2023. április 16., 15:55

Otthonunk színei

Otthonunk kialakításakor a megfelelő anyagok, a bútorok kiválasztása és elhelyezése mellett rendkívül fontos eldönteni, hogy milyen színeket használunk.

benjamin-moore_coy_-2023-raspberry-blush.png

A színek izgalmasak, és különös erővel bírnak, hiszen otthonunk bármely megkopott részét tüstént felélénkítik, javíthatják a hangulatát, s vele együtt a közérzetünket is. A színek mindnyájunkra hatnak, világunk a színek és textúrák révén válik elbűvölően gyönyörű élettérré. 

Jó otthon lenni

A belsőépítészet színpszichológiája a színek és az érzelmek közötti szoros kapcsolatról szól. Ez az egyik leghatékonyabb belsőépítészeti eszköz, nagyobb hatással van a szoba hangulatára, mint bármely más tényező. Mivel sok időt töltünk otthonunkban, nagy jelentősége van annak, hogy milyen színekkel vesszük körbe magunkat, amelyek azonban nemcsak ránk vannak hatással, hanem azokra az emberekre is, akik bejönnek az otthonunkba. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az emberek gyakran az esztétikája miatt látják az adott színt, nem pedig a hatásai miatt.

dulux-coy-2023-wild-wonder.jpg

Ha megértjük, hogy a környezetünk befolyásolja mentális és fizikai jólétünket, egészségünket, akkor az is nyilvánvaló, hogy a színekkel fokozható a kreativitás, az örömérzet, egyáltalán az érzés, hogy „jó otthon lenni”. A megfelelő színek kiválasztásával ösztönös lesz a kapcsolat az otthon és a teendők, az otthon és a helyiségek funkciói között, ideális esetben a hozzájuk társított érzésekkel, hangulatokkal. A színekkel tehető dinamikussá a személyes tér, segítenek kiemelni, eltakarni és optikailag „csalni” a térben. Az otthon színei tehát nagyon is hatnak ránk, de egyben visszatükrözik személyiségünket és stílusunkat.

Változó trendek

Bizonyára a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a divatvilágban a színtrendek félévente változnak, azt azonban kevesen tudják, hogy a lakberendezésben is fontos szerepet játszanak a színekre vonatkozó előrejelzések. Ebben a festékgyártó cégek a meghatározó szereplők, amelyek évente, félévente választják ki az adott időszakban az otthonokat alakítandó színeket. 

Ezek az árnyalatok tükrözik a kort, amelyben élünk. A pandémia idején például a földszínek, a biztonságot sugárzó színek felé fordult a világ, 2022 árnyalatai azonban már a természethez való visszatérést szimbolizálták, hiszen az év színe a Veri Peri fantázianevű lilás árnyalat volt a Pantone cégnél.

Jegyezzük meg, a természet hatása a belsőépítészetre időtlen, így nem véletlen, hogy a zöld 2023-ban is az egyik legnépszerűbb szín maradt a belsőépítészetben. A sztár azonban a Viva Magenta 18-1750, az élénk, érzéki és örömteli szín, amely erőteljességével ösztönzi az önkifejezést és a kísérletezés szabadságát.

A Pantone Color Institute

Ez a világ egyik legismertebb, piacvezető festékgyártója, kidolgozta a világszerte elterjedt és elfogadott színazonosító szabványrendszert. Sztenderdizált színkatalógusának (PMS) köszönhetően hatékonnyá és pontossá teszi a színekről folytatott kommunikációt, és a világ minden pontján ismerik. 

A Viva Magenta annak az életnek az ünnepe, amelyet önmagadnak teremtesz, üzeni a festékgyártó. A technológiai fejlődés korában „arra törekszünk, hogy inspirációt merítsünk a természetből és a valóságból.

A Viva Magenta 18-1750 a vörös család leszármazottja, és a kosnil, vagyis a kárminsav ihlette. A bíbortetű termeli a kármin festéket, amely a természetes festékek családjának egyik legértékesebb, valamint legerősebb és legfényesebb eleme, amelyet a világ ismer” – nyilatkozta Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute ügyvezető igazgatója. Merész árnyalat, amely új életet és élénkséget hozott a 2023-as lakberendezési színtrendekbe.

További színtrendek

A PPG festékgyártó a Vinning Ivy mély, türkizes árnyalatot választotta 2023 színének, amely a cég értékelése szerint energizáló, és minden helyiségben jól „működik”.

Kiválóan kombinálható a natúr színekkel, de akár a rózsaszínnel vagy a zölddel is kellemes lehet az összhatás. A Vining Ivy szeretne több színt vinni az otthonokba, nem fél a sötétebb árnyalatoktól sem. Aki pedig nem akar harsány színeket, annak tökéletes választás a PPG 2023-as színe, hiszen számtalan lakberendezési stílusban alkalmazható ez a fenséges árnyalat.

A Sherwin Williams cég szerint 2023 színe a púderes, piszkos rózsaszín, ami szintén határozottan jót mutat a földes, semleges tónusok mellett. 

A Backdrop márka a világos narancssárga mellett tette le a voksát, a Behr pedig az egyszerűen elegáns törtfehérre szavazott.

A Benjamin Moore cég szerint a 2023-as év színe a dinamikus, mégis komfortot hirdető málna. 

A Dulux pedig a zöld és a sárga tökéletes, kellemes átmeneteként a zöldessárga Wild Wonder, azaz a Vad Csoda mellett döntött, amelyet a természet inspirált. Valóban meleg árnyalat, otthonos érzést hoz minden térbe.

A Valspar 12 színt választott ki 2023 év színeinek, amelyek többnyire pasztell tónusok, egy erőteljesebb zölddel és kékkel, továbbá egy lágy, narancsos korall színnel kiegészülve.

2023-ban a színek a jólétet, a felfedezést, az elfogadást, az átalakulást, a kényelmet, az egyszerűséget és – miért ne – az örömöt tükrözik.

Az emberek fokozatosan eltávolodnak az elmúlt évtizedet meghatározó hűvös szürkéktől, és olyan árnyalatokat fedeznek fel, amelyek kedvességet, derűt és empátiát sugároznak.

Megjelent a MAGYAR7 15. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.