2020. május 6., 20:16

Böjte Csaba a felvidéki magyar ügyekért imádkozott

Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes atya tartott élő online szentmisét a felvidéki magyarok lelki üdvéért és Isten szolgája Esterházy János boldoggá avatásáért felajánlva Déváról. Az igehirdetésre az Alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont hagyományos első szerdai alkalmának keretén belül került sor.

Galéria
+2 kép a galériában

A Déváról élőben tartott misét a magnificant.ro weboldalon keresztül sugározták május 6-án, a hónap első szerdáján. A szentmisét megelőzően sor került az Alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont online bebarangolására egy drónnal elkészített kisfilm segítségével. A nézőket elsőként Böjte Csaba üdvözölte, majd Molnár Imre, Esterházy János életrajzának kutatója, a zarándokközpont munkatársa jelentkezett be és mutatta be röviden a zoboralji hagyományokat, népdalkincset és magát a központot a nézőknek. Beszélt arról is, hogy

Zoboralja területén a tucatnyi magyar faluban hirdetik az idősek, hogy az őseik Erdélyből származnak, Gyepes településről. Ezt igazolja az is, hogy Zoboralján nagyon gyakori családnév a Gyepes és maga Paulisz Boldizsár, a zarándokközpont alapítója is fedezett fel Gyepesen távoli rokonokat.

Molnár Imre hangsúlyozta, fontos, hogy a zarándokközpontba erdélyi magyarok is eljöjjenek, és megismerjék Esterházy János lelki örökségét. A történész

párhuzamot vont az erdélyi katolikus egyház valamikori püspöke, Márton Áron és Esterházy János közt, akik életükben hasonló hősies hitvallást mutattak és nem futamodtak meg a baj, a nyomorúság és a szenvedés elől sem, mindvégig keresve és vallva az Istent.

Molnár Imre elmesélte, a Szent Kereszt Felmagasztalása Kápolna alatt találhat sírboltban egy szikla szimbolizálja azt, ahogyan Esterházy János a vállán viselte a felvidéki magyarok és a bajba jutott emberek sorsát. Kiemelte,

hiába próbálták a múlt század második felében kitörölni az emlékezetből Esterházy Jánost a csehszlovák karhatalmak, hiába dobták hamvait méltatlanul a motoli temető gödrébe, hiába tagadta meg korábban a nyitraújlaki önkormányzat hamvainak hazai földben való elhelyezését, Esterházy János lelke és hamvai végül hazatérhettek, és nyugodalmat találtak az alsóbodoki kápolnát körüllengő szent csendben.

Paulisz Boldizsár magánvagyonát és kiépített szabadidőközpontját ajánlotta fel a szent célra, és 2017. szeptember 16-án, a visegrádi négy ország püspökeinek jelenlétében Esterházy hamvait zoboralji földbe helyezték el. Ez a nap hatvanadik évfordulója volt Esterházy halálra ítélésének.

A központ és Esterházy János életútjának érdekes bemutatása után Böjte Csaba szentmiséjét a mártír gróf boldoggá avatásáért ajánlotta fel. A Déváról sugárzott szentmise a Zeng a harang hívó szóval című imaénekkel vette kezdetét, az evangéliumot Szent János könyvéből olvasta fel a ferences rendi szerzetes atya.

Igehirdetésében kiemelte a közösségek, a testvéri szeretet fontosságát, és felhozta Jézus példáját, aki soha senkivel nem veszett össze, a feltámadás után sem kérte számon apostolait.

A politikusoknak is az lenne a dolguk, hogy úgy álmodják meg a jövőt, hogy az senkinek ne fájjon, a kisebbségben élőknek se. Ebben hitt a szent politikus, a politikusszent Esterházy János is, aki mindig nyíltan ki merte mondani a maga elképzeléseit. Az ötvenes években uralkodó autokrata politika, a gyűlölet évei ellenére is ragaszkodott a mennyei atya akaratához

- szónokolta Böjte Csaba.

Böjte Csaba kiemelte, a felvidéki magyaroknak nagyon sok fájó sebük van, és csak egy kevés akaratra lenne szükség a hatalom részéről, hogy azok behegedjenek. Hiszen az ember akkor tud megnyugodni, hatékonyan dolgozni, adót termelni, ha békében élhet, nyugalomban.

Hiszem, hogy éppen tisztul a világ. Milyen jó, hogy a Felvidéken ott van az a szorgalmas magyar közösség, becsülni kell őket, örülni nekik, hiszen mai világunkban minden szorgalmas kézre szükség van

- hangsúlyozta a szerzetes, majd példaként felhozta Paulisz Boldizsár alakját, aki ahelyett, hogy saját vagyonát építgette volna, esélyt adott egy szentély létrejöttére.

Ha Paulisz Boldizsár lenéz a mennyek országából, láthatja, hogy örök kincset hozott létre, amelyet a rozsda nem rág szét, a moly nem esz meg

 – célzott Böjte atya a zarándokközpontra, amelynek szakrális légkörét gyógyító erőként mutatta be.

A szentmise végén Böjte atya kiemelte,

két dologért fordul az Isten felé, az egyik Esterházy János boldoggá avatásának megsegítése a másik az, hogy legyen a felvidéki magyaroknak saját magyar püspökök, akire oly régen áhítoznak és akire nagy szükség van az évszázados sebek begyógyításához.

A szentmise után a nézők láthatták azt a kisfilmet, amelyet Sztruhár Izrael Diána és Sztruhár György készítettek Esterházy János hamvainak elhelyezéséről az alsóbodoki Szent Kereszt Felmagasztalása Kápolnában.

Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.