2023. június 25., 17:05

Böjte Csaba Tallóson: Fel kell állni a kispadról, és bemenni játszani a pályára

Szentmisét és lélekgyakorlatot tartott Böjte Csaba szerzetes a mátyusföldi Tallóson. Böjte atya az előadása végén a Felvidék népéért imádkozott és megszentelte az Esterházy kastély felújított termeit.

Böjte Csaba
Galéria
+4 kép a galériában
Böjte atya Tallóson találkozott a felvidéki közönséggel
Fotó: Szomolai Andrea

Böjte atya népszerű vendége a felvidéki településeknek. Június 24-én, szombaton a Galántai járásbeli Tallóson köszöntötték a szerzetest, aki szentmisét és nagyszabású előadást is tartott a településen. Az Esterházy kastély parkjában megtartott beszélgetőestet Juhos Ferenc vezette, aki megköszönte a helyi egyházközség és önkormányzat segítségét a szervezési munkálatok körül. Böjte atya az előadása kezdetén elárulta, gyermekként nagy feszültség volt benne az édesapja korai halála miatt. Nem tudta, kire is haragudjon: az ügyészre, a kommunizmusra vagy a bíróra, amiért apjának értelmetlen halált kellett halnia. Szerzetesként rájött, hogy a sötéttel csak úgy lehet harcolni, ha fényt gyújtunk.

Életében már 6000 kis fény pislákol – céloz azokra a nehéz sorsú gyerekekre, akik az évek során felcseperedtek a szeretetházakban. Az atya hozzátette, ezek közül a gyerekek közül felnőttként sokan visszajárnak hozzá, számtalan esküvőn volt már tanú, násznagy, számtalan gyermeknek lett a keresztapja, sok „unokája” van, sőt pár hónapon belül megszületik az első „dédunoka” is.  A felnőtt ember számára az egyetlen megtérülő és jó befektetés a gyerek, így az atya arra biztatja az embereket, karoljanak fel, neveljenek gyerekeket, mert Isten selejtet nem teremt.

Böjte Csaba
Böjte atya Tallóson találkozott a felvidéki közönséggel
Fotó:  Szomolai Andrea

„Mindannyian Isten remekművei vagyunk. Isten csodáinak pedig tisztelettel kell egymásra nézniük. Üdvözlégy kegyelemmel teljes – így szólt az angyal a tizenhat éves Máriához – alázattal és szeretettel. Ha szeretettel szólunk valakihez, arra csak szeretet lehet a válasz. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a másikból kihozzuk a kedvességet” – hangsúlyozta Böjte atya. Nem elég, ha nem csinálunk rosszat, a jóra törekedni kell.

Úgy kell keresni a jótéteményre való lehetőséget, ahogy a vadászkutya keresi a zsákmányát. Fel kell állni a kispadról, és bemenni játszani a pályára, mert a játék izgalmas, és csak akkor válnak valóra az álmok és a célok, ha a cselekedet is megvan hozzá.

Böjte atya sok példatörténetet mondott el a tallósi kastély udvarán összegyűlt közönségnek arról, hogyan segítette meg a jó Isten, valamint a sok külsős jótékonykodó a gyerekek felnevelését, a szeretetházak működtetését, valamint beszélt nemzetiségi ellentétekről is, amelyek elsimítása szintén lehetséges a józan ész és a szeretet erejével. Elmesélte, hogyan segítette meg a román kormány az egyik szeretetház felújítását, és hogyan békültek meg ellentüntetők az ima és a közösségi erőre való figyelemfelhívás során.

Az, hogy a holnap milyen lesz a Kárpát-medencében, csak rajtunk múlik. Trianon egy válóper volt, de a szeretet parancsát még ez a diktátum se tudta felülírni”

– magyarázta Böjte atya. A testvér előadása végeztével sokáig fényképezkedett a közönséggel és szeretettel dedikálta a könyveit, majd megszentelte a tallósi Esterházy kastély egyes felújított termeit.

Böjte Csaba
Böjte atya Tallóson találkozott a felvidéki közönséggel
Fotó:  Szomolai Andrea

Böjte atya nem egyedül érkezett a Felvidékre. Meglepetésvendégként érkezett vele Molnár Levente operaénekes is, aki A csitári hegyek alatt népdal eléneklésével szó szerint bezengte a kastélyudvart, felülmúlhatatlan élményt szerezve a hallgatóságnak. Böjte Csaba vasárnap, június 25-én, délután 5 órakor Bacsfa-Szentantalon mondott szentbeszédet a búcsúi szentmisén.

Böjte Csaba
Galéria
+4 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.