2023. augusztus 20., 18:13

A Magyar Becsületrend kitüntetettje: Böjte Csaba

Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójának Novák Katalin magyar  köztársasági elnök a Magyar Becsületrend kitüntetést adományozta.

A sok piszkálódás ellenére
Novák Katalin kitüntette Böjte Csaba szerzetest
Fotó: MTI

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes az erdélyi nehéz sorsú gyermekek felkarolása érdekében példamutató eltökéltséggel végzett, a cselekvő szeretet erejét hirdető humanitárius tevékenysége, emberközeli és az isteni gondviselés megélését segítő, kivételesen nagy hatású tanításai, a magyar nemzet lelki megerősödését legkisebb testvéri odaadással szolgáló életútja elismeréseként részesült a Magyar Becsületrendben.

Az idén 30 éves alapítványnak több mint 80 erdélyi településen működik bentlakásos intézménye vagy napközi otthona, illetve iskolaháza, de Magyarországon is létezik otthona. Az intézetekben a napi szükségletek biztosítása mellett a gyerekek oktatásával, vallási és erkölcsi nevelésével is foglalkoznak, közülük jó néhányan sikeresen továbbtanulnak. Az 1993-ban megkezdett gyermekmentő munka során mintegy hatezer szegény sorsú gyereknek adtak reményt a jobb életre.

A szerzetes számos könyvet írt, 2009 és 2016 között jelent meg beszélgetős kötetsorozata: Ablak a végtelenre, Út a végtelenbe, Iránytű a Végtelenhez, Párbeszéd a végtelennel, 2014 óta publikálja a gondolatait tartalmazó füves könyveit.

Fekete Ibolya rendezésében 2005-ben dokumentumfilm készült róla Utazások egy szerzetessel címmel, Simon V. László regényes formában írt könyvet az életéről (Úton Böjte Csabával, 2016). 2018-ban adták ki az életéről és munkásságáról szóló Ki a szívét osztja szét című kötetet, és jelent meg Nagyfalusi Éva Befogadlak, elfogadlak, elengedlek című, a dévai gyermekotthonról szóló regénye.

2022 októberében mutatták be Budapesten Az élet jó oldala - Értékek keresése az ingatag világban című, Csák János kulturális és innovációs miniszterrel közösen jegyzett beszélgetős könyvét.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.