2023. június 11., 19:14

Otthonunk színei (III.) – Semlegesek, de nem unalmasak

A semleges színek tökéletes és csendes háttérszínek. Szinte visszahúzódnak a szobák és terek hátterébe, még akkor is, ha falakon vagy nagyobb bútorokon jelennek meg. Egyensúlyt és nyugalmat teremtenek a térben, felemelik és kiegészítik a többi színt. Helyet biztosítanak számukra, nem versenyeznek velük, nem „harcolnak” a térért.

Fehér konyha

A semleges színek olyan jól beleolvadnak a háttérbe, hogy talán nem is figyelünk rájuk. Ezért kiválóan kiemelik a textúrákat, formákat, lehetővé teszik a kiváló minőségű bútorok vonalainak és a szoba építészetének életre keltését és észlelését. A megfelelően megválasztott semleges színek tehát erőteljes hatásokat is képesek létrehozni a belsőépítészetben, a tervezésben, a festésben és a dekorációban.

Kifinomult megjelenés

A semleges színek klasszikus választásnak minősülnek a belsőépítészetben. Elegánsak és visszafogottak. Lehetnek éppen nem divatosak vagy divatosak, kiállják az idő próbáját, valójában nem mennek ki a divatból soha. Tökéletes választás azok számára, akik időtlen, kifinomult megjelenést szeretnének otthonukban.

Ezeket a színeket bárhol használhatjuk a térben, de fontos hogy kiegészítsük őket néhány erőteljes színnel, máskülönben a dizájn unalmasnak tűnhet.

Az időtállóság és a tartósság szempontjából előnyösebb, ha az alap a semleges, és a divatos, élénkebb színeket azoknál a dolgoknál használjuk, amelyeket könnyebben lecserélhetünk.

A semleges színek kétféleképpen használhatók: alapját képezhetik egy színtémának, ilyen például a fehér-kék, vagy könnyíthetnek a dizájnon azáltal, hogy kiegyensúlyozzák és finomabbá teszik, példa erre az arany és a szürke kombinációja.

A semleges színek

A fehér az egyik legnépszerűbb és legerősebb szín a belsőépítészetben. Jól kombinálható sok színnel és árnyalattal, szinte mindenhez passzol. A megfelelő mennyiségű fehér használata tisztaságot, ártatlanságot és tökéletességet tükrözhet. A fehéret nyugtatónak és békésnek tartják, mert könnyű a szemnek. Segíthet abban, hogy a tér nyitottabbnak tűnjön, nagyobbá, világosabbá, szellősebbé és tisztábbá teszi a teret.

Ha azonban túl sokáig túl sok fehérrel vesszük körül magunkat, zavaró lehet, mert hiányzik belőle a kreativitás és az izgalom.

A ház bármely szobájában használhatunk fehéret, különösen olyan egyszerű területeken, mint a fürdőszoba. Bárhol is használjuk, ügyeljünk arra, hogy ne csak fehéret használjunk, hanem kombináljuk más színekkel. A fehér szín segítségével kiemelhetjük otthonunk egyes jellemzőit, például azokat, amelyekre fel szeretnénk hívni a figyelmet. Ha van egy izgalmas műalkotásunk, amelyet másoknak is meg szeretnénk mutatni, tegyük fehér felületre.

semleges szín

A fekete a védelem, a hatalom, az elegancia és a kifinomultság szimbóluma. A belsőépítészetben a fekete modern, merész és stílusos szín. Ha azonban túl sok van belőle, komornak is tűnhet. Míg a fehér nagy mennyiségben használható bármely szobában, a feketét takarékosabban kell használni. Kiemelkedik, és könnyen elnyomja a színeket, így a szoba hangulata sötétebb lehet a tervezettnél. Ahelyett tehát, hogy színként használnánk a falakon, a feketét a bútorok esetében alkalmazzuk, hogy kiemelje a szoba többi dekorációját. Más sötét színek elvesznek a fekete társaságában, ezért a legjobb, ha a feketét világosabb vagy élénkebb színekkel kontrasztozzuk. A fehér, a piros, a zöld, a sárga és a rózsaszín mind megfontolandó színek a fekete mellett.

A fehérhez hasonlóan a szürke is egy semleges szín, amely szinte mindenhez illik. Szimbolizálhatja a kompromisszumot, az ellenőrzést, a semlegességet és a gyakorlatiasságot.

Bár könnyen megtervezhető szín, a túl sok szürke unalmasnak vagy nyomasztónak tűnhet. Hacsak nem párosul izgalmas színekkel. A szürke az egyszerű szobákhoz illik, például hálószobához vagy fürdőszobához, mert nem vált ki sok erős érzelmet. A szürke olyan helyiségben működik a legjobban, ahol sok természetes fény van, így barátságosabb, és nagyon jól kombinálható például a fehérrel és a barnával. Ezek a kombinációk megnyugtathatják a szobát. Ha azonban izgalmasabbá szeretnénk tenni a teret, használjunk élénk színeket, sárgát, zöldet, rózsaszínt, lilát vagy kéket.

Fehér konyha

A barna a megbízhatóság, a stabilitás, az őszinteség és a kényelem szimbóluma. A belsőépítészetben a barna nyugodttá és rusztikussá teszi a teret. Meleg, elegáns és modern, de a túl sok barna miatt a szobából hiányozhat a kreativitás és az öröm.

Kerüljük a barna használatát azokban a helyiségekben, amelyekben produktívak szeretnénk lenni, hacsak nem energizáló színekkel használjuk.

Jól működik a természetmintákban, ezért érdemes barna bútorokat választani egy olyan szobába, amelyben sok növény van. Pihentető kivitelben a barna leggyakrabban fehér és más barna árnyalatokkal párosul, ha azonban izgalmasabb szobát akarunk, a barnát kombináljuk élénk zölddel, sárgával, rózsaszínnel vagy pirossal.

Megjelent a Magyar7 hetilap 23. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.