2023. május 14., 16:30

Otthonunk színei (II.): Hideg és meleg színek az otthonunkban

Milyen színeket válasszunk otthonunkba? A válasz tájegységenként, az adott régió éghajlatától függően eltérhet. Ott, ahol az év nagy részében meleg van, inkább a hideg színeket kívánja a szem, hogy ezzel is csökkentsük hőérzetünket. Egy átlagosan hidegebb környezetben pedig a meleg színek segítik elérni az otthonosság érzetét.

lakberendezés
Hideg szín a hálóban
Fotó: Pixabay

Általánosságban elmondható, hogy a meleg színek nagyszerűek ahhoz, hogy az otthonosság és a kényelem érzetét keltsék a szobában, a hűvös színek viszont megnyugtatnak. Az élénk, merész színek az aktivitás vagy a kreativitás ösztönzésére szolgálnak, a pasztell tónusok tökéletesek olyan helyiségekben, amelyeknek megnyugtatónak vagy derűsnek kell lenniük.

A meleg színek csoportját főként a sárga és a vörös, illetve az ezekből kikeverhető árnyalatok alkotják. A sárgás, narancsos, vöröses árnyalatok perifériáján ide sorolható a sárgászöld és a vöröseslila is. A hideg színek kiinduló színe a kék és a vele kevert árnyalatok. A színkörön ez a tartomány a lilás és a zöldes árnyalatok között helyezkedik el.
Meleg színek: otthonosság

Minden otthonban megjelennek a meleg színek, elég, ha fa vagy fahatású burkolatot, bútort választunk. Az élénkebb meleg színek vidám hangulatba hozhatnak és cselekvésre sarkallnak, így jól használhatók olyan helyiségekben, ahol az aktivitás a cél. A halványabb árnyalatok a kedélyünk javítása mellett nyugtató hatással is lehetnek ránk. A meleg színek nagyszerűek ott, ahol az emberek összegyűlnek, ahol sok az energia, de túl zavaró lehet egy hálószobában vagy fürdőszobában, mert megnehezítik a pihenést.

A piros energiát, cselekvést, erőt és szenvedélyt jelent. Ez a vágy és a szeretet színe is. Elsöprő lehet, mint a szoba fő színe, de nagyszerű hangsúlyokat adhat egyes mintákhoz.

Ha a vöröset más színekkel párosítjuk, a legjobb, ha semleges színeket, például barnát és fehéret használunk a tónus csökkentése érdekében. Ha a piros kontrasztját szeretnénk, használhatunk zöldet, amely a kiegészítő színe. A földes, vagy a természetben előforduló árnyalatok, például a barna, a mustár, a bézs, a homok stb. mindig vörös árnyalatúak. Ezek is meleg színek, mint maga a vörös, és barátságos légkört teremthetnek, tele kényelemmel és pozitivitással.

A piroshoz hasonlóan a narancssárga is élénk szín, a lelkesedés, az optimizmus, az érzelmek és a fiatalság szimbóluma. Nagyszerű szín egy művészeti szobába, irodába vagy játszószobába, mert kreativitásra ösztönöz. Mivel a narancssárga nagyon élénk, semleges színekkel, a barnával és a fehérrel kombináljuk.

A sárga a napfény, a boldogság és a pozitivitás színe. Életre kelti az egész teret, a játékosság és az öröm légkörét teremti meg. A sárga használata nagyszerű ötlet, hogy a tér nagyobbnak és világosabbnak tűnjön. A többi meleg színhez hasonlóan a sárgát is kis adagokban érdemes használni a szobatervezésben.

A sárga jól illik a sötétebb színekhez, például szürkéhez, a barnához vagy a tengerészkékhez. A fehér tompíthatja ezt az élénk árnyalatot.

hideg meleg
Fotó:  Pixabay
Hideg színek: nyugalom

Hideg színeket használhatunk a napos szobákban, mert a sok fény, ami beáramlik a szobába, megakadályozza, hogy a hideg árnyalatok komorrá tegyék a helyiséget. Abban az esetben is ideálisak, ha például déli tájolású a nappalink, ahol főleg a melegebb hónapokban szükség lehet a hidegebb érzet illúziójára. A hideg színek megnyugtatnak, remekül alkalmazhatók a hálószobában, a konyhában és a vizes helyiségekben pedig a tisztaság érzetét keltik.

A zöld az elmúlt évek legnépszerűbb lakberendezési színe, s egyben az egyik legsokoldalúbb, a legtöbb árnyalattal rendelkező szín.

Összességében a zöld a növekedés, a harmónia, az egészség és a biztonság színe. Szinte minden helyiségben használható, attól függően, hogy milyen színekkel kombináljuk. A sötétebb zöld megnyugtató, ezért jó a hálószobában és fürdőszobában, az élénkebb zöldekkel díszíthetünk. Egynél több zöld árnyalat használata a lakberendezésben azt a hatást kelti mintha a szoba egy lenne a természettel. A semleges színek, például a barna, a fekete, a szürke és a fehér, szintén jól mutatnak a zölddel, miközben megőrzik a természetesség érzését. A színkörön a zöldhöz közeli színek, például a kék és a sárga, játékos energiát adhatnak a dizájnnak.

A kék a belsőépítészet legnyugtatóbb színe. A biztonság, a bizalom, a hűség és a felelősség szimbóluma. Ha otthon inkább pihenni szeretnénk, a kék szín a legtöbb szobában jól „működhet”. Gyakran használják fürdőszobában és hálóban, leginkább a fehérrel párosítva, mert békés kontrasztot mutat. Néhány további szín, amely jól illik a kékhez: barna, szürke, sárga, zöld és lila.

A lila egyedülálló, elegáns szín. A királyságot, a rejtélyt, a spiritualitást és a képzeletet szimbolizálja. Aki lila színt használ a belsőépítészetben, valami egyedit keres. A lila árnyalatai olyan kreatív terekhez illenek a legjobban, mint a gyerekszoba, a gardrób, a művészeti stúdiók. A lila világosabb árnyalatai, mint például a mályva és a levendula ideálisak a pihenő terekbe, a sötétebb árnyalatai viszont az előkelőség érzetét keltik.

Mivel ez az elegancia és a luxus színe, a lila színt gyakran használják a nappali, a recepciók, az előcsarnokok és az étkezők díszítésére, ahol a vendégek több időt töltenek. Szinte minden szobában használhatunk némi lilát, mert különleges érzetet kölcsönöz. Ha a lila világos színekkel, például fehérrel, rózsaszínnel és türkizkékkel vagy „kékeskékkel” párosul, szeszélyes lesz a szoba. Ha sötét színekkel, például szürkével, kékkel vagy pirossal kombináljuk, az érettség érzetét kelti. Ha némi kontrasztot szeretnénk, használhatunk aranyat.

A rózsaszínt gyakran nőies színnek tekintik, de sokoldalúbb ennél. Az együttérzés, a szeretet és a játékosság szimbóluma is.

Az édességgel, romantikával, kényelemmel és tisztasággal kapcsolatos érzelmeket vált ki, de az otthonokban nem túl gyakori. Ha a rózsaszín mellett döntünk, a pasztell árnyalatokat használjuk főleg a játszószobában, a napozóban vagy művészeti stúdióban, mert jól illik a szórakozáshoz és a kreativitáshoz. A tematikus gyerekszobák néha rózsaszínűek, de a rózsaszín nem ideális hálószobaszín az energiája miatt. Néhány rózsaszínnel párosítható szín a fehér, a bézs, a barna, a zöld és a kék.

Minden viszonyítás kérdése. A gyakorlat azt mutatja, hogy egy adott szín lehet hideg és meleg is, attól függően milyen másik árnyalathoz párosítjuk. A meleg színeket is tudjuk hidegebbnek érzékelni, ha fehér színt adunk hozzá, ahogyan két kék árnyalat közül is tudunk melegebb árnyalatot választani, attól függően milyen a színmélység és mennyire színtiszta a kék.

Megjelent a Magyar7 2023/19. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.