2021. szeptember 20., 18:40

Az EU külügyminiszterei hétfőn New Yorkban tárgyalnak a brit-amerikai-ausztrál paktumról

Az Európai Unió tagállamok külügyminiszterei  az ENSZ-közgyűlés  keretében tárgyalásokat  folytatnak a múlt héten bejelentett brit-amerikai-ausztrál biztonsági partnerségi megállapodásáról (AUKUS) - jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn.

ENSZ
Fotó: TASR/Ap

A szóvivő közölte: helyi idő szerint keddre virradóra tervezett két órás egyeztetés célja, hogy a külügyminiszterek megvitassák a megállapodás hatásait és következményeit az EU-ra nézve.

Ez nem rendkívüli ülés lesz, hanem az uniós miniszterek hagyományos találkozója a közgyűlés keretében, melynek során megvitatják az összes aktuális napirenden lévő kérdést, a legújabb fejleményeket, amelyek komoly hatással vannak az EU-ra vagy tagállamaira

- tette hozzá.

A világszerte komoly feltűnést keltő háromoldalú megállapodás elsődleges gyakorlati céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal, a kezdeményezést bejelentő közös közlemény megfogalmazása szerint az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása végett.

A kezdeményezés nyomán ugyanakkor Ausztrália felmondta a hagyományos meghajtású tengeralattjárók szállításáról Franciaországgal 2016-ban kötött, több  mint 50 milliárd dolláros szerződését, amellyel kivívta a párizsi vezetés haragját.

Franciaország  válaszként visszahívta amerikai és ausztrál nagykövetet is, míg Jean Yves Le Drian francia külügyminiszter súlyos bizalomvesztésről beszélt.

Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője múlt héten azt nyilatkozta, hogy

a háromoldalú megállapodás tükrében az uniónak előtérbe kell helyeznie saját biztonság és védelmi politikáját, különösen az indiai-csendes-óceáni térégben.

Sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a felek nem tájékoztatták az EU-t a megállapodásról. Az uniós szóvivő szerint Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke, "nagyon szoros figyelemmel" követi az egyezmény alakulását.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.