2022. június 30., 07:52

Korčok: Történelmi pillanat Svédország és Finnország meghívása a NATO-ba

Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter történelmi pillanatnak nevezte Svédország és Finnország meghívását a NATO-ba. Állásfoglalásáról a külügyminisztérium kommunikációs osztálya tájékoztatta a TASR-t.

Ivan Korčok
Fotó: TASR

Korčok szerint a két állam döntése az ukrajnai háborúra való reagálás.

Ha nem támadták volna meg Ukrajnát, a NATO-nak egyszerűen nem lenne kettővel több tagja”

– jelentette ki a miniszter. Azt is hangsúlyozta, mindenki számára világosnak kell lennie, hogy nem a NATO expanzív politikájáról van szó. Emlékeztetett, hogy 1997-ben szintén egy madridi NATO-csúcson kapott meghívót Lengyelország, Csehország és Magyarország, Szlovákia viszont nem.

 Kiábrándulást és dühöt jelentett, valamint az elszalasztott lehetőséget, hogy olyan védelmi garanciákat kapjunk, mint a szomszédaink. De ennek oka az akkori hazai belpolitikai történések voltak”

 – szögezte le.

Úgy véli, azoktól, akik ma megkérdőjelezik Szlovákia NATO-tagságának helyességét, csak annyit kell kérdezni, hogy szerintük nagyobb biztonságban lennénk-e a szövetségen kívül.

A NATO szerdán döntött úgy madridi csúcsértekezletén, hogy hivatalos csatlakozási meghívót küld a két országnak. A NATO-tagállamok vezetői egyúttal jóváhagyták a csatlakozási protokoll aláírását. A NATO-csúcson Korčok is részt vett a szlovák delegáció tagjaként, melyet Zuzana Čaputová államfő vezetett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.