geopolitika

2021. szeptember 16., 18:23

Kína elítélte az új, brit-amerikai-ausztrál védelmi szervezet létrehozását

A kínai külügyi szóvivő a lépést rendkívül felelőtlennek nevezte, a három országot pedig azzal vádolta, hogy nukleáris fegyvereket használnak geopolitikai célokra.

2021. augusztus 30., 07:50

Hol pattanhatnak ki a jövő konfliktusai?

A világ a hidegháború vége óta a következő években néz szembe a legnagyobb kihívással, miképpen kerülhető el egy pusztító hatású konfliktus a nagyhatalmak között.

2021. április 29., 19:45

Geopolitikai interjúsorozat Demkó Attilával, III. rész: A következő tíz-húsz évben a túlnépesedés lesz a legfontosabb problémánk, nem a klímaváltozás

Miért nem a klímaváltozás a legnagyobb problémánk? Népességszabályozás nélkül megmenthetjük-e a bolygót? Sci-fi vagy valóság a vízért folytatott nagy háború? Zárul a ma7 médiacsalád Demkó Attilával készített geopolitikai interjúsorozata.

2021. április 28., 07:46

Életképes lehet-e Közép-Európa? Vagy törvényszerűen a nagyhatalmak rángatják a régió államait?

Az Ukrajna körül kiéleződött geopolitikai konfliktusban a huszadik század pusztító háborúi után a térség újra felvonulási tereppé vált.

2021. április 22., 19:32

Geopolitikai interjúsorozat Demkó Attilával, II. rész: A XXI. században is a nemzet és a vallás a világ eseményeinek mozgatója

Az ismert külpolitikai szakértőt kérdeztük az amerikai dominancia hanyatlásáról, a "stratégiai álom" mibenlétéről, a kínai nagy ugrásról és arról, mi mozgatja a világpolitikát.

2021. április 16., 16:14

A kínai elnök szerint a klímaváltozást nem szabad bábként használni a geopolitikai játszmákhoz

A kínai elnök hangsúlyozta, a klímaváltozással az emberiségnek közösen kell szembenéznie, az nem lehet ürügy más országok megtámadására vagy kereskedelmi akadályok támasztására.

2021. április 15., 18:37

Geopolitikai interjúsorozat Demkó Attilával, I. rész: A háború nem egy számítógépes játék, a teljes kontroll illúzió

"Ukrajnáért senki nem akarja kirobbantani a harmadik világháborút, még az Egyesült Államok sem." A sorozat első része az orosz-ukrán kérdésre fókuszál.

2021. április 1., 18:01

Az önjelölt Messiás után jön a kompromisszumok robotosa? A kormányváltásról a Nagyítóban - VIDEÓ

A Matovič-kormány kisebbségeket érintő ígéreteiből egy év alatt semmi sem teljesült. Mit várhatnak a felvidéki magyarok az új kormánytól?

2021. április 1., 18:01

PODCAST: Az önjelölt Messiás után jön a kompromisszumok robotosa? A kormányváltásról a Nagyítóban

A Matovič-kormány kisebbségeket érintő ígéreteiből egy év alatt semmi sem teljesült. Mit várhatnak a felvidéki magyarok az új kormánytól?

2020. október 29., 16:35

Nemcsak a fűtésszámlára, a világbékére is hatással lesz, ha idén nem fagynak be az Északi-sark vizei

Mindez az átlagos magyar olvasó számára első blikkre nem különösebben érdekes információ. Ha nem fagy be, hát nem fagy be, majd jövőre! A gond csak az, nem csak a rezsin, a geopolitikán is meglátszódhat majd a változás.

2020. augusztus 11., 14:13

Ha a kínai és indiai kapcsolatok változnak a jövőben, megváltozhat a térség geopolitikai struktúrája

India és Kína közötti kapcsolat a múltban mindig is aggályos volt, és az USA erősítené Indiát.