitás és a hagyomány követői között.

Magyar7
Fotó:  Magyar7

Vasárnapi alibizmus - fogalmaz gazdasági rovatunkban Rajkovics Péter az egyelőre elnapolt vasárnapi boltzárról, rámutatva arra is, naivitás volna azt képzelni, hogy ez a kérdés majd az egyszerű munkás érdekei mentén dől el.

Egy fontos írás, a tisztánlátás jegyében: Kövesdi Károly Fókusz című rovatunkban Duray Miklós munkásságát védi meg, mivel a liberális térfélen a decemberben elhunyt Durayt megosztóként próbálják beállítani, kisebbítve valódi érdemeit, elferdítve a tényleges történelmi szerepét.

A magyar akarat és erő október 29-e fényében - Somogyi Szilárd folytatja múlt heti írását, melynek a célja, hogy tisztán lássunk, miért nem történik előrelépés a táblatörvény ügyében, miért nem jelentek még meg a magyar közúti táblák. Mint kiderült, Andrej Doležal közlekedési miniszternek nem lenne ellenére, de akkor min múlik? Részletek a lap Háttér rovatában.

Magyar7
Fotó:  Magyar7

Őstermelőnek lenni nem is olyan egyszerű – állapítja meg írásában Kocur László, aki folytatja korábban megkezdett sorozatát a háztáji termelés nehézségeiről, ezúttal az állattenyésztés lehetőségeit elemzi.

Brutális dráma egy lebombázott színházban címmel ír Bárány János a Woyzeck komáromi bemutatójáról, megállapítva, hogy könyörtelen, de mégis költői előadást láthat a közönség.

Farkas Edit tudósról, az első magyar nőről az Antarktiszon szól a Leporolt históriákban Lacza Tihamér, a múltunk rovatban Baucsek Csaba történész a nagy háború idején a hátország történéseiről ír, a füleki ferencesek feljegyzései alapján.

A héten van a házasság hete, Tájaink rovatunkban A család a legerősebb kötelék című írásában Dunajszky Éva azt kutatja, mennyit veszített, veszített-e a házasság a jelentőségéből. Nagymácsédon hamarosan lebontják a Kuciak-házat, a kettős gyilkosság színhelyén a Szólásszabadság emlékműve készül, részletek Szomolai Andreától. Bokor Klára azt adja hírül, hogy a magyar Országházban lelt végleges otthonra Smidt Róbert szőgyéni fafaragó és szobrászművész Himnusz című faragott táblaképe.

A Csemadok-életműdíjam a kolozsnémai embereké is - mondja kitüntetése alkalmából Szalay Rozália polgármester, aki a kulturális szervezetet is vezeti. Áldásos munkájától Nagy Miskó Ildikó ír. Agócs Szvorák Emesének Varga Norbert néprajzkutató mesél gyűjtéseiről, tekintve, hogy munkájának gyümölcse hamarosan nyomtatásban is megjelenik.

Virsinszky Tamás a gömörrákosi templom helyreállított mennyezetéről, Fábián Gergely a csetneki templomtorony titkairól ír. Lacza Gergely a dunaszerdahelyi idősek otthonának vezetőjét, Pongrácz Kálmánt kérdezi az intézmény működéséről, Kaszmán Zoltán annak járt utána, mikor döntenek a zselízi kis vízerőmű ügyében, Molnár Gabriella pedig egy példaértékű gazdaságba, a Bodrogközi Hús sertésfarmjára látogatott el.

Kávézó rovatunkban egy új rovatot indítunk a lakberendezésről, Bazsó Krisztina lakberendező mutatja majd be a legújabb trendeket. Első írásában azt foglalja össze, miért érdemes szakemberhez fordulni.

Magyar7
Fotó:  Magyar7

Kolléganőnk Bokor Klára folytatja rendkívül népszerű útisorozatát Irakról, ezúttal a lebombázott Moszulba visz el bennünket, ahol öt évvel a háború után is csak a pusztulást látni. Töltött csirkemell és túrófánk az e heti menü, Vass Laura konyhájából, Vas Gyulával pedig a Nissan Qashqai E-Powert, az elektromos hajtás új generációját próbálhatjuk ki. Gazdag Dániel válogatott focista, aki a Honvédból igazolt a tengerentúlra, elégedett, azt is mondhatnánk, sikertörténet az övé. Hogy miben is rejlik a sikere, ezt ő mesélte el Ondík Gábornak. Rajkovics György pedig esélyeket latolgat, Megvédi a címét a Real Madrid a Bl-ben? című írásában.

Magyar7
Fotó:  Magyar7

Lapunk hátoldalán ezúttal a komáromi Jókai-szobor történetéről olvashatnak.

Tartalmas, színes, változatos a Magyar7 e heti száma is, mely ezúttal az Előretolt Helyőrség irodalmi melléklettel kiegészülve jelent meg. Ha még nem rendelték, tegyék meg, addig is keressék lapunkat a standokon, az élelmiszer boltokban és a postákon, valamint a Slovnaft töltőállomásokon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.