2023. március 19., 11:34

A személyre szabott otthon „titka”

Még mindig elég gyakori, hogy akkor hívják a lakberendezőt, amikor már kész a ház. Így aztán csak komoly kompromisszumok árán lehet berendezni, távol az ideálistól, alkalmazkodva a meglévő méretekhez, adottságokhoz, és nincs lehetőség a módosításra, vagy ha igen, további költségekkel kell számolni.

lakberendezés
Szakemberek közös munkája
Fotó: Archív felvétel

Ha van ideális időpont a belsőépítész, illetve lakberendező bevonására egy-egy lakás vagy ház kialakításába, akkor az az építészeti tervrajzok kidolgozásakor van. A két tervező közös munkájának eredményeként valóban személyre szabott otthon alakítható ki. Természetesen van olyan építész, aki belsőépítész szemmel is nézi és tervezi a házat, és egyedül is képes követni az építtető igényeit, aki végül kívül és belül is az igényeinek megfelelő otthonba költözhet be.

De még akkor is, ha vannak átfedések a két szakma között, alapvetően más-más szemlélettel tervez egy építész és egy belsőépítész, illetve lakberendező.

Ha van rá lehetőség, akkor igazán szerencsés, ha a két szakember egymást kiegészítve dolgozik, hogy a megbízójuk maximális elégedettséggel vehesse birtokába leendő otthonát.

A szobák tájolása

A szempontok közül elsőként említeném a ház tájolását, amire vonatkozóan nincs általános szabály. Ami meghatározza, az a telek fekvése, és hogy ki mit szeret, de bizonyos tényezőket érdemes figyelembe venni. A tájolásnak elsősorban a kilátás és a természetes fény mennyisége, illetve a napsütés szempontjából van jelentősége. Ez utóbbi a legfontosabb szempont, amennyiben a kilátás nem meghatározó a leendő lakók számára.

Nagyon sok háznál a közös helyiségeket – nappali, konyha, étkező – a napos, világos terekben helyezik el, hogy sok természetes fényt kapjanak.

Ez déli tájolás esetén valósítható meg leginkább, ám mint mindennek, ennek is van előnye és hátránya is. Az előnyei között említhető a világosság és a meleg – ami főleg a téli időszakban kedvező –, nyáron azonban pont ez a hátránya, hiszen a nap rendkívüli módon felmelegítheti ezeket a helyiségeket, tehát árnyékolásról vagy hűtésről kell gondoskodni.

A kiszolgáló helyiségeket (mosókonyha, kazán), a vendégszobát, illetve a hálószobákat gyakran tervezik az északi vagy a keleti oldalra, ahol a direkt napfény nem játszik fontos szerepet. A keleti tájolású hálószoba a korán kelőknek felel meg, az éjszakai baglyoknak kevésbé, így tehát a leendő lakók életritmusát is érdemes kikutatni.

Sokan a nyugati tájolást szeretik, mivel ez esetben a délutáni, lemenő nap természetes fényt ad, de már nem melegít olyan erősen.

Ez télen, amikor a napsütéses órák száma amúgy is lényegesen kevesebb, nagyon kellemes, a hangulaton és a komfortérzeten is sokat javít.

Egy jó tervező segítségével érdemes végiggondolni a funkciókat, így sok üvegfelülettel és ügyes árnyékolással nagyon jó és izgalmas otthont lehet kialakítani.

Milyenek legyenek a nyílászárók?

Az otthontervezésben rendkívül fontos szerepe van a nyílászáróknak és a térelválasztó falaknak, de egy kész ház esetében ezek már adottak, nem lehet rajtuk változtatni. A nyílászáróktól függ a természetes fény mennyisége, a helyiség belső elrendezése, a bútorzat lehetséges elhelyezése. Ha a háztervek készítésébe bevonunk egy belsőépítészt vagy egy lakberendezőt, az ő tervei alapján kerülnek a végleges helyükre a nyílászárók, illetve az egyes helyiségek kialakítása is a tervei szerint valósul meg.

Ha a különféle szakágak is kellő figyelmet kapnak már a tervezés korai fázisában (az elektromos hálózat, a gépészeti megoldások), így a későbbiekben nem okozhat majd gondot például a konnektorok vagy a vezetékek elhelyezése.

A villany- és gépészeti munkák egyébként is az építkezés korai fázisában valósulnak meg, miután úgymond tető alá kerül a ház. Ehhez pontosan kell tudni a ház valós berendezését, a konyhánál például már késznek kell lennie a bútortervnek, de ugyanez érvényes a fürdőszobára, hogy megfelelő helyre kerüljenek a konnektorok és a vezetékek.

Fontos tudni, hova milyen világítást szeretnénk, hogy elegendő legyen a fény mennyisége a napszaknak, a szoba rendeltetésének, illetve a tulajdonos igényeinek megfelelően. Ezzel elkerülhetők a pluszköltséggel és munkával járó átalakítások, de előfordulhat az is, hogy a későbbiek folyamán már nem valósítható meg egy-egy elképzelés. Ezért fontos előre, szakemberek bevonásával alaposan átgondolni a ház világításának a kialakítását is.

A tapasztalat szerit ugyanis a kreatív szakemberek összehangolt munkája mindig erősíti egymást, éppen a különböző nézőpontok miatt, és a végeredmény is sokkal harmonikusabb lesz.

A közös munka által a költségek is könnyebben tervezhetők, illetve kézben tarthatók, nem kell tartani váratlan és anyagilag megterhelő változásoktól.

Mi a különbség a lakberendező és a belsőépítész között?

Hivatalos megfogalmazás szerint a lakberendező a már meglévő terek dekorálásával, kialakításával foglalkozik, ezzel szemben a belsőépítész átszabja a teret, falakat bont, vagy új funkciót ad egy-egy helyiségnek. Nálunk Európában, a kisebb piacokon a két szakma teljesen összemosódik. Gyakran egy nagy lakásátalakítás falmozgatással, új burkolatokkal, gipszkartonos munkákkal, vagy gépészeti- és elektromos hálózati átalakítással együtt valósul meg.

Szinte kivétel nélkül minden átalakítás során a teljes lakás vagy ház megújul; tehát valóban kialakul egy új színvilág, új design új bútorokkal és lakástextilekkel, így megtörténik a lakberendezési átalakulás is, de ez nem független a belsőépítészeti átalakításoktól.

Az igényes lakberendező-képzésben a hallgatókat felkészítik mindezekre a feladatokra is.

Ha tehát eldőlt, hogy új házat építünk, akkor mindenkit csak biztatni tudok, hogy ne habozzon felkeresni az építész tervezővel egy időben belsőépítészt vagy lakberendezőt is. Egymással, és a megbízóval folyamatosan konzultálva alakítják ki a végleges belső tereket, így lesz az otthon személyre szabott és kompromisszumok nélküli.

Megjelent a Magyar7 hetilap 11. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.