2021. október 22., 18:33

Stoltenberg: A NATO célja a béke megőrzése és az agresszió megakadályozása

A globális biztonság folyamatosan romlik, a NATO célja azonban továbbra is a béke megőrzése és az agresszió megakadályozása - jelentette a NATO főtitkára a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását követően pénteken Brüsszelben.

Stoltenberg
Fotó: TASR/Ap

Jens Stoltenberg hangsúlyozta, a szakminiszterek fontos tanácskozást folytattak a Nukleáris Tervezési Csoport keretében, és elkötelezték magukat a szövetség megerősítése mellett a közös biztonság megőrzése érdekében.

A csoport konzultációi elengedhetetlenek ahhoz, hogy a NATO hiteles nukleáris szövetség maradjon mindaddig, amíg az atomfegyverek léteznek

- jelentette ki.

Elmondta,

a tagországok fontos lépéseket tettek a NATO védelmi kapacitásának javítása érdekében egy új innovációs alap pénteken elfogadott létrehozásával.

Az alap támogatni fogja az egyre nagyobb számban jelentkező, a szövetség biztonságát megzavaró technológiákkal szembeni fellépés kidolgozását,

és egymilliárd euró értékben járul hozzá a közös biztonság szavatolásához a katonai szövetség új innovációs rendszerének kiépítésével.

A rendszer azt kívánja elérni, hogy a civil szférában született kutatási eredményeket becsatornázza a hadiipar területére.

Ez biztosítja, hogy a szövetségesek ne maradjanak le a biztonság szempontjából kulcsfontosságú, legújabb technológiáról és képességekről

- mondta.

Tájékoztatása szerint a miniszterek megállapodtak a szövetség mesterséges intelligenciára vonatkozó első stratégiájában is. A stratégia a nemzetközi joggal összhangban szabványokat határoz meg a mesterséges intelligencia felelős használatára vonatkozóan.

A főtitkár reményét fejezte ki, hogy

a szövetségeseknek sikerül megerősíteniük együttműködésüket a katonai mobilitás, az ellenállóképesség fokozása, valamint az éghajlatváltozás biztonsági hatásainak területén is.

Joe Biden amerikai elnök csütörtöki kijelentésével kapcsolatban, amely szerint az Egyesült Államok megvédené Tajvant egy esetleges kínai támadással szemben, Stoltenberg kérdésre válaszolva azt monda:

fontos a feszültség csökkentése a térségben, a vitákat azonban politikai és diplomáciai eszközökkel kell megoldani.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: az Egyesült Államok kiszámíthatóságot és stabilitást akar az Oroszországgal fennálló kapcsolatokban, elkötelezett a NATO mellett, valamint széles körű támogatást biztosít Tajvannak és az Európai Uniónak egyaránt.

Kijelentette:

az Egyesült Államok támogatja, hogy az európai védelem hatékonyabbá váljon. Továbbra is együtt kíván dolgozni a béke megerősítésén. A NATO ereje nem csak katonai teljesítményéből, hanem egységéből és a közös célok meghatározásából és megvalósításából fakad - tette hozzá.

Az afganisztáni szerepvállalással összefüggésben azt mondta, az Egyesült Államok a NATO-szövetségesekkel együtt ment Afganisztánba, majd 20 évvel később közösen hagyták el az országot.

Az afgán háború veteránjaként különösen hálás vagyok NATO-szövetségeseink közreműködéséért és áldozataiért

- fogalmazott.

A NATO-t alapító egyezmény központi elemének számító, a kollektív védelem elvét rögzítő 5. cikket az Egyesült Államok továbbra is "szent kötelezettségnek" tekinti

- tette hozzá Austin.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.