2019. december 10., 17:36

Böjte Csaba Zoboralján osztott adventi áldást

Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes hozta el az adventi áldást és békességet Zoboraljára a Nyitrai Kálvária magyar zarándokévének lezárásának alkalmából. A testvér megáldotta az épülő nagycétényi Manócska magyar óvodát és bölcsődét is, valamint meghitt üzenetet hagyott az intézmény leendő kis növendékeinek.

Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Tóth Klára

Az idei magyar zarándokév, amellyel Zoboralja a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharistikus Kongresszusra készült elért az utolsó állomásához. Az évi lelki programot a dévai árvák oltalmazója, Böjte Csaba zárta. December 8-án, advent második vasárnapján a megtisztulni és az ünnepekre felkészülni vágyó hívők közös imádságra, éneklésre, hálaadásra, engesztelődésre érkeztek a Nyitrai Kálváriára.

A szentségimádás során Zeman István, a zarándokév főszervezője kiemelte, advent hetei arra szolgálnak, hogy meghitt imádságok segítségével rendbe tegyük lelkünket. Zeman István a résztvevők nevében szívből megköszönte Csaba testvérnek, hogy látogatásával kegyelmet és örömet közvetített a hitét es magyarságát megőrizni vágyó Zoboraljának.

Böjte atya a Szűz Mária mennybevitele templomban celebrált szentmise során kérte az Urat, hogy mélyítse el az emberek szívében a szeretet érzetét és az oltáriszentségbe vetett hitet, felkészülve ezzel a 2020-as eucharisztikus találkozásra. Az adventi időszakkal kapcsolatban tartott szentbeszédében kiemelte, advent arra való, hogy számba vegyük sebeinket, gondjainkat, bajainkat és próbáljuk azokat megoldani.  

„Nagyon sok sebet, fájdalmat hurcolunk magunkkal, van-e bátorságunk adventi szent időben szembenézni ezekkel a problémákkal szembenézni, megoldást keresve rájuk? Jézus egy csodálatos varázsvesszőt adott kezünkbe, a szeretet parancsát, amivel minden gondot és bajt meg lehet oldani”-hangzott el a szerzetes beszédében. Foglalkozott azzal az égető kérdéssel is, miért olyan nehéz az emberek számára a szeretet kifejezése és annak megélése.

„Milyen jó lenne, ha az adventi szent időben egymás iránti szeretetünket, jó Isten iránti szeretetünket, szülőföldünk iránti szeretetünket, egyházunk iránti szeretetünket- mint a kéményseprő a kéményt rendbe rakja – mi is rendbe rakjuk. S ha ezt megtesszük, nem kell különös nagy ajándék, mert a karácsony egész biztos ünnep lesz mindannyiunk számára”- fejtette ki Csaba testvér a szentmise alkalmából, amelynek koncelebrátora Bíróczi István esperes volt.

Böjte Csabát zoboralji hagyományőrző csoportok fellépésével fogadták Nyitrán, a kora esti órákban adventi karácsonyváró koncerten és agapén vettek részt a hívek a testvérrel együtt, aki szokásához híven türelmesen, sokáig beszélgetett, fotózkodott az emberekkel.

December 9-én hétfőn Böjte Csabát Nagycétényben köszöntötték, ahol megáldotta a Kárpát-medencei óvodaprogram keretén belül épülő bölcsőde és óvoda épületét és Pócsik Antal, fafaragó által készített keresztet, amelyet az óvodának szán. Böjte atya áldást kért a szülőkre és gyermekekre, és egy szívhez szóló üzenetet hagyott írásban a leendő óvodásoknak.

„Isten szereti a kicsiket, de a nagyokat is. Meghalt értünk a kereszten, bízik bennünk” – szól a szent üzenet.

Böjte atya ellátogatott a Tipegő-Topogó játékos fejlesztő foglalkozásra is, majd a helyi általános iskolában beszélt a gyereknek a tanulás fontosságáról, az iskolában megélhető izgalmas lehetőségekről, a tanárok munkáját Jézus feladatához hasonlította.

„Jézus mellett az emberek felnőnek, kibontakoznak, szebbek lesznek, boldogabbak lesznek. A tanároknak is ez a feladatuk”- emelte ki Csaba testvér. Az őt elkísérő dévai diákok meséltek a zoboralji tanulóknak mindennapi életükről és sorsukról.

Böjte Csaba Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe alkalmából a nagycétényi templomban celebrált szentmisét, amelyen több zoboralji oktatási intézmény tanulói vettek részt. A testvér arra biztatta a fiatalokat, lépjenek rá a szeretet útjára.

„Nem elég, hogy nem követsz el bűnt, nem elég, hogy minden vasárnap templomban vagy, nem elég, hogy nem káromkodsz! Tessék nekiállni a cselekvő szeretet útjának! Ahogy a vadászkutya keresi az erdőben a zsákmányt, úgy kéne keressük mi azt a lehetőséget, hogy valami jót, valami szépet, valami maradandót, valami értéket tegyünk le nemzetünk, népünk asztalára” – hangzottak el a közkedvelt szerzetes szájából az értékes gondolatok advent idején.

Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.