2023. május 11., 10:46

Heger el, Ódor jön, mi meg már öt éve a helyünkön vagyunk – megjelent a MAGYAR7 19. száma

Lapunk főszerkesztője, Molnár Judit vezércikkében visszaemlékezik az öt évvel ezelőtti indulásra, amikor is sokan őrültségnek tartották a mai világban lapot alapítani. „Mi meg makacsul hittünk benne, és hisszük máig is, hogy ebben a felhígult médiavilágban a nyomtatott sajtó a legfontosabb értékhordozó. Itt a szavaknak még súlya van, a szakmának meg becsülete. Mert bizony az internet világa azzal, hogy mindenkire vet egy kis fényt – értéktől és érdemtől függetlenül – éppen ezt rabolta el tőlünk, a szavak súlyát, és az újságírószakma becsületét… S ugyan időközben minden megváltozott, mi továbbra is kitartunk.”

magyar7 19
Fotó: ma7

Heger el, Ódor jön, vagyis összedőlt, aminek össze kellett, írja Közélet rovatunkban Kocur László. Felsorolja az elmúlt napok történéseit, amelyek végül a szakértői kormányig vezettek. Amely kinevezését egyébként a köztársasági elnök régóta lebegtette, az elmúlt héten azonban betelt nála is a pohár(?), és már úgy jött vissza Londonból, a királykoronázásról, hogy megüzente: kész a névsor, és meg is nevezte a szakértői kormány miniszterelnökét, Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank kormányzóhelyettese személyében.

magyar7
Fotó:  ma7

Miért kapnak ekkora publicitást a gender-ügyek? Miért került a téma a politika asztalára? Kordivat vagy társadalmi elvárás az LMBTQ-propaganda?

A Ma7 közéleti szorítójában, a Ringben Szapu Marianna filozófus és Farkas Zsolt katolikus plébános folytattak helyenként éles vitát, amelynek szerkesztett változata olvasható legfrissebb számunkban Mérlegen a gender-ügyek: Szapu Marianna és Farkas Zsolt vitája címmel.

magyar7
Fotó:  ma7

A tervezett őszi határidő helyett már májusban utalják a szülői bónusz teljes idei összegét, olvasható a Piac rovatunkban. Arról már korábban írt Rajkovics Péter, hogy a kifizetés márciusban elkezdődött, de most vált biztossá, hogy májusig 850 ezer nyugdíjasnak összesen 260 millió eurót fizet ki az állam. Sőt, a múlt héttől már azt is tudjuk, hogy 240 ezer öregségi nyugdíjas nem jogosult rá, 60 ezer esetet pedig még egyénileg kell elbírálni.

magyar7
Fotó:  ma7

Békaemberek vakondbőrben a címe Pomichal Krisztián írásának, amely a múlt heti Kreml elleni dróntámadással foglalkozik. Érdekes, bár keveset emlegetett tény, írja szerzőnk, hogy az orosz hírügynökségek csak 12 órával később, helyi idő szerint délután kettő körül számoltak be a történtekről, akkor már egyértelműen Kreml elleni támadást emlegetve, sőt, alig néhány órára rá a hivatalos orosz narratíva már Putyin elleni merényletkísérletről beszélt…

Lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly A világ Joe bácsi szerint című háromrészes sorozatának első részében bemutatja, ki is az a Joe bácsi.

„Nem azonos azzal az árnyékkapkodó öregemberrel, akinek már az is gondot jelent, hogy balra vagy jobbra távozzék a szónoki pulpitusról, miközben valami fatális elrendelés folytán őt tolták fel a világ (egyelőre) legfejlettebb birodalmának elnöki székébe. És a legújabb hírek szerint jövőre, 81 évesen, ismét szeretne elnök lenni.”

magyar7
Fotó:  ma7

A nőket érintő aktuális problémákkal, helyzetük javításával és esélyeik növelésével rendszeresen foglalkozik az Európai Néppárt Nőszervezete, az EPP Women is. Legutóbb, május 5-én és 6-án Münchenben, a CSU székházában tartotta idei tavaszi akadémiáját a „Beruházás az emberi tőkébe – Hogyan támogathatják a nők Európa gazdasági potenciálját?” címmel, amelyen Bíró Rozália, az EPP Women elnöke mellett Gergely Papp Adrianna, a Szövetség Nőtagozatának elnöke is részt vett, írja Dunajszky Éva.

Amikor 2023 januárjában képviselők egy csoportja benyújtotta a pozsonyi parlamentnek a Duna Menti Nemzeti Park létrehozásáról szóló törvény tervezetét, a bennfentes szakértőkön kívül alig tudta valaki, hogy egy több mint negyven éve megfogalmazódott elképzelés juthat el a megvalósulás kapujáig. A nyilvánosságra került törvényalkotói szándék eddig azonban szinte csak negatív reakciókat váltott ki, mert érdekeket sért és nem tájékoztatták az éritetteket. Somogyi Szilárd: A rosszul előkészített jó ötlet.

Erdős Renée különös világa a címe a Leporolt históriák legújabb fejezetének. A Nagykeszihez tartozó Érseklélen született írónő volt az első, aki írásaiból tartotta el magát, olvasható Lacza Tihamér cikkében.

Együtt örültünk az argentinokkal Buenos Airesben, írja Pék László, aki akkor volt az argentin fővárosban, annak is a főszékesegyházában, amikor Rómában felszállt a füst, hogy tudassa a világgal: az olasz származású argentin Jorge Mario Bergogliót, a Buenos Aires-i főegyházmegye érsekét választotta meg  a katolikus egyház 266. pápájának, a tisztségéről lemondott Benedek pápa utódaként. 

tájaink
Fotó:  ma7

2022. október 29-én zajlottak a helyhatósági választások. Azóta csaknem kétszáz nap telt el. A Lévai járásban is akadt néhány olyan lelkes fiatal, aki ugyan településvezetői tapasztalatok nélkül állt rajthoz, mégis bizalmat szavaztak neki. A rátermettségüket bizonyító három polgármestert, Zachar Pált (Ipolyság), Tenczel Jánost (Ipolybél) és Riczo Dánielt (Ipolypásztó) kérdeztük tapasztalataikról. Kaszmán Zoltán: Polgármesteri tapasztalatok az Ipoly mentén.

93 magyar elsős lesz Füleken, tudjuk meg Agócs Szvorák Emese beszámolójából. Kiugróan magas a beíratott kisdiákok száma a füleki II. Koháry István Alapiskolában, ahol hetven tanuló kezdi meg az első évfolyamot. Losoncon és Nagydarócban azonban majdnem a felére csökkent a beíratott gyerekek száma a tavalyihoz képest.

Szakmai tárgyalásra érkezett a múlt héten az egészségügyi minisztérium küldöttsége a királyhelmeci kórházba. A folyamatban lévő kórházi reform alapján ugyanis leépítenék az intézményt, januártól pedig a szülészetet is bezárnák. Ezek voltak a megbeszélés fő kérdései, a döntés még nem született meg és további tárgyalások várhatók, tudósít az ülésről Molnár Gabriella. 

Dunajszky Éva: Egy polgár Abszurdisztánból. Ez volt a címe annak a könyvbemutatóval egybekötött megemlékezésnek, amelyet a pozsonyi Liszt Intézet, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága és a dunaszerdahelyi Vámbéry Polgári Társulás Grendel Lajos Kossuth-díjas író születésének 75. évfordulója alkalmából szervezett.

Komáromban az új határokat rögzítő trianoni békeszerződés már csak a jogi megerősítése volt a korábban kialakult gyalázatos helyzetnek, nevezetesen, hogy a várost országhatárral kettészakították. 1919. május 1-én a helyi magyar patrióták, akik nem akartak Csehszlovákiában élni, megpróbálták újraegyesíteni Komáromot. A csehszlovák megszállók azonban brutálisan közbeléptek, s életkorukra való tekintet nélkül lemészárolták a helytálló magyarokat. Rájuk emlékeztek múlt vasárnap, írja Mementó a véres vasárnap áldozataiért című beszámolójában Nagy-Miskó Ildikó.

Kétszáz évvel ezelőtt született gróf Andrássy Gyula politikus, miniszterelnök, az Osztrák–Magyar Monarchia közös külügyminisztere, a 19. századi magyar történelem meghatározó alakja. Az évforduló alkalmából személyéhez, életéhez és munkásságához kapcsolódik számos program az idei szezonban a betléri Andrássy-kastélyban. Fábián Gergely: Andrássy Gyula bicentenáriuma Betlérben.

Csodaszép pávás plakátok hirdetik a Mátyusföldön, hogy Kodály Zoltán ünnepe van. Pontosan nyolcvan év telt el azóta, hogy Kodály mestert, aki Galántát tartotta lelki szülőhelyének, a város díszpolgárává avatták. A 2023-as év három kerek Kodály évfordulót hordoz. Hogy melyek ezek, megtudhatják Szomolai Andrea Kodály Zoltán gyémántkemény példája című írásából.

Két balogfalai (vagy ahogy arrafelé mondják, balogfali) származású író, Mihályi Molnár László és Krausz Tivadar részvételével tartottak rendhagyó író-olvasó találkozót Balogfalán, a helyi kultúrházban. Az elhangzottakat Virsinszky tamás foglalta össze.

Nem mindennapi bécsi diákélet a címe Bokor Klára interjújának, amelyet Jakubovich Noémivel készített. Az érsekújvári lány a bécsi orvosi egyetemen tanul, emellett önkéntes mentősként dolgozik a bécsi Vöröskeresztnél. Vallja, nem magunkért kell tanulni, hanem másokért. 

A boldog muzsikus Strieženec Alex, alias Gyökér, aki kamaszkora óta aktívan kapcsolódik a könnyű- és szórakoztató zene különböző műfajaihoz. Legismertebb zenekarát, a jazz örökzöldek tájainkon való népszerűsítését zászlajára tűző Deja vu-t 25 évvel ezelőtt alapította. Vallja, „boldog embernek tartom magam, hiszen azt csinálom, amit szeretek: zenélek, írok a zenéről és tanítom a zenét. Hozzá meg egy ajándék az irodalom. Most is regényt írok... Miről másról, mint az éjszakai életről” Alexet Lacza Gergely kereste fel somorjai otthonában.

kávézó
Fotó:  ma7
Kávézó rovatunkat ezúttal a lakberendező, Bazsó Krisztina indítja, részletesen elmagyarázza melyek a meleg és melyek a hideg színek, hova, melyik helyiségbe mi való, és hogyan lehet tompítani a meleg és a hideg színhatásokat.

Haraszthy Ágoston – a kaliforniai borászat magyar atyja nyomába eredünk a Barangoló rovatban. A Magyarországról indult tehetséges, vállalkozó szellemű Haraszthy Ágoston Kaliforniában kötött ki, ahol a Sonoma-völgyben meglapította borászatát. „Halálának századik évfordulóján, 1969-ben Kalifornia állam kormányzója, Ronald Reagan, a későbbi amerikai elnök, kongresszusi beszédében tisztelettel adózott emléke előtt. A kaliforniai szenátus nyolc évvel korábban pedig ünnepélyes határozatban mondta ki „Haraszthy Ágoston a kaliforniai szőlőkultúra atyja, aki Kaliforniát az Egyesült Államok szőlőskertjévé varázsolta. Haraszthynak köszönhető, hogy napjainkban az USA összes borfogyasztásának 85 százaléka Kaliforniából származik”.

Spárga ragu és mákos süti szerepel az Íz-lelőben Vass Laura konyhájából, majd egy nagyon drága, de világszínvonalú autóról ír Vas Gyula: a Škoda Enyaq iV 80.

szurkoló
Fotó:  ma7

Rajkovics György a jégkorong-vb résztvevőiről, Rajkovics Péter a DAC kapcsán felteszi a kérdést: Elúszott bajnoki álmok?

85 évvel ezelőtt a Szlovák Rádió magyar adásában kétszer is elhangzott Nagykeszi község neve. Hogy milyen vonatkozásban megtudhatják az Önök küldték rovatból, Vendégh Piroska írásából.

A MAGYAR7 hátlapján Tarczy Lajos hetényi emléktáblái láthatók. Lapunkban ezúttal is megtalálják a műsort és a keresztrejtvényt. Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.