2022. szeptember 27., 18:27
Frissítve: 10:20

Szlovákia támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

A szlovák törvényhozás ma este megszavazta Finnország és Svédország NATO-hoz való csatlakozását. 

Nato
Fotó: pixabay.com

A jelenlevő 142 képviselőből 126 szavazott igennel Finnország esetében, Svédországról 140-en szavaztak, ebből 124 támogatta.

A parlamenti jóváhagyást követően a csatlakozást még Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek kell ratifikálnia.

A két skandináv ország csatlakozását minden NATO-tagországnak a saját belső jogrendje szerint kell jóváhagyni. Az egyes tagállami jóváhagyások akkor lépnek hatályba, mikor a tagállamok bejelentik az Egyesült Államok kormányának, hogy jóváhagyták a csatlakozást.

Ezt követően a NATO-főtitkár meghívja Svédországot és Finnországot a NATO-ba. A két ország az Egyesült Államok kormányánál helyezik el a csatlakozási okmányaikat, mely a NATO irattárosának tisztjét is ellátja.

Rastislav Káčer külügyminiszter és Jaroslav Naď védelmi miniszter üdvözölték Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának támogatását. A két tárcavezető meggyőződése, hogy csatlakozásuk által Szlovákia biztonsága is megerősödik. 

Eduard Heger miniszterelnök megköszönte a képviselőknek, hogy támogatták Finnország és Svédország csatlakozását. "Szlovákia így hozzájárult ahhoz, hogy a NATO 32 tagúra bővüljön, jelentősen megnövelve védekezőképességét" – mondta. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.